Hlavní navigace

Používáte alobal? Nebalte do něj svačinu, kyselé ani slané

16. 9. 2017

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Hliníkové fólie se používají k pečení, grilování i balení potravin, dětské svačiny nevyjímaje. Z testu alobalů vyplývá, že riziko hrozí při jejich nevhodném použití. Víte, jaké to je?

Není nad svačinu z domova, z čerstvých a kvalitních surovin, s ovocem či zeleninou. Děláme ji dětem do školy, sobě do práce. Pro zabalení jsou někdy používány i hliníkové fólie. Test svačin serveru Vitalia.cz na základní škole potvrdil, že dětské svačiny jsou často zabaleny právě v alobalu:

Kromě toho je alobal hojně používán při pečení v troubě, případně na grilu. I takto připravené pokrmy často konzumují děti.

Pražští hygienici se proto zaměřili na testování alobalů. Prověřovali, zda u nás prodávané hliníkové fólie jsou bezpečné a také zda a v jakých případech existují rizika zvýšené expozice hliníkem při konzumaci takto balených potravin či v alobalu připravovaných pokrmů.

K uvolňování hliníku může dojít v případě nevhodného použití

Ke zkouškám hygienici vybrali pět druhů alobalů od dodavatelů z Německa, Rakouska, Itálie, Holandska a jeden od českého dodavatele. „Dobrou zprávou je to, že všechny námi testované hliníkové fólie byly z hlediska legislativních požadavků bezpečné, uvedl Jan Jarolímek, ředitel Hygienické stanice hlavního města Prahy (HSHMP). 

Podle něj z testu, kterému byly podrobeny alobaly z čistého hliníku a alobaly ze slitiny hliníku, vyplynulo, že ke zvýšenému uvolňování hliníku může docházet v případě nevhodného použití alobalu. „Výsledky nám obecně potvrdily, že již všechny testované potraviny mají určitý přirozený obsah hliníku, a ke zvýšenému uvolňování hliníku dochází především při vyšší teplotě a také při jeho dlouhodobějším kontaktu (dvanáct a více hodin) s kyselými a slanými potravinami. Z výsledků rovněž vyplývá, že určité rozdíly v uvolňování hliníku mohou být i mezi jednotlivými značkami alobalu přes relativně malé rozdíly v jejich prvkovém složení,“ popsal ředitel.

Výsledky testů ukázaly, že při nevhodném použití představují hliníkové fólie riziko zvýšené expozice spotřebitelů hliníkem, případně dalšími prvky, které jsou součástí těchto fólií.

Co je bezpečné užívání alobalů

Na základě výsledku testování i obecných znalostí hygienici doporučují při balení svačin, uchovávání potravin i použití alobalů při tepelné úpravě dodržovat následující zásady:

6 pravidel pro zabalení svačiny a použití alobalu

  • Rozkrájené ovoce a zeleninu nebalte do alobalu, ale využijte raději plastovou fólii nebo samostatnou plastovou krabičku.
  • Nejen vzhledem k úbytku vitaminů a mikrobiologické bezpečnosti je vhodné krájet ovoce, zeleninu a připravovat svačinu až těsně před použitím, aby doba kontaktu s obalem byla co nejkratší, pro alobal by neměla doba kontaktu překročit čtyři hodiny.
  • Plátkový sýr při přípravě svačiny vkládejte raději do pečiva nebo ponechte v originálním obalu, případně v polyetylénovém (PE) sáčku. PVC potravinové fólie nejsou v případě sýrů obsahujících tuk vhodné.
  • K přípravě svačin používejte suroviny čerstvé a uchovávané v chladu podle doporučení výrobce. Nižší teplota svačiny je vhodná nejen ke zpomalení mikrobiologických procesů, ale i ke snížení uvolňování hliníku a případně i dalších látek z obalů.
  • Alobal lze bez problémů použít k zakrytí pekáče při pečení či grilování. Riziko kontaminace hliníkem takto připravované potraviny je minimální.
  • Dodržujte upozornění výrobců alobalů o nevhodnosti použití pro silně kyselé a slané potraviny, obzvlášť při tepelné úpravě do alobalu zabalených kyselých a zároveň slaných potravin, například pokrmů obsahující větší množství osolených rajčat, což může vést ke zvýšenému uvolňování hliníku.

Zdroj: HSHMP

Do alobalu nejdéle na čtyři hodiny. Kyselé a slané do něj nepatří vůbec

Hygienici upozorňují na legislativní požadavky, které platí pro použití alobalu při styku s potravinami. Vyhláška stanoví, že hliník a hliníkové slitiny mohou být použity pro styk s potravinami po dobu nepřesahující čtyři hodiny. A pozor – s úplným vyloučením silně kyselých potravin (tj. pro pH 3,7 a nižší). Proto výrobci hliníkových fólií uvádějí na obalu upozornění, že alobal není vhodný k balení silně kyselých potravin a rovněž slaných potravin. Což ostatně potvrdily i výsledky testování.


Autor: HSHMP

S ohledem na zjištěné výsledky bude studie pokračovat i v následujícím roce. Hygienici plánují ve spolupráci se Státním zdravotním ústavem vyšetřit větší množství vzorků, zejména potravin, které za normálních a předvídatelných podmínek mohou s alobalem přijít do kontaktu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).