Hlavní navigace

Potraviny, které jsou pro jednoho lék, ale pro druhého jed

10. 3. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Konzumace jedné a té samé potraviny může být pro někoho naprosto bezproblémová, přitom u druhého zapříčiní vážné potíže.

Možná jste již někdy slyšeli rčení: „Co je pro jednoho lék, je pro druhého jed.“ Potravina pro jednoho neškodná, ba prospěšná, je pro druhého nevhodná. A postupem času způsobí i problém velmi zásadní z pohledu vitality a celkového zdraví člověka. Tohoto faktu si byli vědomi již naši předkové a moderní výzkumy tuto problematiku posunuly ještě dále.

Pokud někdo stále jí potraviny, na které má intolerance, má to negativní vliv na jeho trávicí trakt i vstřebávání živin (hlavně vitamínů A, D, E, K). Konzumace nevhodných potravin, které jsou pro daného člověka „jedem“, vede k rozvoji skrytého zánětu apod., případně i rozvoji mnoha tzv. civilizačních obtíží.

Můj případ – mnoho superpotravin mi velmi ubližuje

V mém případě (dle výsledků testů na intolerance) nemohu jíst lněné semínko, vaječný žloutek ani bílek, mléčné výrobky (jak laktózu, tak ani mléčnou bílkovinu), tresku, zelí a některé další potraviny, které přitom jinému člověku neškodí, naopak mohou být velmi prospěšné. Podle vyšetření mám také primární intoleranci na lepek.

Proč je nezbytné mít zjištěno, jaké potraviny jsou pro konkrétního člověka lékem a jaké jedem, dokládám opět na osobním příkladu: nevhodné jsou pro mě totiž mnohé suroviny, které jsou považovány za tzv. superpotraviny. Například lněné semínko, kváskový celozrnný žitný chléb, vejce, chlorela, ořechy, zelí, bílý jogurt od volně se pasoucího dobytka, treska ad.

Alergie a intolerance na potraviny

Málokdo si uvědomuje, že na potraviny, které pravidelně konzumujeme, může náš organismus po nějakém čase začít reagovat alergií. Alergické reakce umíme rozdělit do několika typů. Běžně známé (testované na alergologii) jsou alergie typu I, které jsou zprostředkované tzv. IgE protilátkami a jejichž příznaky se objevují krátce po konzumaci problematické potraviny (v rámci okamžiku až několika hodin).


Autor: Depositphotos.com

Alergie na potraviny se mohou projevit prakticky okamžitě po konzumaci, ale také mohou působit dlouho nenápadně

Tělo však může na potravinu reagovat tvorbou IgA a následně IgG protilátek, což vede ke vzniku alergických reakcí typu II. Tento proces je velmi nenápadný a je téměř nemožné jej intuitivně rozpoznat. Potíže se začínají objevovat v horizontu 4 až 72 hodin poté, co sníte inkriminovanou potravinu. Čehož si samozřejmě většinou nevšimnete a už vůbec si to nedáte do souvislosti s tím, co jíte.

Když tělo „hysterčí“

Každá alergická reakce je přehnanou, dalo by se říci hysterickou odpovědí našeho imunitního systému na určitou látku z vnějšího okolí. Taková látka je identifikována jako tělu neznámá, nebezpečná, tělo se snaží ji okamžitě eliminovat. Některé imunitní buňky zvládají za svůj život odstranit pouze jednu substanci a následně umírají. Imunitní systém pak musí vytvářet nové a nové buňky, čímž dochází k jeho přetížení.

Alergické reakce na potraviny nejsou přirozené a mají neblahý dopad na kompletní metabolismus organismu. Při alergické reakci jako by se náš imunitní systém zbláznil a atakuje i látky, které by normálně nechal na pokoji. V mnoha případech útočí právě na neškodné bílkoviny a sacharidy ze stravy místo toho, aby se soustředil na opravdové hrozby z vnějšího prostředí – patogenní bakterie, plísně, parazity a jedovaté substance. Přetížení imunitního systému a neustále se opakující zánětlivé reakce vedou k nejrůznějším zdravotním potížím.

V praxi se totiž ukázalo, že mnohá chronická onemocnění mohou souviset s intolerancí na potraviny, které denně jíme a netušíme, že naše tělo na ně vytváří imunitní reakci.

Testy na potravinové intolerance jsou v dnešní době ne nadarmo světovým trendem. Samodiagnostická varianta sice patří mezi deset nejprodávanějších domácích testů, nicméně velmi důležité je, aby byly kvalitně provedeny a na jejich základě byl pak sestaven smysluplný jídelníček, případně i s doplňky stravy přesně na míru klienta.

Nejčastější alergeny a bezpečné potraviny

Co jednomu dělá dobře, může být pro druhého problematické. Ze statistik lékařů, se kterými spolupracuji, vychází, že u velkého procenta lidí vyvolávají imunitní reakci mléko, mléčné výrobky a obilí. Další větší skupina lidí má intolerance na různé druhy ořechů, semínek a některých druhů zeleniny a ovoce. Mezi další často intolerované potraviny patří vaječný bílek, alkoholické kvasinky a droždí.

Počet lidí alergických na některé složky potravin roste. Před časem vyústil až v povinnost výrobců a prodejců potravin a provozovatelů restaurací informovat o alergenech, které se nacházejí v nabízených jídlech. Tato povinnost se týká čtrnácti skupin nejvýznamnějších alergenů, kterým se server Vitalia.cz podrobně věnuje v seriálu Alergeny v jídle.

A které potraviny jsou bezpečné a vhodné pro všechny? Na základě informací od lékařů a testů vycházejí coby nejméně problematické pro většinu populace z pohledu intolerancí tyto potraviny: pštrosí maso, jehněčí maso, rýže, jáhly, pohanka, batáty, zajíc, křepelka, kachna, husa, zelenina, hrách, avokádo.

Naopak druhy masa, jako jsou z kuřete, krůty, divočáka, prasete či jelena, jsou velmi často intolerované potraviny. Také vejce, vlašské a lískové ořechy a kávové boby.

Rizikové potraviny

z pohledu intolerance a alergie

  • mléko a mléčné výrobky
  • obilí – výrobky z něj
  • ořechy (např. vlašské a lískové ořechy) a semena
  • kávové boby
  • některé druhy zeleniny a ovoce
  • vejce, zejména vaječný bílek
  • alkoholické kvasinky
  • droždí
  • maso z kuřete, krůty, divočáka, prasete či jelena

Spolupráce lékaře a výživového specialisty je nezbytná

Coby specialista na výživu spolupracuji s lékaři, kteří udělají testy na intolerance potravin. Následně lékař vytvoří rozbor a návrh opatření. Poté společně vytvoříme stravovací plán, nutriční harmonogram přesně na míru klientovi (dle lokality jeho bydliště, míry stresu, metabolického profilu, finančních a sociálních možností, ochoty a schopnosti vařit si pokrmy, druhu aktivit během dne, míry sportovní aktivity a v neposlední řadě se zohledněním nevhodných potravin a velmi prospěšných potravin).

Poté s klientem dlouhodobě spolupracujeme a pomáháme mu zavádět pomalými kroky nové návyky, postupy, kombinace potravin a nové náhrady potravin do života. Zde je nezbytné připomenout, že psychická podpora během telefonických, skypových a osobních konzultací je nesmírně důležitá. Je potřeba si uvědomit, že pro klienta je často velmi psychicky náročné, když mu vyloučíte mnoho druhů potravin, které doposud konzumoval. Proto si s klienty voláme v rámci podpory i každý den. To je náš systém práce.

Trend pro rok 2018 a další roky = personalizovaná výživa

Pokud se někdo zajímá o vitalitu, prevenci nebo řeší určité problémy, pak lékaři, se kterými spolupracuji, velmi doporučují nechat si udělat kompletní vyšetření, testy na intolerance a poté nastavit výživový plán a nutriční harmonogram přesně podle individuality klienta. Přístup, kdy se lidé řídili obecnými radami, radami z knížek a internetových vyhledávačů, je velmi zastaralý a doslova nevhodný.

Potravina z pohledu intolerance nezabíjí. Muselo by jít o silnou alergickou reakci, což je problematika IgE protilátek a řeší ji lékař-alergolog. Nicméně i tak je škoda zbytečně konzumovat „jedy“, když si můžete vybrat „léky“ v podobě pro vás vhodných potravin.

Galerie: Co je to? Záhady z výroby potravin

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Ing. Martin Škába, výživový specialista, zabývá se personalizovanou výživou u dospělých, sportovců, dětí i seniorů. Specializuje se na firemní workshopy a Dny zdraví. Propojuje staré stravovací zvyklosti s nejmodernějšími výzkumy v oblasti výživy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).