Hlavní navigace

Potraviny bez éček? Certifikát dostalo 70 výrobků

4. 10. 2012

Sdílet

 Autor: CEFF.cz
Zkoumáte etikety potravin? Máte přehled o tom, jaká éčka se do nich přidávají? Zatím je stále těžké nakoupit kvalitně a bez zbytečné chemie. Možná se ale začíná blýskat na lepší časy.

Bloumáte supermarketem a vybíráte potraviny podle několika kritérií: chcete jídlo čerstvé, bez konzervačních látek a dalších aditiv. Otáčíte obaly potravin a zjišťujete, že obyčejný jogurt je vyroben z podivných surovin, jejichž názvy jsou přinejmenším krkolomné, čerstvé pečivo že vzniklo z mraženého polotovaru a složení šunky vydá na půl stránky.


Autor: CEFF.cz

Logo CEFF označuje potraviny bez nežádoucích éček

Přídatné látky, pro něž se díky jejich číselným kódům, které začínají písmenem E, vžil název „éčka“, jsou součástí velké většiny potravin. Důvod jejich využití je různý – prodlužují trvanlivost potravin, zlepšují jejich chuť, barvu nebo vůni. To vše proto, aby se nám – spotřebitelům – více líbily, aby nám lépe voněly a chutnaly. A samozřejmě, aby nás také méně stály (nebo aby na nich výrobce více vydělal).

K tématu: Éčka nejsou jen emulgátory – k čemu slouží přídatné látky v potravinách?

Pokud jste se z jakýchkoli důvodů rozhodli, že do své ledničky a spižírny už nevložíte potravinu prošpikovanou éčky, můžete narazit na problém. Výrobků, které byly vyrobeny tradiční recepturou bez použití přídatných látek, je málo. Vezměme si příklad uzenin – je skutečně problém objevit párky nebo salám, které neobsahují dusitan sodný (E 250). A setkáváme se s ním i v uzeninách prodávaných na farmářských trzích. Nátlak spotřebitelů ovšem v tomto směru dělá své – dusitan sodný nahrazují osvícení výrobci výtažky z třešní. Tyto látky udělají stejnou službu, ale na rozdíl od E 250 nezpůsobují bolesti hlavy ani kožní vyrážky.

Podívejte se na podrobnosti: KATALOG: Emulgátory – není éčko jako éčko

Je dobře, že lidé složení potravin řeší, protože i výrobce to nutí ke změně výrobních postupů. Pro ně je snazší koupit kořenící směs hotovou, než si ji připravovat. Když si ale směs výrobce namíchá sám a použije například místo dusitanových solí enzym z třešní, což už se dnes občas dělá, výrobek má samozřejmě jinou přidanou hodnotu,“ uvedl v rozhovoru pro Vitalia.cz Tomáš Popp, pořadatel farmářských trhů v Plzni.

Potraviny bez zbytečné chemie

Před nějakou dobou se na trhu objevily potraviny nesoucí razítko CEFF (Certified E-Friendly Food). Bohužel jich v regálech obchodů najdete stále poskrovnu. „Logem CEFF se může prokázat okolo sedmdesáti výrobků a nové stále přibývají. Jedná se například o mléčné výrobky, uzeniny, nápoje, mražené produkty, bezlepkové potraviny apod.,“ uvedla Pavlína Davidová z projektu CEFF. Aktualizovaný přehled certifikovaných potravin najdete zde na webu ceff.info.

K tématu: Chcete potraviny bez éček? Logo CEFF usnadní hledání

Logem CEFF může být označena pouze potravina, která neobsahuje nejvíce sledovaná éčka, mezi která patří konzervanty, umělá barviva, sladidla nebo glutamáty. „Tato éčka jsou pro organismus zátěží a u citlivějších jedinců mohou způsobovat zdravotní potíže. Netvrdíme, že éčka jsou nebezpečná a nerozporujeme platnou legislativu, ale snažíme se o osvětu a upozorňujeme, že lidé by měli při nákupech zohledňovat složení a kvalitu potravin a sáhnout raději po výrobcích bez zbytečné chemie,“ upřesnila Pavlína Davidová.

Oficiálně jsou stanovena tzv. maximální množství pro konkrétní éčka, které by ve větším objemu mohly způsobit zdravotní komplikace. „Toto množství ale běžný občan vůbec nezná, a proto ho nehlídá. Zdravotní dopady na rizikové skupiny a dopady dlouhodobé spotřeby kombinací jednotlivých éček nejsou nikým testovány. Testování škodlivosti látek probíhá většinou na zvířatech, z etických důvodů se netestují látky na malých dětech, alergicích či nemocných,“ upozornila.

Přečtěte si: Škodlivá éčka neexistují, tvrdí potravináři

Jaký výrobek dostane certifikát CEFF?

  • výrobek neobsahuje konzervanty, umělá barviva, sladidla a glutamáty
  • výrobce poskytne CEFF ČR přesné složení výrobku, fotodokumentaci a další požadované informace pro zařazení do projektu
  • potraviny se následně testují na nepřítomnost „nepovolených“ éček u Státního zdravotního ústavu při Ministerstvu zdravotnictví

Čtěte obaly, sledujte loga

Cílem certifikátů jako je CEFF, je ulehčit spotřebiteli práci – éček, která mohou být nebezpečná, existují desítky. Nikdo z nás si je pravděpodobně není schopen všechna zapamatovat. Do obchodů tak můžeme vyrazit s početným seznamem číselných kódů a podivných názvů éček a obal každé potraviny zkoumat, zda je „košer“, nebo nikoli.

Ne všechna éčka jsou přitom škodlivá. „Některá éčka jsou zcela neškodná a některá dokonce zdraví prospěšná (běžně se v přirozené formě nacházejí například v ovoci a zelenině). Výrobek s logem CEFF může obsahovat například E 300, což je kyselina askorbová neboli vitamín C, E 160 karoteny E 330, kyselinu citronovou apod.,“ uvedla Pavlína Davidová.

Ačkoli je zatím logem CEFF označeno pouze na sedmdesát výrobků, rády by si ho na své potraviny „připíchly“ i další potravinářské firmy. „Největší radost máme z výrobců, kteří složení svých potravin upravují, aby mohly nést naše logo. Přibližně za rok vyjdou na trh jejich výrobky za stejnou cenu, ale v kvalitnější podobě,“ doplňuje.

Pozitivní efekt na složení některých potravin měla směrnice Evropské unie, která výrobcům přikázala, aby potraviny obsahující éčka, jež způsobují hyperaktivitu (šlo především o barviva), náležitě označili, tedy na obal dopsali nenápadnou větu: „Může nepříznivě ovlivňovat činnost a pozornost dětí.“ Řadu spotřebitelů by to od nákupu podobně označených potravin odradilo, a proto dostala většina pochutin (například tyčinka Margot, hořčice apod.) nové a méně nebezpečné složení – místo syntetických barviv se nyní používají přírodní.

Čtěte téma: Čím se barví potraviny?

Lze si jen přát, aby výrobců, kteří na trh dodávají potraviny bez škodlivých éček, přibývalo. Pak si snad nebudeme muset tak často lámat hlavu nad tím, co koupit, zda kurkumin je nebo není nebezpečné éčko a zda jogurt s názvem babiččin si na poctivost pouze hraje.

Jak poznat potravinu plnou éček?

  • Má podezřele dlouhou dobu trvanlivosti
  • Její obal zdobí dlouhý výčet „surovin“ (obecně platí, že čím méně složek, tím lépe)
  • Má nepřirozenou barvu a chuť
  • Je velmi levná

Čtěte dále: Nejlevnější nákup: stojí nám to za to?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

O zdravý životní styl a výživu se zajímá soukromě i profesně. Ráda ochutnává dobrá jídla v restauracích, experimentuje při vaření, pěstuje vlastní zeleninu a bylinky. Píše blog o jídle www.cojime.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).