Hlavní navigace

Posudek o zdravotní způsobilosti okopírujte, je platný dva roky

31. 5. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Dítě, které se chystá na letní tábor, bude potřebovat mj. potvrzení o svém zdravotním stavu, oficiálně Posudek o zdravotní způsobilosti dítěte, a tzv. bezinfekčnost, tedy Prohlášení o bezinfekčnosti. Odborníci přidávají i praktické rady ohledně léků na tábor.

Letní dětské tábory jsou klasikou, která vyplňuje část prázdnin mnoha dětí školního věku. Máme pro vás praktické rady, na co všechno se ptát, co budete řešit předem u lékaře a co se vyplatí zjistit u organizátorů.

Návštěva předem se vyplatí

Obvyklá cesta při hledání, komu svěříme své dítě na část prázdnin, vede ke známým a kamarádům. Osobní zkušenosti jsou v tomhle směru to nejlepší vodítko. Zodpovědný rodič ale dojde dále.

Tipy pro rodiče táborníků

  • Zjistěte si přesnou adresu pobytu tábora a termín návratu.
  • Doprovoďte dítě na místo odjezdu, osobně jej předejte vedoucímu tábora a toho požádejte o telefonní kontakt.
  • Informujte vedoucího a zdravotníka o případných zdravotních omezeních dítěte, sdělte, zda je plavec, či neplavec.
  • Vybavte dítě dostatečným množstvím léků, které užívá trvale, a o této skutečnosti informujte zdravotníka zotavovací akce.
  • Pokud dítě napíše o negativních zkušenostech ze svého pobytu (např. nedostatek stravy, nadměrná fyzická zátěž, tělesné tresty apod.), prověřte tyto skutečnosti (osobní návštěva tábora, písemný dotaz hlavnímu vedoucímu).

Zdroj: www.khsstc.cz

Ředitelka odboru Hygieny dětí a mladistvých z Krajské hygienické stanice Středočeského kraje Jana Tomicová radí na internetových stránkách jako ideální postup jet se podívat na místo, kde se bude tábor konat: „Zjistěte si podmínky, za jakých je tábor provozován. Mnohdy jsou takové, že je vaše dítě není ochotno akceptovat.“

Seznamte se tu také s „táborovým řádem“, informujte se o způsobu ubytování, stravování, zajištění pitné vody a o zdravotním zabezpečení akce. Od věci není ani zjistit přesnější programovou náplň a kvalifikaci vedoucích.

Bez lékařského potvrzení na tábor neodjede

„Organizátoři táborů vyžadují potvrzení o zdravotním stavu dítěte,“ uvádí dětská lékařka Nemocnice Na Homolce Silvia Bajová. „Konkrétně je to Posudek o zdravotní způsobilosti dítěte, který musí splňovat zákonem dané náležitosti.“

Tenhle formulář platí od 1. 11. 2017 dva roky (namísto původně roční platnosti), pokud mezitím nedojde ke změně zdravotního stavu dítěte. Provozovatel tábora apod. má sice povinnost posudek po akci vrátit, ne vždy k tomu ale dojde.

„Radím proto rodičům, aby si ho okopírovali, mohou ho pak použít na všechny další akce typu škola v přírodě, tábory, soustředění atd.“ říká Silvia Bajová. „Posudky stojí 100 až 250 Kč, cena není jednotně stanovena a může se hodně lišit.“ 

Nenechávejte návštěvu pediatra na poslední den před odjezdem na tábor – vzhledem k akutní i preventivní časové péči občas lékař není schopen vystavit ho okamžitě. Někteří lékaři nemají připravený formulář, stáhnout si ho můžete např. na webu hygienické stanice: Vzor – posudek zdravotní způsobilosti dítěte.

Užívá léky? Co a jak na táboře

Je alergik, astmatik nebo potřebuje vaše dítě pravidelně jiné léky? Na posudku by mělo být uvedeno, co a kdy dítě užívá nebo co by mělo užít v krizové situaci.

„Léky se odevzdávají zdravotníkovi nebo učitelce/vychovatelce/vedoucímu s kurzem první pomoci,“ vysvětluje Silvia Bajová. „Rodiče by měli rovněž přiložit papír s rozpisem léků a časů, kdy lék dítě užívá. Dobré by bylo mít toto poznačeno i na krabičkách od léků.“

Praktické rady ohledně léků na tábor

„Dítěti na táboře může léky podávat jedině zdravotník,“ zdůrazňuje lékárník Aleš Krebs.

Jak nejlépe předat léky při odjezdu dítěte na tábor?

V originálních obalech, včetně příbalových letáků a v uzavíratelném sáčku (obalu) označeném jménem dítěte. Pokud je mezi léky i nějaký termolabilní lék, je nutné na něj upozornit zvlášť, aby byl správně uchováván. Uveďte i kontakt na ošetřujícího lékaře vašeho potomka.

Kdo může dítěti na táboře podávat léky?

Jedině zdravotník. Je to ta kompetentní osoba, k níž se sbíhají informace o zdravotním stavu dětí a zajišťuje tak správné a bezpečné užívání.

Co máme řešit s vedoucím tábora ohledně léků pro dítě?

Vedoucí by měl být informován o předání léků a instruování zdravotníka. Ten může dítěti podat i léky, které nebyly předány rodiči, např. léky proti horečce nebo nevolnosti. Může však podat jen léky volně prodejné, nebo ty, které dítěti předepíše v průběhu tábora lékař.

V žádném případě neposílejte dítě na tábor s neoznačenými léky bez originálních obalů. A ještě na jednu věc dejte pozor:

„Rovněž by rodiče neměli děti vybavovat léky pro případ ‚co kdyby‘. Hrozí riziko, že si děti navzájem ‚pomáhají‘ při potížích, mohou léky nedopatřením zaměnit nebo špatně zvolit dávku,“ zdůrazňuje Silvia Bajová. „Na táboře vždy k tomuto účelu slouží vybavená lékárnička zdravotníka.“

Bez infekce

Další potřebný „papír“ už neřešíte s lékařem. Potvrzení o bezinfekčnosti dostanete od organizátora letní akce nebo si ho stáhnete sami na internetu. K dispozici ke stažení je opět například na webu hygienické stanice: Prohlášení o bezinfekčnosti – Vzor prohlášení rodičů – bezinfekčnost. Vyplněný formulář pak odevzdáte při předávání dítěte na tábor nebo při odjezdu.

„Rodiče tu svým podpisem v podstatě potvrdí, že těsně před nástupem dítěte na zotavovací akci neprobíhá v rodině žádné akutní onemocnění, kterým by dítě mohlo ohrozit ostatní účastníky,“ vysvětluje závěrem Silvia Bajová.

Odborná spolupráce:

MUDr. Silvia Bajová

Praktická lékařka pro děti a dorost,

dětská lékařka Nemocnice Na Homolce

 

 


Mgr. Aleš Krebs, PhD.

Vedoucí lékárník, lékárna Slatinice,

viceprezident České lékárnické komory

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zaměřuje se především na problematiku zdravého životního stylu, sportu, nemocí a jejich řešení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).