Hlavní navigace

Potravinové banky prosí o zásoby z restaurací a jídelen

13. 10. 2020

Sdílet

 Autor: Vitalia.cz / Karel Choc
Federace zastřešující potravinové banky v ČR se obrací na potenciální dárce. Potraviny, které by v souvislosti se situací spojenou s COVID-19 přišly vniveč, mohou posloužit potřebným lidem.

Podle vládních opatření proti koronaviru budou od středy 14. října uzavřeny restaurace a další podniky veřejného stravování. Otevřeno mohou mít pouze formou výdejních okének nebo dovozem jídel k zákazníkům.

Vzhledem k této situaci Česká federace potravinových bank vydala oficiální prohlášení, ve kterém se obrací na podniky, aby případné zásoby, které nevyužijí, věnovaly pro potřebné.

Potravinové banky využijí zásoby potravin

Od úterý 13. října potravinové banky ve všech regionech přijmou nevyužité zásoby potravin od všech stravovacích zařízení. Federace směřuje prosbu zejména na jídelny, menzy či velké restaurace. Minimální množství k odvozu je dvacet kilogramů.

Darování je nutné předem telefonicky dohodnout, s ohledem na momentální lidské kapacity. „Přijmout lze ovoce, zeleninu nebo chlazené, mražené nebo trvanlivé potraviny, které zatím nebyly rozbaleny,“ uvádí federace.

Kontakty na jednotlivé banky najdete na https://potravinovebanky.cz/kontakt.

Darované potraviny budou rozděleny humanitárním organizacím pro pomoc nejpotřebnějším lidem. „Neplýtvejme jídlem a pomozme, kde je potřeba,“ vyzývá Veronika Láchová, ředitelka České federace potravinových bank. Potravinové banky se nyní vyprazdňují rychleji než obvykle, koronavirus zvýšil zájem o darované potraviny, jak informuje server iDnes.cz.

Federace zastupuje všech patnáct fungujících potravinových bank, které v České republice bojují proti plýtvání jídlem, hladu a podvýživě. Poskytuje podporu a koordinaci potravinovým bankám a snaží se hájit jejich zájmy na nadnárodní i národní úrovni.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).