Hlavní navigace

Poznáte v obchodě zkaženou potravinu?

5. 9. 2012

Sdílet

 Autor: Copyright © 123RF Stock Photos
Kupujete si domů zelený eidam a zapáchající maso? Pokud ano, jistě v tom není záměr. Jak se vyhnout špatně skladovaným potravinám, které nám mohou způsobit zažívací potíže?

Většina z nás už snad není jen tím pasivním nákupčím, který vybírá jen podle ceny, obrázku na obale případně lákavých podtitulů „nejlepší,“ „nejčerstvější“ nebo „prvotřídní“. Začítáme se do titěrné změti písmen v mnohořádkovém složení, valíme oči a mnohdy vracíme alchymistovu surovinu zpátky do regálu. Jsme na správné cestě, jen tak lze docílit alespoň částečného vymýcení blafů a výživově nehodnotných potravin z českých prodejen. Jenže, k čemu nám je povědomí o složení, zbavení se tlaku z reklamy na nejovocnější jogurty, když prodejce následně potraviny špatně skladuje? Což se mnohdy nemusíme vůbec dozvědět.

Čtěte také: Kdy se jídlo začne skutečně kazit?

Poznáte špatně skladované maso?

Jestli byly banány ještě včera půl dne složené na paletě, do které pralo slunce, dnes asi nepoznáte. S nanuky je to jiné, rozmrazený a znovu zamrazený cuc na kládě snadno odhalíte i skrze obal. Ale poznáte třeba špatně skladované maso? S tím není žádná legrace. Maso, vejce či mléčné výrobky skladované za jiných než doporučených teplot vám do střev mohou přihnat uragán, zapříčinit zvracení, křeče v břiše nebo horečku. Když budete mít štěstí, ze špatně skladovaného, případně upraveného masa nedostanete salmonelu. Když budete mít štěstí.

Čtěte také: Vajíčka jsou zdravá! Mňam!

Opravdu nemusí být člověk vystudovaným veterinárním lékařem, humánním doktorem, absolventem přírodních věd nebo zemědělské univerzity, aby věděl, že syrové potraviny, v tomto případě živočišného původu, se musejí odpovídajícím způsobem uchovávat. Ale víme my, jak a při jakých teplotách má prodejce potraviny uchovávat, aby v nich nezmnožil bakterie a nám tak nenasadil do těla bacila?

Jak mají výrobci skladovat mléčné výrobky a maso?

Informace o skladování živočišných potravin musí být vždy uvedeny na obale. Většinou tento údaj najdete pod složením daného výrobku. Jsou to údaje doporučené prodejcem. Státní zemědělská a potravinářská komora shrnula několik základních zásad, které by měl zákazník v obchodě i hospodyňka doma vědět. Prodejci mají povinnost udržovat potraviny při stanovených teplotách, a tyto teploty také kontrolovat. 

Uvádíme pro představu, jak to má být:

  • 7 °C pro maso vepřové, hovězí, skopové a velké zvěře
  • 4 °C pro maso drůbeže, králíků a drobné zvěře
  • 3 °C pro vnitřnosti
  • 5 – 18 °C pro vejce (nekolísavá teplota)
  • 4 – 8 °C pro mléčné výrobky jiné než UHT, sterilované a sušené
  • 0 °C pro čerstvé chlazené ryby (teplota tajícího ledu)
  • Ostatní výrobky musí být uloženy při teplotách stanovených výrobcem

Kromě toho, že balené potraviny živočišného původu musejí být správně označeny, musí být například uvedena doba minimální trvanlivosti, popřípadě doba použitelnosti s uvedením podmínek skladování, jsou právě za nejčastější prohřešky považovány problémy s teplotou.
Za samozřejmé lze považovat to, že prodávat potraviny s prošlou dobou použitelnosti je nepřípustné a že nabízené potraviny musejí být po celou dobu uvádění do oběhu chráněny před jakoukoli kontaminací a před přímým vlivem klimatických podmínek. A tyto všechny podmínky kromě samotného zákazníka kontrolují také inspektoři Státní veterinární správy.

Přečtěte si dále: Jídlo ve fast foodech je nezdravé, ale ne kvůli tučnosti. To je to nejmenší

Jsou-li podmínky skladování dodrženy, což si můžete ověřit přímo na prodejně v chladícím boxu, je dále dobré vědět, jak takovou zkaženou potravinu poznat. U masa a salámů můžete zapojit čich a zrak. Stárnoucí maso tmavne a uvolňuje se z něj šťáva, což poznáte i u baleného masa. Ano, to je přesně ten důvod, proč prodejci pod tácek s masem dávají savou buničinovou podložku. Zkažená vajíčka většinou poznáte až doma, když je vhodíte od vody. Staré plave, čerstvé zůstane u dna. V obchodě si vždy řádně prohlédněte celé plato, vyvarujte se plesnivých, nakřáplých a prošlých vajec. Stejně jako ze zkaženého masa vám z nich hrozí salmonela. U jogurtů a mléka obloukem obcházejte bomby skryté pod nafouklými víčky a v odulých krabicích.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).