Hlavní navigace

Poslední šance nakopat kořen čekanky

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Čekanka je ceněná léčivá bylina. Nejúčinnější částí je kořen, nasbírejte si ho ještě dřív, než přijdou přízemní mrazíky. Poradíme, co pak s ním.

Čekanka obecná (Cichorium intybus) je rostlina dorůstající do výšky jednoho metru, její spodní listy se trošku podobají listům pampelišky. Tato bylinka se hojně vyskytuje na loukách, v příměstských parcích, v okolí lesů.

Co z čekanky sbíráme

Čekanka obecná
Autor: www.fromoldbooks.org

Čekanka obecná

Nejléčivější částí čekanky je kořen, který můžeme sbírat od dubna do října. Používá se i list a květ.

Tuto léčivku můžeme sušit, zamrazit, naložit do lihu, vína, oleje.

Očištěný kořen je možné usušit nebo zpracovat na prášek, čaj či kapky, podle potřeby. Dále najdete receptury pro přípravky z kořene, ale i listů a květů čekanky.

Léčivé účinky čekanky

Čekankový kořen je cenným zdrojem inulinu, tříslovin, cholinu slizů pryskyřice, minerálních látek, hořčin, tříslovin, glykosidu intybinu. Listy obsahují stejné látky, ale v mnohem menším množství.

Kořen čekanky výrazně posiluje a regeneruje žlučník, játra, slinivku, takže celkově podporuje trávení i střevní peristaltiku. Dále prospívá krevnímu oběhu a srdci.

Zevně můžeme listy, květy či kořen čekanky používat na ošetřování kožních neduhů, zánětů pokožky a očí. Čekanka je rovněž výborným vlasovým aktivátorem.

Čekankové receptury

Čekankový prášek pro dobré trávení

  • Potřebujeme: 1 lžíci kořene čekanky
  • Postup: Kořen rozemeleme na prášek. Ten uskladníme v dobře uzavíratelné sklenici a při potížích po dobu 6 týdnů užíváme 2× denně na špičku kulatého nože prášku, který zapijeme vlažnou vodou.

Čekankový čaj

  • Potřebujeme: 1 lžičku nadrceného kořene čekanky, 2 dl vroucí vody
  • Postup: Kořen zalijeme vroucí vodou a vše necháme 15 minut louhovat. Pak řádně přecedíme a můžeme popíjet. Čekanková kúra by měla trvat 20 dní.

Čekankové kapičky

  • Potřebujeme: 1 lžíci nadrceného kořene čekanky, 2 dl 60% lihu či ovocné pálenky
  • Postup: Léčivku zalijeme lihem a vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat (aby se uvolnily léčivé látky). Poté přecedíme a užíváme 3× denně 30 kapek po dobu 20 dní.

Čekanková koupel při očních zánětech

  • Potřebujeme: 1 lžíci listů a květů čekanky, 2 dl vody
  • Postup: Bylinu zalijeme vroucí vodou a vše necháme 15 minut louhovat. Poté dobře přecedíme (přes jemné sítko či plátýnko) a vzniklým čajem si několikrát denně vyplachujeme oči.

Čekankový obklad na pokožku

  • Na ekzémy, lupénku, mykózy, akné a zanícenou pokožku.
  • Potřebujeme: 6 lžic listů, květu či celé natě čekanky, plátýnko
  • Postup: Léčivku nasekáme paličkou, vzniklou směs přiložíme na postižené místo, zabalíme plátýnkem a vše necháme 30 minut působit. Tuto proceduru provádíme denně po dobu jednoho týdne.

Čekankový aktivátor podporující růst vlasů

  • Potřebujeme 1 lžíci čekankových listů, 1 lžíci nadrceného čekankového kořene, 3 dl 60% lihu, 2 dl destilované vody
  • Postup: Léčivky zalijeme lihem a vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat. Po uplynutí této doby dobře přecedíme, přidáme destilovanou vodu, nalijeme do skleněné lahve a dobře uzavřeme. Tonikem si každý den, po dobu 3 – 4 měsíců, masírujeme vlasovou pokožku.

Chcete další tipy z přírody pro zdravé a krásné vlasy? Stačí trocha listí…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Přírodní terapeutka, zabývá se fytoterapií, aromaterapií, celkově zdravým životním stylem. Autorka několika knih…

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).