Hlavní navigace

Nejčastější žilní zákroky: na kolik vyjdou a kdy je hradí pojišťovna

4. 2. 2022

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Chronické žilní onemocnění znamená léčbu po celý život pacienta. Potíže dokáže zmírnit i operace. Zákroky ale většinou nejsou hrazené a pacienta mohou vyjít i na desítky tisíc korun.

Pojmem chronické žilní onemocnění je míněn soubor různých symptomů a příznaků, které s sebou přináší onemocnění žil v nohách. Trápí každého čtvrtého Čecha nebo Češku. Skoro polovina z nich je ve věku mezi 41 a 60 lety.

Co se dozvíte v článku
  1. Nemoc nelze vyléčit, lze ji ale zpomalit
  2. Chirurgický zákrok pomůže dočasně
  3. Nejčastější žilní zákroky a jejich cena

Nemoc nelze vyléčit, lze ji ale zpomalit

Chronické žilní onemocnění začíná otoky, bolestmi nohou, nočními křečemi a místy více viditelnými žilkami na nohou. Už v takových chvílích je žádoucí navštívit lékaře. Chronické žilní onemocnění totiž samo nezmizí, naopak. Pacient musí počítat, že projevů bude časem přibývat.

Toto onemocnění nelze vyléčit. Vhodnou léčbou ale jde zpomalit jeho postup a projevy. Pokud tedy má člověk podezření, že není něco v pořádku, měl by zajít za svým praktickým lékařem.

Praktický lékař může pacientovi předepsat venofarmaka, tedy léky na posílení žilních stěn. Tuto léčbu zpravidla ještě doplní předpisem na kompresní punčochy. Vhodná je také změna životního stylu.

Chirurgický zákrok pomůže dočasně

Projevy lze zmírnit také chirurgicky. Doporučení vystaví praktický lékař, ale není to nezbytně nutné. „Pacienti mohou přijít i bez něj. Jako žilní chirurg jsem ale vždy rád, pokud pacient již před návštěvou u mě navštívil i praktického lékaře, který může odhalit i jiné příčiny obtíží,“ vysvětluje žilní chirurg Robert Vlachovský z II. chirurgické kliniky Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně.

Chirurgický zákrok patří mezi akutní řešení. Pacienta sice zbaví konkrétních slabých metliček a žil, nezlepší ale funkčnosti žilních chlopní, takže časem se opět objeví projevy nemoci. Operovaný by proto měl počítat s tím, že i nadále budou nutné návštěvy u angiologa, tedy specialisty na léčbu a diagnostiku onemocnění cév. „Pokud má pacient chronické žilní onemocnění, stávají se s lékařem doživotními partnery,“ podotýká angioložka Petra Zimolová z Kardiologické kliniky 2. lékařské fakulty UK a FN Motol v Praze.

Žilních zákroků existuje více typů a nabízí je řada soukromých pracovišť. Většina z nich ale není hrazená zdravotní pojišťovnou, takže si je pacient musí zaplatit sám. Přitom částky mohou vystoupat až na desítky tisíc korun za ošetření jedné nohy.

Jaké jsou tedy nejčastější zákroky a kolik se za ně zhruba platí?

Nejčastější žilní zákroky a jejich cena

Chirurgické odstranění křečových žil (klasická operace)

Spočívá v odstranění nefunkční žíly, nejčastěji od třísla do podkolení nebo od podkolení do poloviny bérce. Rekonvalescence je delší a často spojená se vznikem krevních podlitin.

  • Cena: zákrok je hrazený zdravotní pojišťovnou (platba je jen za konzultace)
  • Rekonvalescence: 6 týdnů, kompresní punčochy, venofarmaka
  • Výhody: cena, velmi efektivní způsob
  • Nevýhody: vyžaduje pracovní neschopnost dle rozsahu zákroku 2–6 týdnů, bolestivost, kosmeticky někdy nepříliš uspokojivý efekt

Skleroterapie

Tato metoda je využívaná hlavně pro léčbu metliček a drobnějších varixů a na odstranění pozůstatků křečových žil po operačních zákrocích. Spočívá v aplikaci speciální látky ve formě tekutiny nebo pěny, která zde způsobuje neinfekční zánět – žíla zkolabuje a po čase se vstřebá.

  1. Cena: minimálně 1000–6000 Kč/noha, dle regionu
  2. Rekonvalescence: kompresní punčochy, venofarmaka
  3. Výhody: příznivá cena, bez anestezie
  4. Nevýhody: nutné opakování zákroku v rozmezí 2–6 týdnů, tvorba modřin a pigmentových skvrn

Transkutánní ošetření

Do něj patří především „cévní“ laser – což je skutečně ošetření přes kůži množstvím laserovým impulzů. Tato metoda je určená spíše pro drobné červené nebo fialové metličky malých průměrů.

  • Cena: minimálně 5000–20 000 Kč/noha, dle regionu
  • Rekonvalescence: jen venofarmaka, komprese není třeba
  • Výhody: nevyžaduje pracovní neschopnost, rychlé zotavení, bez anestezie, nebolestivé
  • Nevýhody: riziko, že se potíže časem vrátí, nutnost opakovaného ošetření, není vhodné pro všechny typy žilek

Flebektomie

Tato miniinvazivní metoda je vhodná na odstranění menších křečových žil. V konkrétních místech se provede malý řez, přes nějž jsou žíly podvázány, zkráceny nebo odstraněny.

  • Cena: minimálně 10 000–15 000 Kč/noha, dle regionu
  • Rekonvalescence: kompresní punčochy, 4–6 týdnů bez sportu, venofarmaka
  • Výhody: nevyžaduje pracovní neschopnost, rychlé zotavení, lokální anestezie
  • Nevýhody: jen pro menší křečové žíly

Mechanicko-chemická ablace (MOCA)

Je šetrná metoda, kdy je pacientovi zaveden infuzní katetr s vnitřním rotujícím drátkem. Po zapojení k ovládacímu zařízení se vodič roztočí a mechanickým kontaktem s žilní stěnou dojde k reflexivnímu smrštění žíly. Metoda pokračuje chemickým působením vstřikovaného roztoku do bezprostřední blízkosti rotující sondy.

  • Cena: minimálně 20 000–30 000 Kč/noha, dle regionu
  • Rekonvalescence: kompresní punčochy, venofarmaka
  • Výhody: v lokální anestezii, bez nutnosti pracovní neschopnosti pacienta, žádné riziko termického poškození kůže a tkání
  • Nevýhody: riziko alergické reakce, dlouhodobé výsledky o něco horší než u termální metody

Termální ablace (laser, radiofrekvence)

Jedná se o poškození výstelky povrchové žíly termickou cestou. Po tomto zákroku se žíla v průběhu několika týdnů postupně vstřebá a vyhojí se jizevnatou tkání. Zákrok se provádí vpichem, kdy se pod sonografickou kontrolou zavede do povrchové žíly kanyla a katetr. Jednotlivé varixy se pak výrazně zmenší nebo se nechají vyjmout (flebektomie).

  • Cena: minimálně 20 000–40 000 Kč/noha, dle regionu
  • Rekonvalescence: kompresní punčochy, venofarmaka
  • Výhody: v lokální anestezii, většinou bez nutnosti pracovní neschopnosti pacienta, bez řezu v třísle nebo podkolenní jamce
  • Nevýhody: někdy pracovní neschopnost 1–3 dny, teoretické riziko termického poškození okolních struktur

Žilní lepidlo

Nejnovější a velmi šetrná metoda, kdy je pacientovi zaveden do žíly katetr, přes který se aplikuje biologické cyanoakrylátové lepidlo. Žilní stěny se k sobě slepí, ošetřený žilní kmen po výkonu splaskne a po několika týdnech se přemění ve vazivový pruh.

  • Cena: minimálně 40 000–65 000 Kč/noha, dle regionu
  • Rekonvalescence: jen krátce kompresní punčochy, venofarmaka
  • Výhody: jen vpich v lokální anestezii, zbytek bez anestezie, bez nutnosti pracovní neschopnosti pacienta, žádné riziko termického poškození kůže a tkání
  • Nevýhody: riziko alergické reakce na cyanoakrylát

Zdroj: Focus Agency

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka Vitalia.cz. Vystudovala žurnalistiku a češtinu na Univerzitě Palackého v Olomouci, pracovala v Deníku, na webu TV Nova a iDNES.cz. Píše o zdravotnictví. Je držitelkou novinářských cen Psychiatrické společností ČLS JEP za rok 2021 a 2022.