Hlavní navigace

Předsevzetí, na která vám přispěje pojišťovna

2. 1. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com/Vitalia.cz
Předsevzetí jdou dodržovat snáz, když v tom nejste sami, když máte parťáka a podporu. A to i tu finanční. Kolik peněz vám pojišťovna přispěje, když se rozhodnete zhubnout, trénovat mozek nebo sportovat?

Předsevzetí, která jste si loni dali, mohou letos konečně vyjít. Pomoci k tomu mohou příspěvky, které pojišťovny letos nabízejí. Vzhledem k tomu, že se příspěvky v jednotlivých pojišťovnách významně liší (a mění se i během roku), uvádíme konkrétní příklad příspěvků u konkrétní pojišťovny (Všeobecná zdravotní pojišťovna – VZP), které jsou na začátku roku 2018 aktuální.

Přestanu kouřit

Kouření je častou příčinou rakoviny plic, ale také infarktu, mozkové mrtvice, nemocí cév. Náklady na léčbu těchto chorob se pohybují v miliardách korun. Na skoncování s tímto zlozvykem proto VZP nabízí příspěvek až dva a půl tisíce. Podmínkou je léčba na doporučení ošetřujícího lékaře Centra pro závislé na tabáku nebo konzultanta odborného pracoviště České lékárnické komory a předložení platebních dokladů na léčivé přípravky.

„Když se kuřák rozhodne přestat kouřit sám, jeho úspěšnost je velmi nízká. Pohybuje se zhruba kolem čtyř procent, což je velmi nízké číslo. Ve chvíli, kdy se obrátí na odborníky, úspěšnost se zvyšuje až šestkrát. Jde o pětadvacet a více procent,“ uvedl nedávno pro server Vitalia.cz adiktolog Adam Kulhánek.

Zhubnu

Přestože už od Dity Pichlerové z OB kliniky víme, že jen dvě procenta lidí, kteří zhubnou, si váhu udrží, nemusíme svůj boj a nižší váhu vzdávat. Na Vitalia.cz vám poradíme, co a kolik jíst, když začínáte s běháním a chcete zhubnout, stejně tak vám prozradíme sedm nejčastějších chyb lidí, kterým se nedaří zhubnout. A aby vás vaše snahy nestály moc, VZP je připravena (dospělým i dětem) přispět na snížení váhy až pět set korun. Příspěvek je určen na sestavení jídelníčku při snižování obezity a nadváhy pod dohledem praktického lékaře, obezitologa či nutričního terapeuta.

Budu se více hýbat

Toto předsevzetí vesměs souvisí s tím předchozím. Není proto divu, že příspěvek na pohybové aktivity patří mezi lidmi k vůbec nejžádanějším benefitům. Zhubnout totiž může každá postava.

Dospělí mohou získat na vybrané pohybové aktivity příspěvek až pět set korun, pokud doloží, že se hýbou pravidelně a zaplatili za to alespoň tisíc pět set korun. Pro děti tato podmínka neplatí a dostat mohou dokonce dvojnásobek – pět set korun jim VZP nabízí na pohybové aktivity organizované mimo školu a dalších pět set korun jim přidá i na pohybové aktivity pořádané školou. Zkusit můžete bikram jógu, tabatu, ale klidně i vibrační plošinu.

Budu trénovat mozek

„Obecně všechno, co se v lidském organizmu nepoužívá, postupně ztrácí svou funkci a zaniká. Prevencí demence je z tohoto pohledu aktivita mozkové buňky. Problémem je současná situace a celková atmosféra ve společnosti. Elektronika nás stále více svádí nemuset si pamatovat. Právě trénink paměti je ale doposud popisován jako jedna z nejúčinnějších metod prevence demence,“ řekla serveru Vitalia nedávno prof. Hana Matějovská Kubešová, která se zabývá Alzheimerovou chorobou, onemocněním mozku, které postupně přechází do úplné demence.

Jak česká společnost stárne, nemocných s Alzheimerovou nemocí přibývá. Částka, kterou za ni ročně VZP vydá, se pohybuje kolem jedné miliardy. Rozvoji nemoci, která postupně ničí myšlení, paměť i soběstačnost člověka, se přitom dá částečně předcházet. Ve spolupráci s Českou alzheimerovskou společností proto VZP přispívá svým klientům starším šedesáti pěti let na pomůcky pro trénink paměti.

Čtěte k tématu: Příznaky Alzheimerovy choroby přehlížíme a léčba začíná pozdě 

Zdroj: VZP

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).