Hlavní navigace

Přechod nemusí být nepříjemný

17. 12. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
„Menopauza je naprosto v pořádku,“ říká gynekoložka a radí ženám, jak zvládnout nepříjemnosti, které s sebou přináší. Ať už jde o návaly, nebo třeba výkyvy nálad.

Přechod je trefné označení pro období, kdy žena, z pohledu gynekologie, přechází do závěrečné etapy života, do takzvaného reprodukčního klidu. Toto období hormonálních změn může trvat i několik let. Během menopauzy žena ztrácí menstruaci a přestává být plodná. 

„U všech žen nastávají změny v pravidelnosti menstruačního cyklu. Části žen se cyklus zkracuje a krvácení sílí. U jiných se prodlužuje interval mezi jednotlivými menstruacemi.  Až nakonec u obou skupin žen menstruace vymizí docela. Zhruba třetina žen má to štěstí, že to je jediná změna tohoto období, zbytek v různé míře pocítí příznaky tzv. klimakterického syndromu,“ popisuje gynekoložka Svatava Želmanová.

Potíže v přechodu

Období hormonálních změn prožívá každá žena trochu jinak. Okolo některé menopauza přejde téměř bez povšimnutí, jiné mají značné potíže nebo se cítí velmi nekomfortně. „Některé moje pacientky si postesknou, že jim je velmi nepříjemné, když jim na poradě v práci najednou začnou téct čůrky potu po čele,“ začíná gynekoložka s výčtem nejčastějších potíží menopauzy. „Takové ženě mohou doporučit pět kuliček homeopatického léku Belladonna 9CH v rytmu návalů,“ dodává lékařka, která ve své praxi nabízí i homeopatickou podporu.

Pomoci může také změna stravy, bylinky či vhodné doplňky stravy.

Jiným ženám znepříjemňují život červené fleky, které je dost těžké skrýt, protože se objevují hlavně na obličeji. „Těmto ženám bych doporučila homeopatický lék Sanguinaria canadensis, který je ovšem pouze na lékařský předpis,“ radí gynekoložka s tím, že homeopatie se dívá na pacienta z pohledu celostní medicíny a to, co pomůže jednomu, u druhého nezabere. „Léků na návaly je hodně a úkolem gynekologa-homeopata je doporučit ten správný. Například pro ,živočišné ženy‘, které jsou upovídané a někdy máte pocit, že vás svými problémy až chtějí zahltit, je vhodný lék Lachesis,“ tvrdí lékařka s tím, že pro ně bývá v menopauze typický neustálý premenstruační syndrom: „Jsou napnuté, ale menstruace nepřichází.“  

Dalším typem jsou zimomřivé ženy, které v tomto období naopak pociťují takové návaly horkosti, že neustále otevírají okna a v noci se budívají propocené. „Často mívají zarudnuté sliznice. Jako gynekolog mám tu výhodu, že se mohu podívat, a tak poznám, že by mohl pomoci lék Sulfur.“

Homeopaté v gynekologii

Gynekologů, kteří se zabývají i homeopatií, je v České republice jako šafránu. Pro radu z oblasti ženského lékařství si můžete jít i k běžnému homeopatovi, ale ten rozhodně nenahradí pravidelné preventivní kontroly u gynekologa. „Pouze gynekolog dokáže říct, co za potížemi stojí. Například proč je menstruace nepravidelná. Žena by v první řadě měla mít jistotu, že je z gynekologického pohledu v pořádku,“ upozorňuje Svatava Želmanová.

Homeopatické léky v menopauze

  • Sanguinaria canadensis: Zarudnutí a fleky v obličeji. Dávkování dle doporučení lékaře.
  • Sepia 15CH: Lék pro ženu, kterou trpí návaly horka, ale mimo tyto stavy bývá spíš zimomřivá. Dávkování: 3× denně 5 granulí.
  • Lachesis 30CH: Lék pro ženy, které trpí hypertenzí. Bývají žárlivé a upovídané. Dávkování: 1× denně 5 granulí. V rytmu návalů lze užívat 5 granulí léku v ředění 9CH (tedy při každém návalu horkosti).
  • Belladonna 9CH: Návaly spojené s pocením. Dávkování: 5 granulí při každém návalu.
  • Pulsatilla 15CH: Pro ženy s častým střídáním nálad. Návaly horka a pocení budí ženu v noci, ale potí se i přes den. Dávkování: 2× až 3× denně 5 granulí.
  • Sulfur 15CH: Lék pro ženu velmi citlivou na horko. Stěžuje si na periodické střídání návalů horka a hypertenze. Mívá potíže se sliznicemi. Dávkování: 2× denně 5 granulí.
  • Glonoinum 15CH: Vhodný pro ženu, kterou trápí rychlé záchvaty a hypertenze. Lék je pouze na lékařský předpis.

sérii článků na téma přechod u žen přinášíme další informace, které ženě pomohou toto mnohdy náročné období zvládnout co nejlépe. Zmapovali jsme nejčastější dotazy týkající se období klimakteria a vyzpovídali řadu odborníků, se kterými jsme si povídali na téma léčby, výživy a tloustnutí, sexuálního života, psychikyrizika onkologických onemocnění v přechodu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).