Hlavní navigace

Potraviny, které posilují imunitu

13. 1. 2022

Sdílet

 Autor: Brooke Lark, Unsplash / Creative Commons, podle licence: Public Domain
Nedostatek vitamínů, minerálů, bílkovin a dalších důležitých živin může mít negativní vliv na naše zdraví. Důležitým faktorem v tomto ohledu je složení stravy, které ovlivňuje mimo jiné správné fungování imunitního systému.

Susan Bowerman, expertka na výživu společnosti Herbalife Nutrition, radí, jaké potraviny bychom měli zařadit do jídelníčku, abychom posílili svou obranyschopnost.

Co se dozvíte v článku
  1. Živiny posilující imunitní systém a kde je najít

Živiny posilující imunitní systém a kde je najít

Imunitu bychom měli posilovat celý rok, v zimních měsících pak dvojnásob. Lidé si často nejsou jisti výběrem vhodných potravin, a v obchodě sahají po lákavých, avšak nepříliš vhodných výrobcích plných soli, tuku, cukru a prázdných kalorií.

Pokud ale chceme dodat tělu to, co opravdu potřebuje, měli bychom se snažit o zdravý a vyvážený jídelníček.

1. Bílkoviny

Bílkoviny se podílejí na tvorbě protilátek v případě oslabení organismu, ačkoli samotná konzumace samozřejmě nestačí k boji s cizím „vetřelcem“ v těle. Mezi zdravé zdroje bílkovin patří ryby, drůbež a libové maso, luštěniny, mléčné výrobky či sója a produkty z ní (především tofu a tempeh).

2. Vitamín C

Vitamín C hraje v imunitním systému klíčovou roli. Přispívá především ke správnému fungování bílých krvinek a tvorbě protilátek. Skvělými zdroji jsou brokolice, citrusy, rajčata či paprika.

Vitamíny patří spolu s minerály a stopovými prvky k látkám nezbytným pro naše zdraví. Naše tělo si je – až na výjimky – neumí vyrobit samo, a proto mu je musíme dodávat vhodným jídlem. Odborníci připravili příklady, z nichž získáte dostatek těchto tzv. mikronutrientů, konkrétní tipy najdete v seriálu Zdroje vitamínů a minerálních látek v potravinách.

3. Vitamín A

Vitamín A je důležitý pro zdravou pleť a prospívá také tkáním dýchacího a trávicího ústrojí. Mnoho lidí si neuvědomuje, jak moc je imunitní systém ovlivňován právě trávicím traktem. Pro podporu jeho správného fungování je dobré konzumovat dostatek vitamínu A, který najdeme v mrkvi, špenátu, broskvích, dýni či rajčatech.

Galerie: Vitamíny v potravinách

4. Fytonutrienty

Fytonutrienty, které jsou přirozenou součástí rostlinné stravy, působí v našem těle jako antioxidanty. Pomáhají tak zvládat oxidační stres, který se vyskytuje v těle každého z nás. Pokud má organismus k dispozici dostatek antioxidantů, oxidační stres je pod kontrolou. V opačném případě je oslabena schopnost organismu bránit se nemocem. Fytonutrienty najdeme v ovoci a zelenině, celozrnných produktech, oříšcích, luštěninách nebo čaji.

5. Vláknina

Určité typy vlákniny podporují růst užitečných bakterií v našem trávicím traktu. Tím zároveň dochází i k posílení imunity, protože tyto užitečné bakterie jsou schopny si poradit s bakteriemi škodlivými, které se do trávicího traktu mohou dostat. Příjem vlákniny můžeme zvýšit konzumací ovoce, zeleniny a celozrnných produktů. Zkuste začít konzumovat více salátů, polévek nebo smoothie a bílé pečivo nahraďte celozrnným.

Galerie: Test – kde koupíte skutečně celozrnné a kvalitní pečivo

6. Probiotika

Probiotika (užitečné bakterie) podporují zdravé fungování zažívacího traktu, který má, jak již víte, na imunitní systém velký vliv. Skvělým zdrojem probiotik jsou fermentovaná a kysaná jídla. Některá z nich, jako tempeh nebo řecký jogurt, jsou rovněž bohatá na bílkoviny a mají poměrně dlouhou trvanlivost.

Galerie: Zdroje probiotických bakterií v potravinách

7. Omega-3 mastné kyseliny

Omega-3 mastné kyseliny patří mezi zdravé typy tuku. Nacházejí se především v rybách. Omega-3 mastné kyseliny mohou mít příznivý vliv na fungování buněk imunitního systému, avšak věda zatím jednoznačnou odpověď na tuto otázku nepřinesla.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).