Hlavní navigace

Jarní sortiment farmářských trhů: kdy bude čerstvá česká zelenina?

21. 3. 2012

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Některé druhy ovoce a zeleniny přežily ve zdraví zimu ve skladech, například žádaný český česnek. Ale pokud narazíte na květák nebo nové brambory dříve než v červnu, stěží budou místní.

Neklamným znamením toho, že je zima pryč, jsou znovu otevřené farmářské trhy. Čerstvou jarní zeleninu na nich sice zatím neseženete – musíte počkat zhruba do půli dubna, ale kvalitní uskladněná jablka či mrkev s petrželí a česnekem ano. V nabídce se mnohde objevují novinky, jako jsou čerství pstruzi či vyzrálé hovězí maso.

Čerstvá česká zelenina od poloviny dubna


Autor: Isifa.cz

Čerstvá zelenina se na farmářských trzích objeví zhruba v polovině dubna

Vyhlížíte jarní zeleninu? Musíte si ještě pár dní či spíše týdnů počkat, pokud chcete dobrou, nijak neurychlovanou a od zdejších zelinářů, protože je na ni ještě brzo.

S prvními kousky se budete moci setkat zhruba v polovině dubna, někde až začátkem května. Hlavní zeleninová sezóna přichází až v červnu, na přelomu jara a léta. Dříve než zelenina se na tržištích začne prodávat sadba, tedy předpěstované rostliny, z nichž si případně zeleninu můžete vypěstovat sami.

„Zatím máme ze zeleniny a ovoce to, co se dalo bez následků uskladnit, tedy jablka, brambory, česnek, jarní zelenina se objeví tak v polovině dubna. Výhodou je, že nakupujeme od zemědělců z Litoměřicka, kde je teplo a už nyní tam ve sklenicích zelenina roste. Za čtrnáct dní se objeví sadba, pak snad první ředkvičky a podobně,“ míní Adam Weber, který spolupořádá Severočeské farmářské trhy, které probíhají hned v několika městech regionu.

V průběhu jara navíc můžete zkusit i suroviny, o níž by vás asi nenapadlo uvažovat – například kopřivy a pampelišky, fialové jedlé fazolové lusky či jedlé cuketové květy.

Kalendář jarní zeleniny na trzích

  • Ředkvičky

Objevují se většinou vůbec nejdříve, k mání by měly být od poloviny dubna. Tou dobou čekají první jarní zeleninu také třeba na Polabských trzích. „Zelenina bude nejspíše od půlky dubna. Zhruba v polovině května se pak dá čekat rozšiřování sortimentu, množství salátů, kvalitní ředkvičky, kedlubny, už koncem května se mohou v případě příznivého počasí objevit české jahody, jinak spíše až v červnu. Jakéhokoli ovoce před tímto termínem by jen těžko bylo české provenience, a proto ho na trzích nehledejte,“ vysvětluje za organizátory Polabských trhů Pavlína Honzů. Obdobně většina dalších organizátorů slibuje zeleninu už v dubnu, ale zatím jen malý výběr.

  • Špenát

Bývá mezi zeleninou v nabídce brzy, protože zvláště některé odrůdy rostou velmi rychle, počítejte s ním proto klidně už od poloviny dubna.

  • Listové saláty

S listovými saláty je to podobné jako se špenátem, ale jsou citlivější na chlad, proto se dají čekat spíše koncem dubna.

  • Kedlubny

České kedlubny ze skleníků se mohou objevit už během května a to jak bílé, tak fialové. Pozor, nezapomínejte, že na farmářských trzích nejde o biozeleninu, prvotním požadavkem je, aby šlo o lokální produkty drobných producentů. Hlavní sezóna kedluben však přichází v červnu.

  • Bílý i zelený český chřest

Jeho sezóna je poměrně krátká a k mání je hlavně během května, poprvé se někde prodává už koncem dubna a poslední sklizeň bývá na pultech v polovině června.

  • Květák

Nejspíše se s ním setkáte až v červnu, roste totiž více než dva měsíce a sázet se má až v dubnu, zato pak nabídce vydrží až do pozdního podzimu.

  • Jarní brambory

Objevují se většinou v červnu, spolu například s první jarní mrkví či sladkým hráškem.

  • Cibule a česnek

Zatím jsou k dostání jen ty, které se ještě nevyprodaly a podařilo se je dobře uskladnit, novou úrodu si budete moci poprvé koupit nejspíše v červnu a v červenci. 

Teprve v létě pak přichází sezóna rajčat či paprik.

Na trzích se samozřejmě prodává i ovoce, jako první se objevují rovněž v červnu jahody, výjimečně na ně můžete narazit už koncem května, ale to by se muselo hodně vyvést počasí.

Mléko, pečivo, maso, zvěřina

Stálicí naprosté většiny farmářských trhů se staly mléčné výrobky – zejména sýry, někde mají i jogurty a další produkty. Na stoupající zájem o čerstvé ryby a to české odpovídají hned na několika trzích nabídkou pstruhů – skutečně čerstvé získáte tak, že si je necháte zabít a vykuchat namístě, ale kvalitní mohou být i ti zabití den předem a dovezení chlazení, takové budou mít v Polabí. Živé z kádí dostanete například na trhu na Jiřáku nebo v Plzni.

Zatímco maso má sezónu celoročně, se zvěřinou je to složitější. Nabízejí ji například trhy na pražském Jiřáku anebo v Karlových Varech, její ideální sezóna však přichází až na podzim. I teď se však něčeho ze zvěřiny dočkat můžete a to masa z divočáka.

Zahraniční zboží? Jak kde

Zatímco někde si zakládají na tom, že u nich najdete skutečně jen jídlo a to ještě české provenience a vyhýbají se například dovozovým potravinám, někde je považují za vítané zpestření. A tak na Severočeských farmářských trzích a na Českých farmářských trzích na severovýchodním okraji Prahy narazíte třeba na holandské produkty. „Máme holandské sýry, je to však jeden stánek ze čtyřiceti, jen na doplnění nabídky,“ vysvětluje za organizátory Severočeských farmářských trhů Adam Weber.

Na severovýchodě Prahy zase nabízejí třeba oříšky holandské provenience. „Ale dováží je a prodává holandsko-česká rodina, proto jsme je zařadili. Stejně jako máme olivový olej od česko-španělské rodiny, která vlastní olivový háj v Andalusii, vyloženě zahraniční zboží nemáme,“ říká Klára Svobodová, která se podílí na pořádání Českých farmářských trhů v Dolních Břežanech, Klánovicích a Dolních Počernicích.

Naopak na Farmářském trhu na Kulaťáku plánují pro letošní sezónu podstatné rozšíření prezentace zahraničních produktů, farmářů, tradičních specialit i hotových jídel. „V žádném případě to však nebude znamenat snížení nabídky tradiční české produkce,“ upozorňují pořadatelé. Trhy sídlící na Praze 6 tak chtějí využít velkého množství ambasád, které se na jejím území nacházejí. „Chceme letos vyzvat zahraniční ambasády ke spolupráci,“ říká starostka Marie Kousalíková.

Důvěryhodnost trhu je věcí pořadatelů

Nedobrou vizitku by pak jakémukoli trhu udělalo, kdyby se na jeho stáncích objevilo zboží od překupníků, tedy nikoli od pěstitelů, ale například od někoho, kdo by zeleninu dovážel třeba ze zahraničí. Nebo kupoval v supermarketu. A jelikož má jít o místní produkty, těžko byste měli narazit na exotické druhy ovoce či na zeleninu, jejíž čas ještě ve zdejších krajích nenastal.

Je proto dobré mít přehled o lokálním sortimentu, který je v danou dobu reálně v našich končinách k dostání. A pokud máte nějaké pochybnosti, chtějte vidět označení prodejce a jeho zboží, nebo se obraťte na správce tržiště. Ani pořadatelé o podvodníky nestojí.

A nezapomeňte, že zboží na farmářských trzích podléhá veškerým platným předpisům jako kterékoli jiné. Deset důležitých pravidel pro prodej na farmářských trzích připomíná Desatero Státní veterinární správy.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Pro tištěná i webová média píše od poloviny 90. let. Ve svých textech se věnuje zejména rodinné problematice, výchově dětí, zdraví a životnímu stylu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).