Hlavní navigace

Potraviny pro třetí tisíciletí: Kokosový olej

12. 5. 2009

Sdílet

Možná chodíte kolem regálu s exotickými potravinami s nedůvěrou. Nějaké sušené věci v pytlících nebo cosi v pestré lahvičce vás nechává v klidu. V našem seriálu si představíme tři potraviny, které mají fantastické účinky, ale v Česku nemají dlouhou tradici. Začínáme s kokosovým olejem.

Pokud v obchodě narazíte na kokos, asi vás to moc nezaskočí. Ale co kokosový olej? Divné? V některých zemích světa se konzumuje denně. Je totiž zázračným lékem a také velmi chutnou potravinou. 

Pro nedůvěřivé čtenáře trochu popisu: Získává se z dužiny kokosových ořechů, plodů palmy kokosové. Nejkvalitnější je samozřejmě ten za studena lisovaný a v ideálním případě i vypěstovaný v rámci ekologického zemědělství. V oblasti tropů je palma kokosová velmi důležitou rostlinou. Jsou místa, kde tvoří jednu ze základních potravin. A nejen to, využívá se téměř celý strom (plody, dřevo, listy…). Je velmi populární kvůli své velmi příjemné kokosové chuti, ale i pro velké množství pro člověka cenných látek.

Česnek má konkurenci

Kokosové ořechy

Pokud vaší jedinou zbraní na zákeřné viry a bakterie byl pouze česnek, měli byste si dovybavit lékárničku. Kokosový olej je totiž tvořen několika kyselinami, které mají výjimečné vlastnosti. Jsou schopné narušit lipidové membrány kvasinek a virů, čímž působí jako přírodní antibiotikum. Olej tak může být velmi cenným doplňkem stravy pro ty, které trápí opakované přemnožení kvasinek v trávicím traktu. Ocení ho i ženy, které trápí vaginální mykózy, protože olej je možné použít i lokálně k potírání postižených míst. Kvasinky postupně zmizí a olej navíc zmírňuje svědění.

Již výzkumy z 80. let prokázaly, že kokosový olej pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Látky v něm obsažené navíc podporují v organismu tvorbu hormonů štítné žlázy, které pomáhají zpomalovat stárnutí buněk, působí jako prevence srdečních chorob, senility nebo rakoviny.
Ve 40. letech američtí farmáři použili kokosový olej jako doplněk stravy hospodářských zvířat, aby přibrala na váze. K jejich velkému překvapení byl ale efekt zcela opačný, zvířata zhubla a stala se aktivnějšími. Podobně příznivé výsledky vykazují i srovnání výskytu rakoviny u lidí, kteří jedli kokosový olej (3 %) a u těch, kteří požívali olej kukuřičný (32 %).

Nedávné výzkumy pak ukazují, že kokosový olej může být možným pomocníkem pro léčbu Alzheimerovy choroby. U pacientů, kteří kokosový olej pravidelně užívali, se už po několika týdnech projevilo výrazné zlepšení.

Lék na obezitu

Kokosový olej je mimořádně vhodný také jako rychlý zdroj energie, jeho trávení je totiž rychlejší, než je tomu u většiny tuků, ale ne tak rychlé jako trávení cukrů. Nezpůsobí tedy rychlý nárůst hladiny insulinu v krvi a následnou hypoglykemii, která může způsobit únavu, nervozitu a bolesti hlavy. Nízká hladina glukózy v krvi je také velkým nebezpečím pro mozek, který je na ní v podstatě závislý. Navíc toto vše spouští v těle lavinu dalších chemických procesů, na jejichž konci pak stojí neodolatelná chuť na sladké, způsobená akutní potřebou těla získat co nejrychleji jednoduché cukry, nejsnáze stravitelný zdroj energie. Užívání kokosového oleje může tedy pomoci i těm, kteří se snaží nějaké to kilo shodit. Díky příjemné chutí tak poslouží jako ideální náhražka čokoládové tyčinky.

Olej může být vhodným doplňkem dopolední svačiny i proto, že svoji tuhou konzistenci si udržuje až do 24 °C, takže v pokojové teplotě zůstává na rozdíl od ostatních olejů snadno konzumovatelný třeba i lžičkou z malého kelímku, který se lehce vejde i do elegantní kabelky. Nemusíme tak ani v práci zůstávat bez tolik potřebného zdroje energie (370 kJ/10 g).

Tímto ale výčet pozitivních vlastností kokosového olej na lidské zdraví nekončí. Můžeme jej totiž používat nejen vnitřně, ale výborně se hodí i na zklidnění pleti po holení, jako masážní olej či pro zábaly na suché a poškozené vlasy. A to vše navíc s bonusem exotické kokosové vůně.

V příštím díle si představíme Goji – bojovníka proti únavě.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).