Hlavní navigace

Potvrzeno. Pravidelná konzumace vajec je zdravá

8. 11. 2017

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Snažíte se jíst zdravě? Pak zapomeňte na varování související s nebezpečným cholesterolem a vejce bez obav zařaďte do svého jídelníčku. Vaše tělo vám podle odborníků poděkuje.

„Pokud jde o zdravou výživu, vejce byla odborníky dlouhou dobu považována za tabu. A to hlavně kvůli vysokému obsahu cholesterolu. Než si obhájila své místo mezi doporučovanými, nutričně hodnotnými potravinami, muselo proběhnout několik vědeckých studií a výzkumů. Ty následně potvrdily, že konzumace vajec nemá žádný vliv na hladiny krevního cholesterolu nebo riziko onemocnění srdečními chorobami. Obavy o zdraví je tak možné vypustit,“ potvrzuje hlavní nutriční specialistka Světa zdraví Monika Bartolomějová. Navíc vejce díky cenným živinám mohou být podle některých odborníků oprávněně řazena i k superpotravinám.

Chybí vám „déčko“? Vejce pomohou

Podle výzkumného týmu prof. Jiřího Rupricha z Centra zdraví, výživy a potravin spadajícího pod Státní zdravotní ústav je vejce velmi bohatým zdrojem vitaminu D, ze sortimentu nejčastěji konzumovaných potravin v ČR dokonce zdrojem nejbohatším. Pouhých sto gramů vajec (což jsou asi dvě vejce velikosti M) prý stačí k tomu, abychom pokryli až třetinu doporučené denní potřeby vitaminu D. Pokud chcete nedostatek tohoto vitaminu doplnit mimo jiné vejci, je důležité jíst je celá včetně žloutku, tam je ho totiž nejvíce.

Podíl vajec na celkovém příjmu vitaminu D z potravin:

  • U dětí ve věku 4–6 let je to 20,9 %,
  • u dětí ve věku 7–10 let 21,4 %,
  • u chlapců ve věku 11–14 let 25,7 %,
  • u dívek ve věku 11–14 let 22,7 %,
  • u chlapců 15–17 let 23,8 %,
  • u dívek ve věku 15–17 let 27,9 %,
  • u mužů ve věku 18–64 let 21,4 %,
  • u žen 18–64 let 23,3 %,
  • u mužů 65–90 let 22,6 %,
  • u žen 65–90 let 21,7 %.

Více v článku Jezte vejce, ale ne smažená a s uzeninami.

A proč je vitamin D pro naše zdraví tak důležitý? Podle Moniky Bartolomějové zajišťuje kromě jiného vstřebávání vápníku, který podporuje stavbu kostí. Navíc je jedním z činitelů, který může ovlivnit snížení rizika vzniku osteoporózy. Ta v ČR trápí více než čtyřicet procent populace nad padesát let. Kromě toho má vitamin D komplexní a výrazné účinky na imunitní systém. Aktivuje tvorbu ochranných protilátek proti bakteriím a virům. Proto je velmi užitečný v prevenci nachlazení a chřipek.

Výčet potíží, jimiž se může nedostatek vitaminu D projevit na zdraví, je mnohem delší, podrobněji se tématu věnujeme v článku K čemu je důležitý vitamin D a jak ho získat? Pokud si chcete ověřit, zda máte dostatek vitaminu D, zjistíte to pomocí speciálních testů.

Jakou potravinou jsou vejce? Super

Na rozdíl od tzv. superpotravin, které se k nám dovážejí z exotických zemí a pak se někdy kvůli nalezeným pesticidům či jiným zdraví škodlivým látkám zase stahují z prodejních pultů, jsou vejce skutečnou výživově hodnotnou potravinou. Navíc tuzemskou. A když přihlédneme k nedávnému incidentu s toxickým fipronilem, který byl odhalen ve vejcích dovážených z Belgie, Nizozemska, Německa a Polska, je to právě český původ, který vejcím přidává na kvalitě.

Galerie: Jak poznat česká a čerstvá vejce

Co všechno obsahuje vejce

Ve vejcích najdeme nejen vitaminy, ale také minerální látky, aminokyseliny a antioxidanty. Kromě zmíněného vitaminu D vejce obsahují také vitaminy A, B5, B12, B2, B6, E a K. Z minerálních látek je to pak již zmíněný vápník, fosfor, který rovněž podporuje zdraví kostí, draslík, železo nebo zinek, který posiluje imunitu. Ve vejcích najdeme také cholin. Jedná se o bioaktivní látku, která podporuje a zlepšuje vývoj mozku plodu a novorozence. Ke správnému fungování nervové soustavy přispívá také u starších lidí. Dalším benefitem vajec jsou antioxidanty lutein a zeaxantin. Ty napomáhají k obnovování oční sítnice a následně k prevenci zrakových degenerací. Esenciální aminokyseliny, které jsou ve vejcích zastoupeny v plném počtu, jsou pro lidský organismus nezbytné, neboť si je sám nedokáže vyrobit. Lecithin, kterého je v jednom vejci až 1700 mg, podporuje paměť a koncentraci.

„Další plusové body mohou vejce spolehlivě posbírat i co se týče bílkovin, které hrají velmi důležitou roli při tvorbě svalstva. Ve srovnání s mléčnými, masnými a rybími bílkovinami mají ty vaječné nejvyšší biologickou využitelnost. Z jednoho středně velkého vejce tak můžeme získat stejné množství bílkovin jako například ze třiceti gramů vařeného masa, ryb nebo drůbeže,“ říká nutriční specialistka a dodává: „Kromě toho, že jsou vejce jedním z nejlepších zdrojů bílkovin, je příjemným bonusem také fakt, že jsou zároveň cenově nejdostupnější a mají velký benefit v podobě snadné stravitelnosti.“

Vejce ano. Ale jak a kolik?

Jak ideálně zachovat všechny nutriční hodnoty, které vejce obsahují? Podle nutričních specialistů je nejlepším způsobem si vejce klasicky uvařit. Záleží pak na vás, jestli preferujete variantu natvrdo, naměkko nebo nahniličko. U vajec natvrdo, která se vaří nejdéle, máte navíc největší jistotu, že se vyhnete riziku nákazy salmonelou. Nebezpečí infekce vzniká nejčastěji při konzumaci vajec vařených naměkko, vajec do skla, vajec do bujónů nebo při nedokonalém propečení volského oka. Je proto důležité dbát na správný způsob přípravy, ale také skladování a manipulaci s vejci, snížíte tak riziko onemocnění.

Správný postup pro použití vajec při přípravě pokrmů:

  • Dodržení podmínek skladování a data použitelnosti,
  • dodržení zásad správné osobní a provozní hygieny při přípravě pokrmů (striktní oddělení manipulace se syrovými vejci od hotových pokrmů),
  • dostatečná tepelná úprava.

Více v článku Salmonela: Proč neonemocní každý, kdo sní nakažené potraviny.

„Když už se rozhodnete pro smažená vejce, volte raději tuk, který je stabilní i při vyšších teplotách. Na přípravu vajec je nejlepší ghí (přepuštěné máslo), které dodá i příjemnou chuť másla,“ radí Monika Bartolomějová.

Galerie: Ghí a přepuštěné máslo

Ideální je dát si k vajíčkům zeleninu, ať už syrovou, nebo tepelně upravenou. „Nejen že tím zvýšíte denní přísun zeleniny, ale také doplníte další potřebné vitaminy a vlákninu,“ dodává. Nejlepší je dát si vajíčka k snídani, protože tak organismu dodáte energii a potřebné živiny na celý den. A navíc vás zasytí na dlouhou dobu.

Milovníci vajec nemusí nijak výrazně krotit své gurmánské vášně. Podle nejnovějších poznatků je konzumace jednoho až dvou vajec denně naprosto bez problémů. Těmi, kteří by se měli více hlídat v tom, kolik vajec spořádají, jsou osoby trpící tzv. familiární hypercholesterolémií, jejichž hladina cholesterolu je abnormálně vysoká. Pro ty je optimální sníst maximálně tři až čtyři vejce týdně.

Odborná spolupráce:

Ing. Monika Bartolomějová

Hlavní nutriční specialistka Světa zdraví

Zdroj: Svět zdraví

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).