Hlavní navigace

Posilují „nemoci ze školky“ imunitu?

9. 10. 2012

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Brzy po nástupu do mateřské školy přichází nemoc. Jedna, druhá, třetí… Imunitní systém dětí dostává zabrat. Někdo ale tvrdí, že nemoci ze školky jsou nutné a navíc prospěšné.

Radost rodičů z toho, že se jejich potomek do mateřské školy vůbec dostal, pravděpodobně brzy pokazí nemoc. Časté rýmy s kašlem, záněty středního ucha, bronchitida, spála – to jsou nemoci, kterými si projde většina dětí v mateřské škole. První rok po nástupu bývá v tomto směru nejnáročnější. „Dříve byl nemocný párkrát do roka, teď skoro pořád,“ stěžují si rodiče. Podle lékařů nejde o nic mimořádného: „Vyšší stonavost je poměrně častá, ale na druhou stranu jsou i děti, které nástup do školky zvládnou bez problémů,“ uklidňuje lékařka Kateřina Kopecká z Centra alergologie a klinické imunologie Nemocnice na Homolce.

O tom, jak obstojí při nástupu do školky imunitní systém dítěte, rozhoduje řada faktorů.

Prvorození to ve školce odskáčou


Autor: Isifa.cz

Vyšší nemocnost je častá hlavně během prvního roku dítěte ve školce

Náchylnější k onemocnění bývají ve školce například prvorozené děti, v prvních třech letech jsou více izolovány ve své rodině, proto jim dá nápor virů a bakterií více zabrat. Mladší sourozenci se díky svým starším bratrům a sestrám adaptují snáze, jejich imunitní systém je lépe připraven.

Záleží i na rodičích, jak svým potomkům pomohou. Více než vitaminové preparáty či echinacea z lékárny podpoří dozrávání imunitního systému vyvážená a pestrá strava. „Je až s podivem, jak často se ve své ordinaci setkávám se stesky rodičů, že jejich dítě vůbec nejí žádnou zeleninu nebo ovoce,“ podivuje se lékařka Kateřina Kopecká. „Zdá se mi, že je to nešvar dnešní doby nadbytku. Jistě je třeba respektovat určité preference chutí a chápat například, že dítě má rádo zeleninu v syrovém stavu a nechutná mu vařená či naopak. Je ale potřeba dítě navyknout na poměrně široké spektrum chutí již od malička, aby byl ve stravě zajištěn dostatečný přívod vitaminů a minerálních látek,“ dodává.

K tématu: Dětské boty zuješ, stravovací návyky už nikdy

Klíč k imunitě je v kombinaci všech faktorů

Zásadní přínos vidí lékaři také v dostatečném pohybu a aktivitě dětí a v otužování. Zde ale může být jablko sváru. Stonavé dítě se snaží rodiče chránit, dítě je pak paradoxně stále choulostivější.

Podstatný vliv má rovněž prostředí, v němž dítě vyrůstá. Prostředí venkova je pro zdraví dítěte přínosnější než dětství v paneláku ve velkém městě. Více ohroženy jsou i děti, které vyrůstají v kuřáckém prostředí.

Podpořit správný vývoj imunity mohou maminky už od narození dítěte. Plné kojení prvních šest měsíců věku novorozence je pro zdraví dítěte zásadní. To ale neznamená, že takto kojené dítě nemůže být často nemocné. Důležité je totiž všechno dohromady.

Čtěte téma: Nekojím. Jsem vážně zrůda?

Schopnost dětí dobře se adaptovat na kolektiv a tolerovat změny, s nimiž se při nástupu do školky setká, záleží na tom, jak se všechny tyto prvky namíchají. „Důležité je spíše to, v jakém poměru a složení se tyto faktory u konkrétního člověka sejdou: jak vhodnou má genetiku pro časné dozrávání imunity, v jakém prostředí vyrůstá, či jak dlouho bylo kojeno. V té kombinaci je klíč,“ vysvětluje lékařka Kateřina Kopecká.

Rodiče, nechte dítě opravdu uzdravit!

Jak si tedy poradit, je-li dítě k nemocem náchylnější? Aby se spirála nemocí neroztočila, je třeba dopřát dětem dostatečnou rekonvalescenci a nepřetěžovat je v době nemoci ani po ní. Odpočinek by měl trvat minimálně dvakrát déle, než trvala nemoc. „Pokud jde dítě do školky druhý den po poklesu tepot, není se co divit, že se nemoci opakují. Potom se rodiče dožadují něčeho na podporu imunity, což je většinou nesmysl. Jen minimum dětí má nějakou poruchu imunity,“ vysvětluje imunoložka Zuzana Vančíková. Podle lékařky bývají za vyšší nemocností skryté spíše alergie.

Má-li dítě od nástupu do školky opakovaně rýmu, které se prakticky nemůže zbavit, ale nemá teploty ani jiné zdravotní problémy, mohou zůstat maminky v klidu. Do imunologické poradny radí lékaři přijít, až když se často opakují závažnější nemoci jako bronchitida, záněty středouší, častá horečnatá onemocnění, či infekce močových cest. Je-li dítě akutně nemocné každý měsíc, pak je rovněž na místě porada s odborníkem. Ten podpoří imunitní systém cíleně tam, kde došlo k jeho poruše nebo vyčerpání.

Kdy jít s dítětem k imunologovi

  • ne v případě občasné běžné rýmy a nachlazení
  • až při častém opakování závažnějších nemocí
  • opakuje-li se bronchitida, záněty středouší, horečnatá onemocnění či infekce močových cest
  • je-li dítě akutně nemocné každý měsíc

Po prvním školkovém roce se děti většinou již adaptují a další rok zvládají lépe. Někdy je ale vyšší nemocnost provází až do nástupu do školy. Dozrávání imunitního systému je individuální, u školáků je ale imunitní systém již plně zralý. Jsou-li maminky na rodičovské dovolené, mohou svým více nemocným dětem dopřát možnost chodit domů hned po obědě nebo je přes rizikovější podzimní a zimní období dávat do školky jen na dva až tři dny, na celý týden pak až od jara.

Čtěte dále: Pěstujeme si skleníkové děti

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Pracovala v Lidových novinách, kde se zaměřovala na cestování, trh práce a školství. Odskočila si na rodičovskou dovolenou a v součanosti pracuje v právnickém nakladatelství.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).