Hlavní navigace

Potravinové banky jsou plné cukrovinek. Konzervy a zubní kartáčky jim chybí

Sdílet

 Autor: Vitalia.cz / Karel Choc
Federace potravinových bank převzala symbolický klíč od nového skladu, který bude sloužit jako logistické centrum pro regionální pobočky. Nájemné v celkové výši deseti milionů zaplatí Penny Market.

Federace potravinových bank jásá, na pět let získala k pronájmu velký sklad, který pojme více než sedm set tun potravin. Z něj se stane logistické centrum pro celou republiku, ze kterého se budou potraviny distribuovat do regionálních potravinových bank. Halu jí pronajala společnost Penny Market, která bude pět let platit nájem a částečně i energie. Proč? A co budou potravinové banky dělat, až jim nájem Penny Market platit přestane?

Proč tak pompézně?

Ke konci července jsme byli mezi pozvanými na tiskovou konferenci v Modleticích. Právě zde, v průmyslové zóně nedaleko hlavního tahu ku Praze, jsme se měli stát svědky předání symbolického klíče od skladu, který se stane logistickým centrem potravinových bank. Celá akce byla pojata opulentně, za Prahu byli novináři sváženi taxislužbou, nechyběl sekt jako welcome drink, koktejlové stolky s ubrusy, raut s obsluhou. Moderování se ujal Libor Bouček v obleku.

Kdybyste nevěděli, co se tu bude dít, tipnete si, že půjde o nějakou škrobenou recepci v industriálním prostoru, ne že se tu bude předávat klíč ke skladu Potravinové banky, která je závislá na darech a pomáhá lidem v těch nejtíživějších životních situacích.

Dosud měly banky sklady velikosti dvou bytů

Česká Federace potravinových bank už od devadesátých let pomáhá lidem, kteří mají nedostatek jídla, ale i hygienických prostředků. Po republice má čtrnáct skladů… No skladů, velikostně spíš větších bytů o rozloze průměrně sto padesát metrů. Zde uskladňuje zejména potravinové přebytky od obchodů nad čtyři sta metrů čtverečných, které jim dle nového zákona musejí poskytnout. „Žádná potravinová banka v republice nyní není schopna přijmout dodávku, která by byla větší než sedm palet,“ uvedla Veronika Láchová, ředitelka Federace potravinových bank, a dodala: „Stávalo se, že jsme museli dárce i odmítat.“ Právě proto jsou za centrální logistické centrum v Modleticích, které má 1500 paletových míst, vděční, o to víc, že pronájem tohoto skladu nemusí platit.

Nájem dva miliony korun ročně bude po dobu pěti let platit Penny Market. „Dříve tu byla skladová hala, my jsme vstoupili do jednání s majitelem a tuto halu pro potravinovou banku pronajali,“ říká jednatel Penny Marketu Martin Peffek s tím, že co bude po pěti letech, neví, budou prý rádi, když budou moci s potravinovými bankami dále spolupracovat. „A jestli bude potřeba další pronájem nebo jiná forma pomoci, těžko odhadovat,“ neupřesnil možnosti do budoucna jednatel.

Trošku nám vrtalo hlavou, co by po pěti letech, kdyby pronájem nebyl prodloužen, dělala Federace potravinových bank. „Tak se logistické centrum posune jinam. Po pravdě řečeno, ať už jsou našimi odběrateli potravinové banky, nebo organizace, tak si jezdí pro něco, co potřebují a co je jim poskytováno víceméně zdarma, případný přesun o dvacet, třicet kilometrů dál není velký problém,“ doufá Veronika Láchová, i když připouští, že zdejší lokace je velmi výhodná. Sklad totiž sídlí kousek za Prahou, nedaleko dálnice D1.

Potravinové banky, které si sem zboží od obchodníků svážejí, a regionální potravinové banky, které ho dále distribuují, se sem dostanou velmi snadno. A rychle tak budou schopni zboží dále dodat potřebným: terénním programům, domovům, azylovým domům, ale i denním stacionářům, vývařovnám nebo noclehárnám.

Potravinové banky jsou plné sladkostí, chtějí ale hlavně konzervy

Výběr ve zdejším centrálním skladu prý bude široký, od mražených potravin přes zeleninu, ovoce, konzervy, trvanlivé potraviny až po nepotravinářské zboží, jako jsou poškozené prací prášky, zubní pasty nebo mycí prostředky. „Celkem půjde o čtyřicet dva kategorií zboží,“ uvádí ředitelka Federace potravinových bank.

Navzdory tomu, že při předávání byl nový centrální sklad prakticky prázdný, několik málo beden s prvním zbožím už jsme tu zahlédli. Hned navrchu nás zaujaly dva měsíce prošlé žvýkačky. „Úplně nejvíce dostáváme od obchodníků cukrovinky – bonbony, žvýkačky, které výživovou hodnotu nemají až tak vysokou, ale obrovskou část v přímé distribuci tvoří ovoce, zelenina, pečivo a mléčné výrobky. Vůbec nejvíc bychom od přímých dárců nebo obchodníků potřebovali konzervy, ty nikdy žádná potravinová banka neodmítne. Obrovský nedostatek máme dětských zubních kartáčků a zubních past,“ upřesnila Veronika Láchová položky, o něž mají v potravinových bankách největší nouzi.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).