Hlavní navigace

Poslední varování před cukrovkou: Jde jí předejít

21. 9. 2017

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Prediabetes je varování našeho těla: „Máme poslední šanci vyhnout se cukrovce,“ říká lékař.

Diabetes 2. typu není onemocnění vrozené, ale získané. Povětšinou si ho zapříčiníme nezdravým životním stylem a špatnými stravovacími návyky. Onemocnění však nepřichází náhle, předchází mu stav, který nazýváme prediabetes.

Na prediabetes poukáže zvýšený cukr v krvi, který však ještě nedosahuje hodnot diagnostických pro diabetes. Jedná se o zdravotní stav pacienta, který nejen že v případě jeho neléčení vede k rozvoji cukrovky, ale zároveň výrazně zvyšuje riziko kardiovaskulárních onemocnění i riziko onkologických nemocí.

Prediabetici často nevykazují žádné symptomy

Není přesně známo, jak velké skupiny lidí se prediabetes týká. Diagnostiku neusnadňuje ani to, že pacienti s prediabetem bývají často asymptomatičtí, tedy nevykazují žádné znaky tohoto onemocnění. Nejčastěji tak bývá prediabetes odhalen při screeningových vyšetřeních u praktického lékaře, internisty nebo kardiologa v rámci sledování jiného onemocnění, povětšinou ischemické choroby dolních končetin, ischemické choroby srdeční nebo cévní mozkové příhody.

 

V každém případě je vhodné všímat si i běžných příznaků diabetu, které se mohou projevit v různé formě:

Varovné příznaky diabetu:

  • zvýšená žíznivost
  • častější močení
  • nadměrná únava bez zjevné příčiny

Více v článku Hubnutí bez příčiny a únava jsou příznaky cukrovky.

Mezi nejčastější rizikové faktory prediabetu patří rodinná anamnéza, tedy výskyt cukrovky v rodině. Dále pak nadváha se zvýšeným obvodem v pase, obezita, vysoký krevní tlak či dyslipidémie, což je porucha metabolismu tuků. U žen se riziko zvyšuje spolu s těhotenskou cukrovkou a syndromem polycystických ovarií.

Ve fázi prediabetu je ještě možné se cukrovce zcela vyhnout

Pozitivní a důležitou zprávou je, že ve fázi prediabetu je ještě možné rozvoji diabetu předejít, nebo ho alespoň významně oddálit. Je to taková poslední šance, kterou nám tělo dává. To platí ovšem pouze u diabetu 2. typu, diabetes 1. typu je vrozený a nelze mu předcházet změnou životního stylu.

Prediabetes může být vratný, diabetes pravděpodobně ne. Pokud se prediabetes neřeší, je téměř jisté, že se během několika let přemění v opravdovou cukrovku. Kromě onemocnění cukrovkou hrozí prediabetikům častěji i srdeční infarkty a mozkové příhody, protože zvýšený cukr v krvi poškozuje cévní stěny. Zvyšuje se i riziko nádorů, například trávicího traktu.

Úprava jídelníčku se netýká pouze omezení sladkostí

Pacienti se často snaží z jídelníčku vyřadit cukry. Vyhýbat se sladkostem a rafinovaným cukrům je samozřejmě při prediabetu správné. Škodlivá je ale zejména nadměrná konzumace zpracovaného masa, převážně uzenin, salámů a párků, paštik a nekvalitních konzerv. Nežádoucí je i pití alkoholu. Svou roli hraje také způsob přípravy jídla – nevhodné je smažení, fritování a grilování.

Test: Jak jste na tom se stravováním?

Naopak žádoucí je konzumace polynenasycených mastných kyselin, tedy rostlinných tuků i olejů, a zvýšení podílu potravin s nižším glykemickým indexem a potravin s vlákninou. Při regulaci cukru se osvědčily rovněž speciální bylinné přípravky, které jsou vhodné právě pro prediabetiky, osoby s poruchou glukózové tolerance a osoby s nadváhou. Mohou být nápomocné i u pacientů s již diagnostikovaným diabetem druhého typu.

Základem úspěšného vyléčení je změna životního stylu a pravidelný pohyb

Při zjištění prediabetu je základem léčby především změna životního stylu. Jelikož pacienti s prediabetem často mívají nadváhu nebo jsou obézní, kromě redukční diety je důležité začít s pravidelnou aerobní fyzickou aktivitou. Optimální je minimálně třicetiminutová aktivita třikrát týdně. Ideální typ pohybu je rychlá chůze, jízda na kole nebo běh. V případě kuřáků je zásadní s kouřením přestat.

Změnou životního stylu, zdravou stravou a pohybem je možné se zcela vyhnout rozvoji cukrovky druhého typu ve více než padesáti procentech případů.

Galerie: 15 nejhorších „pamlsků“ na hubnutí: Co čím nahradit?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

MUDr. Ioannis Svilias, lékař se specializací na endokrinologii a diabetologii.

Pracuje na endokrinologii LF UK a FN Hradec Králové, IV. interní hematologické klinice.

Spolupracuje se společností Aimil Pharmaceuticals EU.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).