Hlavní navigace

Potravinářský průkaz – povinný a zbytečný

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Každý, kdo chce pracovat v potravinářství, ať už brigádně, nebo na stálý pracovní poměr, musí vlastnit zdravotní průkaz. Obvykle stačí pár minut u lékaře a pár stokorun a je váš. Klidně na celý život. Není to divné?

Zdravotní průkaz nazývaný také zdravotní průkaz pracovníka v potravinářství začne být co nevidět opět poptávanou kartičkou. Spousta brigádníků si ho totiž bude muset před sezónou pořídit. Stát je to bude pár stovek a třeba se ani před lékařem nebudou muset svlékat, stačí požádat a zaplatit. A to nejlepší na konec; takový průkaz obvykle platí navždy. Klidně od patnácti let až do důchodu. K čemu takový průkaz tedy je?

Zdravotní průkaz potřebuje i pedikérka a kadeřnice

Povinnost mít zdravotní průkaz je stanovena zákonem, a to pro „osoby vykonávající činnosti epidemiologicky závažné“. Takže ho musíte mít, pokud budete vyrábět například kosmetické přípravky nebo provozovat úpravny vod a vodovodů. Malou kartičku potřebujete i tehdy, když si otevřete holičství, kadeřnictví, pedikúru či manikúru. Nutnost je to i v případě, že budete provozovat solárium, kosmetické, masérské, regenerační nebo rekondiční služby. Vlastnit zdravotní průkaz musíte i při živnosti, při níž je porušována integrita kůže.

Majitelem zdravotního průkazu musíte být i tehdy, když chcete pracovat ve stravovacích službách, při výrobě potravin nebo chcete uvádět potraviny do oběhu či přijdete při práci do přímého styku s potravinami, pokrmy, zařízením, náčiním nebo plochami, které jsou ve styku s potravinami nebo pokrmy.

Zdravotní průkaz ale dle Krajské hygienické stanice Středočeského kraje se sídlem v Praze nemusíte mít pro prodej výhradně balených potravin s prodlouženou trvanlivostí.

Jak a kde získáte zdravotní průkaz


Autor: SEVT

Takto může vypadat zdravotní průkaz

Zdravotní průkaz vám vystaví váš praktický lékař nebo tzv. závodní lékař, chcete-li poskytovatel pracovnělékařských služeb; nezletilí ho získají u pediatra.

Z krajské hygienické stanice v Liberci nám napsali, že zdravotní průkaz je vždy vydán osobě, která o něj požádá, na základě lékařské prohlídky, při níž lékař zhodnotí aktuální zdravotní stav žadatele, jeho osobní a rodinnou anamnézu a další náležitosti. (Nenahrazuje vstupní lékařskou preventivní prohlídku.)

„Podoba a rozsah vyšetření zdravotního průkazu závisí na vystavujícím lékaři,“ říká však Gabriela Štěpanyová, tisková mluvčí ministerstva zdravotnictví. Pravda je taková, že zákon nespecifikuje, jak má vyšetření u lékaře pro získání zdravotního průkazu vypadat. Od jednoho lékaře tak můžete odejít po pár minutách s potravinářským průkazem a u dalšího, který provede například i stěry, strávíte delší dobu a zdravotní průkaz vám bude vydán (nebo nevydán) až na základě výsledků z laboratoře.

Každý průjem se má hlásit zaměstnavateli

Když už se stanete vlastníky potravinářského průkazu, měli byste mít znalosti nutné k ochraně veřejného zdraví a též byste měli vědět, že s každým průjmem, hnisavým, infekčním či horečnatým onemocněním musíte k lékaři. To platí i v případě, že jste byli v epidemiologicky významném kontaktu s nemocným s průjmovým onemocněním, virovou hepatitidou nebo jiným závažným infekčním onemocněním na pracovišti, v domácnosti nebo v místě jeho pobytu.


Autor: Depositphotos.com

Vlastnit zdravotní průkaz znamená řadu povinností. Mimo jiné hlásit střevní obtíže zaměstnavateli.

„Takto postižená osoba, která je zaměstnaná v potravinářském podniku a může přijít do styku s potravinou, musí neprodleně ohlásit onemocnění nebo jeho příznaky a, je-li to možné, jejich příčinu provozovateli potravinářského podniku,“ uvedla tisková mluvčí hygienické stanice v Liberci Zuzana Balašová a dodala, že jiné lékařské kontroly po získání zdravotního průkazu nejsou vyžadovány.

Průkazy jsou vydávány na dobu neurčitou, tedy navždy

Ve stanovení délky platnosti zdravotního průkazu neexistují jednoznačná pravidla. O ní též rozhoduje lékař, a to mimo jiné na základě sdělení od žadatele, k čemu průkaz potřebuje. „Na dobu určitou se vydává zdravotní průkaz těm, kteří pracují v potravinářství jen sezónně nebo brigádně, nikoliv trvale,“ uvádí Gabriela Štěpanyová. Ovšem tisková mluvčí hygienické stanice v Liberci říká, že: „Zdravotní průkaz může mít neomezenou platnost, v současné době je většinou vydáván na dobu neurčitou.“

Čili pokud jste náctiletí a uvedete lékaři, že nevíte, zda budete pracovat v potravinářství jen brigádně, nebo delší dobu, a budete zdrávi, není nereálné, že vám zdravotní průkaz vystaví na dobu neurčitou, tedy navždy. Ceny za délku platnosti se obvykle ani neliší, za potravinářský průkaz na brigádu nebo na věky věků zaplatíte shodně v průměru kolem pěti stovek.

Není to dobře, ale změny se nekonají

Ministerstvo zdravotnictví už před téměř třemi lety uvedlo, že aktuální stav s vydáváním a platností zdravotních průkazů není ideální, ale do dnešních dní se na této věci nic nezměnilo.

„V současnosti je problematika zdravotních průkazů opět diskutována. Jedná se o oblast, která se dotýká více právních předpisů a vyžaduje podrobnější analýzu dopadu případných úprav,“ uvedla Gabriela Štěpanyová.

Problém se navíc stal mimořádně aktuálním v souvislosti s probíhající kauzou polského masa a s nálezy salmonely v ČR. Proč?

Je třeba zpřísnit podmínky potravinářských průkazů

Není totiž (alespoň prozatím) zřejmé, kde v případě závadného masa původem z Polska vlastně došlo ke kontaminaci, a jak upozorňují lidé obeznámení s poměry, mohlo to být klidně v českých provozovnách. Karel Pilčík, předseda Českého svazu zpracovatelů masa a zároveň ředitel masokombinátu Krásno, kam putovala část závadného masa, uvedl pro Seznam.cz, že je čas zpřísnit podmínky potravinářských průkazů pro lidi, kteří maso zpracovávají. „Polské maso mohlo být kontaminované salmonelou od člověka, který s hovězím pracoval,“ popsal. Obvyklou praxí podle něj je, že potravinářské průkazy doktoři vydávají bez toho, aby daného člověka osobně prověřili. „Odběry, které jsou nepříjemné, ty se dnes vůbec nedějí,“ řekl Karel Pilčík Seznamu.

Na tuto praxi upozorňovala již před časem novinářka Saša Uhlová v seriálu Hrdinové kapitalistické práce na serveru A2larm, v dílu věnovaném zkušenostem z Vodňanského kuřete. Novinářka, která se nechala v závodu zaměstnat, popisuje: „K práci jsem potřebovala potvrzení od doktora. Získala jsem je v jedné z ordinací, kam mě z drůbežárny poslali. Už v čekárně mi připadalo divné, že se zhruba třikrát za minutu ozývá ‚další!‘. Pak jsem přišla na řadu já, lékař telefonoval, sestra mě vyzvala, ať mu podám pět set korun. Aniž by telefonát přerušil, podal mi zpátky potvrzené papíry a za necelých dvacet vteřin jsem vycházela ven a sestra volala: ‚Další!‘ Až doma na ubytovně jsem zjistila, že mi kromě potvrzení o dobrém zdravotním stavu podal i můj nový zdravotní průkaz. Nezměřil mi tlak ani neudělal jediný odběr, vlastně se na mě vůbec pořádně nepodíval. Mohla bych nastoupit do práce, i kdybych měla nějakou infekční chorobu.“ 

Podobně je praxe popsána také ve filmu Selský rozum (Žlutý baron – Pravda o Andreji Babišovi). Na skrytou kameru se tu mluví o mafii, dodávající agenturní zaměstnance, kteří „v neděli přijedou a v pondělí jdou do práce, aniž by je viděl jakýkoli doktor“. Zdravotní průkazy se podle tohoto – dlužno říci anonymního – zdroje nakupují od lékaře sice s razítkem, ale bez vyplněného jména. Problematice jsme se věnovali v článku Závan kolem drůbežárny.

Galerie: Nejhorší potraviny roku 2018

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).