Hlavní navigace

Prasklé koutky: Banalita, nebo příčina vážnější nemoci?

Sdílet

Na prasklé koutky lidé trpí zejména v zimě, kdy nás sužuje chlad a vítr a máme velký nedostatek vitaminu B, železa a kyseliny listové. I když ale rty začneme mazat a doplňovat vitaminy, někdy koutky praskat nepřestanou. Proč?

Malé, občas sotva viditelné trhlinky, ale ta bolest… I taková „prkotina“, jakou jsou prasklé koutky, dokáže pěkně znepříjemnit týden, v horším případě klidně i měsíc vašeho života. Proč někomu praskají koutky často a někdo tuhle štipavou bolest nikdy nezažil? Není hloupé jít s tzv. bolestivými ústními koutky k lékaři? Přemůžeme prasklinky s jelením lojem?

Doplňte vitaminy skupiny B a budete se zase smát

Sychravé počasí, zima a poryvy větru se odrážejí jak na naší náladě, tak na stavu našich rtů. Jsou vysušené, citlivé na dotek a popraskané. A to často nejen v ploše, ale hojně i v koutcích, kde dochází k prasknutí a čas od času i k hnisání, krvácení a následnému tvoření strupů. Příčinou náhlého „širokého úsměvu“ nemusí být jen sucho a chlad, ale i deficit vitaminů. „K praskajícím ústním koutkům mohou mít tendence lidé se sušší kůží a ekzémy, vyvolávajícím faktorem může být též nedostatek vitamínů skupiny B, kyseliny listové nebo železa,“ říká Irena Sobotková, praktická lékařka Lékařského domu Praha 7.

Při prasklých koutcích doplňte:

  • vitaminy skupiny B – najdete je v kvasnicích, ořeších, semenech,
  • kyselinu listovou – najdete ji ve špenátu, žitné mouce, pórku, brokolici, čočce, hrachu,
  • železo – najdete ho v červeném mase, játrech, meruňkách, pistáciích, cizrně i v mořských řasách.

Takže se zásobujte kvasnicemi, ořechy a semeny, které obvykle obsahují největší množství vitaminů skupiny B. Pozor však na to, že sladké, kofein a alkohol spolehlivě tyto vitaminy ničí. Kyselinu listovou (další ze skupiny vitaminů B) doplníte špenátem, žitnou moukou, pórkem, brokolicí, ale i čočkou a hrachem. Železo hledejte v červeném mase, játrech, meruňkách, pistáciích, cizrně i v mořských řasách. V době obtíží doporučuje lékařka podpořit léčbu klidně i přechodným užíváním B-komplexu či multivitaminů.

Galerie: Vitaminy v potravinách

Mastit, nebo vysušovat?

Až doplníte zásoby ve spíži, obohaťte kapsy, kabelky i lékárničku o nějaké to mazání na rty. Vyhněte se ale zastaralým radám se zubní pastou nebo pudrovým zásypem, které by koutky dále vysušovaly, vybavte se ideálně čistě přírodním balzámem na rty.

Potýkáte se s prasklými koutky?

Když se budete mít čím namazat, nebude vás to svádět k olizování rtů; sliny by v této situaci vytvářely živnou půdu pro infekci. „Jako první pomoc (i prevenci) obtíží mohu doporučit promašťování úst – např. krémy či ústní tyčinkou s panthenolem a ochranu před mrazem,“ doporučuje Irena Sobotková. Vhodné jsou i balzámy na rty s UV filtrem (zejména jste-li na horách), s bambuckým máslem, které rty okamžitě zvláční, nebo zkuste domácí balzám na rty. Určitě se ale vyhněte balzámům s přídavky minerálních olejů. Ty totiž vytvářejí na rtu jen jakýsi film, ale neléčí příčinu, rty se pod pokrývkou naopak mohou snáz zanítit a vzniknou bolestivé koutky. Více v článku Balzám na suché rty pomůže, ale jenom chvíli. Co je účinnější? 

Bolest trvá? Vyrazte k lékaři

Do loňského roku jsem nevěděla, co je to prasklý koutek, vlastně jsem tuhle malou hrůzu znala jen z vyprávění své kolegyně, která s popraskanými koutky bojuje léta. Bez lékaře, za pomoci odvarů z kopřivy a kde čeho. A stále marně. Přijde jí hloupé s takovou banalitou obtěžovat lékaře. Mně to ale hloupé nepřišlo, zvláště po tom, co jsem se nemohla normálně najíst, napít, usmát a vyspat tři týdny, byť jsem byla živa jen z drožďové polévky. I pouhé zívnutí jsem si zakazovala. Sice mi v čekárně vedle lidí s horečkou a kašlem sedlým na plicích bylo trapně, ale v ordinaci mě lékař ubezpečil, že jsem se pro jeho návštěvu rozhodla správně.

„V kožních prasklinách se často usadí bakteriální či mykotická infekce – pokud se tedy koutky dlouho nehojí, jsou zarudlé a bolí, pak navštivte lékaře, který předepíše antimykotickou či antibiotickou mast, případně provede stěr,“ radí i Irena Sobotková z Lékařského domu Praha 7. Ono se to možná nezdá, ale za praskajícími koutky se mohou skrývat i vážnější nemoci. „Poruchy imunitního systému, cukrovka, refluxní choroba jícnu – nebo i stomatologické problémy,“ varuje lékařka. Jde často o špatně padnoucí protézu nebo následek stomatitidy, což je zánět tkání pod zubní protézou, která není pravidelně vyjímána a čištěna. „Zvláště při opakovaných problémech tedy vůbec není od věci žádat vyšetření u praktického lékaře a stomatologa,“ říká lékařka.

Odborná spolupráce:

MUDr. Irena Sobotková

Praktická lékařka Lékařského domu Praha 7, www.ld.cz

Vystudovala 3. LF UK. Pracovala na interně Nemocnice Na Františku, po atestaci v oboru všeobecné lékařství působí jako praktický lékař.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).