Hlavní navigace

Pozor, ve vínech jsou syntetická barviva

21. 8. 2013

Sdílet

 Autor: www.potravinynapranyri.cz
GALERIE: Falšování vín neustává. Inspekce upozorňuje na nové nálezy a nejčastější praktiky podvodníků.

Již na jaře letošního roku server Vitalia.cz zmapoval situaci ohledně kontrol kvality vín. Závěry byly tristní: Falšovaných vín jsou desítky, vedou podvody se zemí původu a ředění vodou.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) pokračuje v kontrolách a na serveru Potravinynapranýři.cz zveřejnila řadu případů, kdy nápoje nevyhovovaly požadavkům jakosti, bezpečnosti nebo byly falšovány.

Jen během srpna již bylo zjištěno více než dvacet nedostatků, z nichž státní portál Bezpečnostpotravin.cz upozorňuje zejména na některé z nich (v galerii najdete i starší nálezy SZPI):

Vinařova chlouba? Oxid siřičitý, barviva, voda

Jako nebezpečná byla vyhodnocena vína, která obsahovala alergen – oxid siřičitý, jenž nebyl uvedený ve složení na obale výrobku. Jedno z nich nese celkem vtipně název Vinařova chlouba. Rulandské bílé z Vinařství Černý Valtice dokonce překročilo obsah oxidu siřičitého ve víně více než dvojnásobně, než povoluje příslušný právní předpis.

V dalších vínech hodnocených jako falšovaná byly zjištěny přídavky nepovoleného syntetického glycerolu, sacharózy a také syntetických barviv, například azorubinu, patentní modři a tartrazin. „Do vína se žádná barviva přidávat nesmí,“ upozorňuje SZPI.

Smutnou klasikou je pak ředění vína vodou. Srpnový rekordman, víno bílé „Slovácký soudek“ bylo falšováno přídavkem 73 % vody. Další vína měla přídavky vody nad 60 a 40 %. „Přídavek vody do vína je nepovolený enologický (vinařský) postup,“ komentuje nálezy inspekce.

Zdroje: SZPI, Potraviny na pranýři, Bezpečnostpotravin.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).