Hlavní navigace

Pražský bazén ohrozil zdraví dětí, hygiena ho ale zavřít nemůže

18. 12. 2009

Sdílet

Závažné porušení hygienických norem prokázala letos v dubnu kontrola bazénu Carpe Diem na pražské Floře, do něhož chodí plavat maminky s malými dětmi. Jenže žádost Hygienické stanice hl. m. Prahy, aby byl bazén uzavřen, skončila na tom, že nebyl zkolaudován jako veřejný. A vesele se v něm plave dál.
plavání dětí

Hygienické normy veřejných bazénů nejsou pro srandu králíkům, řekla si jedna z nespokojených maminek a zavolala hygienikovi. Její dcera totiž pravidelně po koupání v pražském bazéně Carpe Diem zvracela a byla „jako bez života“. „Hned mě nenapadlo, že by to mohlo souviset s plaváním. Nebylo jí totiž špatně pokaždé,“ dodává.

Čtěte téma: Plavání kojenců: Hazardujeme se zdravím dětí?

Výsledek šetření pražské Hygienické stanice z letošního dubna však souvislost s koupáním v bazénu na Floře potvrdil a odhalil porušení hned devíti ustanovení zákona o ochraně veřejného zdraví a prokázal, že kvalita vody vůbec neodpovídala požadavkům veřejného koupání.

Jenže v bazénu se doteď plave zvesela dál a desítky dalších miminek možná denně polykají mikrobiální a chemicky znečištěnou vodu. Přestože Hygienická stanice hlavního města Prahy uložila pozastavení činnosti spočívající v provozování bazénu!

Koupání rodičů s dětmi není veřejnou činností

Carpe Diem

Carpe Diem znám jako příjemnou kavárnu, ve které se pořádají kulturní akce. Například výstavy, promítání filmů, nebo hudební koncerty. To, že se tu nachází bazén a tělocvična, bylo spíše překvapením. Když jsem pak sešla do baru v jinou než večerní hodinu, připadala jsem si jako v jiném světě. Místo popelníků jsem viděla plenky a na stolech nestály karafy s vínem ani půllitry s pivem, ale leželi na nich kojenci, které maminky přebalovaly. Prostor až nápadně zaváněl chlorem, nikoli kouřem z cigaret, jako tomu bývá po večerech a jinak ochotný barman mě odbyl: „Nezlobte se, nemám čas se vám věnovat, teď musím namíchat maminkám mrkvový džus!" A se slovy: „Kavárna je nyní veřejnosti uzavřena,“ mě vyhnal na ulici.

Veřejnosti uzavřena? Copak maminky s dětmi nejsou také veřejnost? Podle Jana Laciny, jednatele společnosti Island of Information, která bazén provozuje, zřejmě ne. Bazén totiž zkolaudovali jako soukromý, tudíž nemusejí splňovat hygienické normy, které se vztahují na bazény pro veřejnost.

Lacina se proto odvolal proti rozhodnutí Hygienické stanice u nadřízeného orgánu, ministerstva zdravotnictví. Trval na tom, že hygienici nařídili uzavření bazénu neoprávněně, když soukromý bazén posuzovali jako bazén pro veřejnost. „Já vám k tomu řeknu jednoduchou věc, proti rozhodnutí hygienické stanice jsme se odvolali a nadřízený orgán to celé kompletně zrušil. To znamená, že nám dal v té věci za pravdu,“ říká Jan Lacina.

Vyberte si bazén ve vašem okolí: Katalog bazénů v celé České republice

Jenže on jim za pravdu nedal. Pouze nemohl věc přešetřit a případ bazénu Carpe Diem předal příslušnému živnostenskému úřadu. A bohužel, šetření společnosti Island of Information, se stále táhne. „Odbor živnostenský v uvedené věci obdržel od Hygienické stanice Hlavního města Prahy uváděné informace, na základě kterých byla prováděna šetření ve vztahu k dodržování zákona č.455/1991 Sb., o živnostenském podnikání. V současné době probíhají další zjišťování související s uvedenou věcí. Po skončení šetření bude informována Hygienická stanice,“ uvádí JUDr. Petr Říha, vedoucí živnostenského odboru Prahy 3 s tím, že podrobné informace o případu nemůže ze zákona sdělit.  

Ze zákona pak vyplývá, pokud není provozovna způsobilá pro provozování živností podle zvláštních právních předpisů, dopustí se podnikatel správního deliktu, za což mu může být uložena pokuta dle až do výše 100 000 korun.

Navštěvovali byste s malým dítětem bazén, který byl zkolaudován jako soukromý a nemusí splňovat hygienické normy?

Kdy se bude plavat legálně?

plavání dětí

Pan Lacina tvrdí, že se snaží dát problém do pořádku. „Ano, bazén zatím funguje na privátní úrovni. Nicméně se snažíme o to, aby přešel na provozování veřejné, k čemuž by mělo dojít od 1. ledna příštího roku. Proces to je ovšem dlouhodobý a složitý.“ Jan Lacina jedním dechem slibuje, že bude bazén v pořádku i po hygienické stránce. Maminky se tedy nebudou muset převlékat mezi sudy s pivem a kojit v  kavárně, ale v odděleném prostoru, jak nařizuje zákon o ochraně veřejného zdraví [§ 6 odst. 3 písm. b) zákona ve spojení s § 14 a přílohou č. 6 vyhlášky].

Na druhé straně Daniela Pojezná z dětského klubu Plaváček, který si bazén pronajímá pro plavání rodičů s dětmi, se domnívá, že je všechno v nejlepším pořádku již nyní. „O tom, že tu letos proběhla velká hygienická kontrola, vím. Problémy s hodnotami vody se dají ovšem lehce napravit a pokud tu byla kontrola v dubnu, nyní to bude určitě v pořádku,“ tvrdí. 

Čtěte téma: Naučte se konečně správně plavat

Škoda jen, že nemůže hygienická stanice slova paní Pojezné potvrdit, protože zatím nemá ke kontrole kompetence.  

Foto: Ivana Dvorská ěx, SXC 2×

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).