Hlavní navigace

3. dávka očkování výrazně zvyšuje ochranu při variantě omikron, říká ministerstvo. Od 4. 1. pro všechny nad 18 let

3. 1. 2022

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Od 4. ledna se na třetí dávku očkování proti covidu budou moci registrovat všechny osoby starší 18 let, které mají minimálně 5 měsíců od dokončeného očkování. Ministerstvo zdravotnictví popisuje, proč se nechat očkovat, jak je to s kombinací očkovacích látek a komu je posilovací dávka určena.

K očkování posilující dávkou proti nemoci covid-19 se budou moci registrovat všichni lidé starší 18 let, pokud mají 5 měsíců od dokončeného očkování. Ministerstvo zdravotnictví avizovalo tento krok již dříve, koncem roku upřesnilo datum spuštění registrace, a to od 4. ledna 2022.

„Aktuální data z Velké Británie, Dánska a některých dalších zemí jednoznačně potvrdila, že posilovací dávka výrazně zvyšuje ochranu před vážným průběhem onemocnění způsobeným variantou omikron. Pro co nejrychlejší proočkování všech zájemců využijeme maxima dostupných kapacit,“ uvedlo ministerstvo s odkazem na data z konce prosince 2021.

Na svém webu také zveřejnilo leták, v němž prezentuje současné informace k 3. dávce vakcíny (tzv. booster):

Proč se nechat očkovat posilovací dávkou

Zvýšení ochrany před onemocněním covid-19, zejména před závažným průběhem a komplikacemi

Je prokázáno, že po očkování dochází po určité době k postupnému poklesu účinnosti ochrany, a tedy k vyšší pravděpodobnosti nákazy u očkovaného jedince. Tímto poklesem ochrany jsou nejvíce a dříve než ostatní ohroženy starší osoby a osoby s poruchou imunity nebo chronickým onemocněním (typické i pro jiná očkování). Posilovací dávka významně zvýší ochranu proti nákaze, a to intenzivněji a rychleji než předchozí dávky očkování.

Zvýšení ochrany před novými variantami koronaviru

Podání posilovací dávky velmi rychle posílí ochranu i proti novým variantám koronaviru (např. delta), které v době vývoje očkovacích látek nebyly známy, avšak aktuálně se ve světě šíří.

Hladina protilátek není ekvivalentem ochrany očkováním.

Komu se očkování posilovací dávkou doporučuje

  • Primárně osobám s poruchou imunity, chronickým onemocněním a osobám starším třiceti let.
  • Zdravotníkům a zaměstnancům v zařízeních sociální péče.
  • Dostupné bude i pro osoby, které chtějí zvýšit svou ochranu proti onemocnění covid-19.

Jelikož délka ochrany po očkování se u každého člověka liší, nedokáže nikdo z nás s jistotou předvídat, jak dlouho je maximálně chráněn proti onemocnění covid-19. Jakmile je to pro danou skupinu osob možné, je využití přeočkování to nejlepší, co můžeme proti nákaze covid-19 udělat.

Jakou očkovací látkou se přeočkovává

Aktuálně schválené k přeočkování jsou tzv. mRNA očkovací látky (Spikevax od společnosti Moderna, Comirnaty od společnosti Pfizer&BioNTech), a to i pro osoby původně očkované jinou očkovací látkou. Tyto vakcíny se jeví jako nejvhodnější, a to jak pro jejich vysokou účinnost, tak i pro jejich snazší možnost úpravy ve vztahu k novým variantám koronaviru.

Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví

Kombinace vakcín

Posilovací dávka se podává jako 3. dávka po očkování dokončeném vakcínami Comirnaty, Spikevax a Vaxzevria a jako druhá dávka po aplikaci látky Janssen (v případě vakcíny Janssen se doporučuje přeočkování už po 2 měsících). V tuto chvíli jsou výše uvedené dvě vakcíny (Spikevax – Moderna a Comirnaty – Pfizer&BioNTech) jediné povolené k přeočkování.

Je eventuálně možná i jejich kombinace, třeba pro případ nerovnoměrné distribuce vakcín v České republice. Jedná se zejména o situace, kdy zájemce o posilovací očkovací dávku nemá v blízkosti svého bydliště očkovací místo, které nabízí očkovací látku, kterou byl původně očkován. Ve znění rozhodnutí ministerstvo uvádí: „Pro posilovací dávku doporučujeme v případě mRNA vakcín použít stejnou mRNA vakcínu, jako byla použita pro základní schéma očkování. V situacích, kdy tato vakcína nebude dostupná, lze vzájemně mRNA vakcíny pro booster dávku zaměnit. Pro posilovací dávku u osob očkovaných vektorovou vakcínou se doporučuje aplikace jedné dávky mRNA vakcíny.“

Pro základní očkování je však stále preferovanou variantou očkování stejnou vakcínou.

Informace k očkování a registraci najdete na oficiální stránce Česko očkuje.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).