Hlavní navigace

Pozor na „báječné“ létání miminek

8. 2. 2010

Sdílet

Představte si, že novorozeně chytnete za končetiny a budete s ním máchat ve vzduchu. Absurdní? Právě tak vypadá tzv. létání miminek, jehož popularita mezi rodiči roste. Nadšené maminky si ho pochvalují, odborníci před ním ale varují. Podle jeho propagátorky je bez rizika, lékaři zásadně nesouhlasí.

Kurzy létání miminek jsou mezi maminkami stále populárnější. Pochvalují si, že díky tomuto cvičení se zlepšil jejich vztah s dítětem, ony samy se v mateřské roli cítí jistější a miminka jsou šťastnější a spokojenější. Dokonce prý létání pomáhá při bolestech bříška a výrazně mírní novorozeneckou koliku. Velmi dobrý účinek by mělo mít létání miminek na zvládání poporodního traumatu, tedy šoku z příchodu na svět. Věhlas kurzů se ale šíří jen ústní tradicí, případně skrze internetové diskuse. Sama zakladatelka a propagátorka Mgr. BLANKA KOLÁŘOVÁ-SUDÍKOVÁ o létání miminek mluvit odmítá. Obává se totiž „falešné popularity“.

Přečtěte si: Vyjádření Blanky Kolářové Sudíkové ke Stanovisku České pediatrické společnosti a Odborné společnosti praktických dětských lékařů k problematice „tak zvaného létání kojenců a batolat“

mimino

„Asi vás zklamu, ale o létání nic psát nebudu, protože to je technika, která je založená na maximální důvěře a jistotě. Ukazujeme to rodičům a lítají jen ti, kteří cítí, že je to pro ně o.k. Jestliže o tom budu více psát, začnou lítat i lidičky, kteří budou lítat proto, že je to moderní a chtějí být in. A o tom to není,“ vysvětluje ve své internetové poradně na webu Rodina.cz jedné z maminek, která se o létání zajímá. „Sama určitě cítíte spojení s miminkem a krásné chvilky koncentrace a důvěry. Poslouchejte svoje srdíčko a to vám přesně řekne, o čem lítání je. Nepotřebujete přece nikoho přesvědčovat a dokazovat někomu, jak je to fajn. Vy to cítíte a to je přece nejvíc. Jestliže nemáte osvícené babičky a dědečky, prosím, neděste je, protože potom znejistí oni vás svým strachem,“ dodává Sudíková.

Téma plavání kojenců: Hazardujeme se zdravím dětí?

Mácháte s dítětem ve vzduchu

Popsat, jak létání s miminky vlastně vypadá, není jednoduché. Na serveru Youtube.com byly k vidění tři ukázky, dvě z nich byly náhle odstraněny. V okamžiku publikování tohoto článku zbývá jediná, nejkrotší varianta, podívejte se na www.youtube.com, jestli tedy také nezmizí. Sudíková si své know-how velmi přísně tají a nechce, aby se cokoliv zveřejňovalo. Hrozí prý, že by se někdo mohl pustit do létání bez odborného dozoru a svému dítěti nechtěně ublížit. Zjednodušeně řečeno, podstata létání miminek je poměrně prostá, chytnete novorozeně za některé z končetin a různě s ním máváte ve vzduchu. Někdy dítě visí za nohu, jindy za ruce. Občas s ním matka pomaleji či rychleji „pohazuje“, případně s ním otáčí. Chvílemi dítě opravdu „letí“ ve vzduchu hlavou dolů. Výsledkem tohoto cvičení má podle jeho příznivců být šťastné a vyrovnané dítě, které plně věří matce, a matka, která si je jistá svými mateřskými schopnostmi.

Do Česka se lítání miminek dostalo zhruba před devíti lety, kdy se Blanka Kolářová-Sudíková setkala s jednou ruskou porodní asistentkou a začala se o cvičení více zajímat. Sama ale přiznává, že cviky upravila pro české podmínky a důraz místo rozvoje svalů klade na rozvoj duše. „U nás to vnímám, že je to hodně o té duši, o spolupráci, abych v dítěti budovala nejen silného člověka svalově, ale tím lítáním já vlastně dítěti říkám, zvládneš to, zvládneme to spolu. Zvládneš věci, které by mě nikdy nenapadlo, že zvládneš, i když jsi takhle maličkej, droboučkej, tak máš v sobě tolik síly a já jako rodič ti ukazuju, že v životě se ty věci zvládnou a dávám ti nesmírnou důvěru. Protože co je u lítání nejdůležitější, je důvěra, protože rodiče pracují se strachem,“ řekla v rozhovoru pro Rádio Petrov.

Rodiče jsou podle ní v přílišném strachu a bojí se manipulovat s vlastním dítětem. Díky létání si prý uvědomí, že vůbec nevadí, když dítě chytnou špatně. Hlavní je nebýt v křeči. Důležité při létání ale je, aby miminko bylo nahaté, tak se přirozeně otužuje. Podle Sudíkové je přímo „pohled pro bohy“, když s nahatým miminkem létá jeho otec, který je také svlečený do poloviny těla.

Čtěte téma: Pražský bazén ohrozil zdraví dětí, hygiena ho ale zavřít nemůže

Zdraví dítěte v sázce?  

Pro nezasvěcené vypadá létání miminek trochu děsivě. Malé miminko létá ve vzduchu podobně jako při divokém rock-n-rollu. Stejně jako tanečníci je občas hlavou dolů, jindy poletuje nebo „poskakuje“. Sama Sudíková je přesvědčena o tom, že jde o naprosto bezpečnou aktivitu, která je navíc zdraví prospěšná. „Samozřejmě já jako rodič dítě stále držím, je v mé péči. Čili rodič nemusí mít strach, že by to bylo tak hodně nebezpečné, jako se třeba dneska v médiích hodně propírá téma třesení s dětmi, což já, za těch 18 let, co pracuju s dětmi, považuju za opravdu hloupost,“ uvedla v rozhlasovém vysílání.

Jenže podle odborníků je třesení s dětmi velmi nebezpečné a v krajním případě může vést až k smrti. Proto jsem videa s létáním miminek zaslala specialistům. „Samotné létání není nebezpečné, ale nelíbí se mi nadhazování dítěte na ruku a zase dolů. Pro přesné hodnoty by bylo nutné provést měření na figuríně, na videu je to na hranici,“ vysvětluje prof. PhDr. JIŘÍ STRAUS, DrSc., vedoucí katedry kriminalistiky na Policejní akademii v Praze a soudní znalec v oboru forenzní biomechaniky. Podle něj by mohlo být kritické, kdyby nějaká snaživá maminka dělala s dítětem prudké pohyby. „Pak hrozí nebezpečná decelerace hlavy a následné nitrolební krvácení,“ upozorňuje. V citlivé podobě podle něj létání miminek nepředstavuje větší nebezpečí.

Přesto se s dětmi podle zakladatelky létání miminek Blanky Kolářové-Sudíkové dělají pouze bezpečné pohyby a žádné riziko nastat nemůže. S tím ale zásadně nesouhlasí PhDr. TEREZA NOVÁKOVÁ, Ph.D. z katedry fyzioterapie Fakulty tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy: „V první řadě musíme uvažovat o riziku úrazu a důsledků přetížení, zejména u pozic s hlavičkou dolů můžeme připodobnit výcviku pilotů nadzvukových letadel, které ve většině z prováděných cviků způsobí výrazné změny na úrovni nitrolebního a nitroočního tlaku. V dětském věku musíme vždy uvažovat o křehkosti ne zcela vyzrálého mozku, který je více náchylný ke změnám ve svém okysličení, popř. k mnohem závažnějšímu vzniku krvácení následkem posunu mozku vůči lebce, podobně jako u syndromu třeseného dítěte či otřesu mozku.“

Syndrom třeseného dítěte:

Nešetrný způsob manipulace s kojencem může vést ke vzniku Shaken Baby Syndrom (Syndrom třeseného dítěte). Syndrom vzniká nejčastěji z neopatrnosti. Dospělý člověk se chce s dítětem poveselit, a tak s ním krátce zatřese nebo ho vyhazuje do výšky. „Jsem si stoprocentně jistý, že si v tu chvíli neuvědomuje, že miminko má těžkou hlavu a slabé krční svaly. Hlavička mu lítá ze strany na stranu. Stačí necelé dvě vteřiny, aby došlo k přetížení v hlavě a ke krvácení do mozku. V posledních letech jsem posuzoval několik úmrtí dětí, kterým jejich rodiče nešťastně ublížili,“ uvedl profesor Straus v rozhovoru pro Hospodářské noviny. Následky třeba jen slabého zatřesení s dítětem bývají tragické. Například ve Spojených státech zemře ročně neopatrností rodičů patnáct set dětí, ve Velké Británii to jsou tři stovky a u nás se odhadují desítky případů.

Čekáte rodinu? Připravili jsme pro vás:

Létání miminek ale může mít další negativní dopad na zdraví dítěte. Může dojít ke škodlivým změnám na kosterním a svalovém aparátu. Dítěti tak častěji hrozí zranění. „Zvyšování rozsahu pohybu v jednotlivých kloubech vyvěšováním či tzv. létáním dítěte při úchopu za ruce je z pohledu anatomie i funkce kosterně svalového aparátu zcela bezúčelné a v jistém ohledu i pro budoucí vývoj dítěte velmi rizikové,“ varuje Tereza Nováková. Tím, jak dítě různě visí za končetiny, dochází k negativním změnám v kloubech a okolí. V krajním případě může dojít až k hypermobilitě kloubu, který se stává nestabilní, a tak část jeho práce musí zastat svaly. „Takový typ hypermobility nacházíme například u vrcholových gymnastek, u kterých stav jejich pohybového aparátu jistě nemůže být považován za optimální. Také alarmující jsou výsledky výzkumu, který prokázal, že u dětí s hypermobilitou je statisticky významně vyšší výskyt růstových bolestí než v běžné dětské populaci,“ vysvětluje Nováková.

Samy maminky však létání s miminky hájí a považují je za prospěšné pro sebe i své děti. „Těším se, že si s miminkem zase zalétáme a budu dělat daleko víc. Podle toho, jak se to mimi bude líbit. Ale už jsem viděla tolik miminek, jak se při tom vyvíjela a neznám žádné dítko, které by se u toho nakonec neřehnilo na celé kolo a nechtělo ještě, ještě,“ svěřuje se maminka s přezdívkou ALBI na webu Baby-cafe.cz. Podle odborníků ale nadšení dítěte nelze brát jako rozhodující. Stejně tak je dětem příjemná nadměrná konzumace čokolády a jiných sladkostí, přesto to jejich zdraví neprospívá.

Co si o tzv. létání miminek myslíte vy?

Zázrak z víry?

Sama Blanka Kolářová-Sudíková stojí za masovým rozšířením plavání kojenců. Právě ona s plaváním malých dětí začala a postupně jej šířila dál. V plavání stejně jako v létání nevidí jen fyzickou aktivitu, ale hlavně výrazné ovlivnění psychického stavu rodičů a dítěte. „Voda je léčivá,“ je přesvědčena Sudíková. Podle ní si skrze plavání dokáží matka i dítě odžít trauma z porodu a zbavit se negativní energie. To pomohlo i jí samotné po porodu druhé dcerky, která se narodila císařským řezem. „Mohla jsem si to proplakat,“ uvedla pro televizní pořad Fokus 24. Její manžel ANDREJ KOLÁŘ v tom samém pořadu popsal práci své ženy: „Nevnímá to jako vydělávání peněz. Řekl bych, že je to pro ni daleko hlubší záležitost. Je to dar shůry, který ona dostala a teď ho naplňuje.“ 

Podobných alternativních terapeutů jako je Sudíková jsou jen v Česku stovky. Obvykle nabízí vyřešení osobních problémů, skrytých traumat a vyladění své duše. Ve skutečnosti ale nejde o nic jiného než o velmi výnosný byznys. „Nezáleží na tom, jestli vám někdo nabídne osvícení za pár dnů nebo se tváří, že vyléčí porodní trauma, vždy jde ale o pouhou náhražku. Lidé ztratili schopnost kritického myšlení, a tak jsou ochotní věřit čemukoliv, co jen trochu zavání duchovnem,“ upozorňuje religionista Doc. PhDr. ZDENĚK VOJTÍŠEK, Th. D., který se věnuje novým náboženským směrům a hnutím. Podle něj výrazně roste zájem o nejrůznější kurzy související s mateřstvím. „Ještě před padesáti lety ženy přiváděly děti na svět, aniž by potřebovaly těhotenskou jógu nebo speciální duchovní poradenství. Dnes se bez toho neobejdou. Bojí se, že jinak mateřství nezvládnou,“ uzavírá.

Máte nějaké zkušenosti s tzv. létáním miminek? Setkali jste se s jinými rozporuplnými metodami? Myslíte si, že o podobných věcech máme psát, mluvit, nebo že je to zbytečné strašení? Zapojte se do diskuse na téma Létání miminek – přeháníme nebezpečí?

Foto: Youtube.com

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je už od dětství velmi zvědavá a neustále se ptá, proč něco tak je nebo není. Miluje vaření a výpravy za chutěmi a vůněmi.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).