Hlavní navigace

Poruchy menstruace pohledem tradiční čínské medicíny

16. 11. 2016

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
V naší civilizaci si ženy zvykly, že menstruaci mnohdy provázejí všelijaké nepříjemné symptomy. Nenapadne nás, že to vlastně není v pořádku a že stavy, které kolikrát odstaví ženu od běžných činností na několik dní, jdou ovlivnit a napravit.

Menstruace provází nás ženy většinu života. Jsou etapy, kdy bychom ji nejradši neměly a vyhnuly se tak nepříjemným průvodním jevům. A pak jsou etapy, kdy nám proces menstruace umožní mít děti a jsme rády, že jsme zdravé. Mnoho žen bere menstruaci jako příkoří, a to hlavně proto, že ji provázejí bolestivé stavy, psychická nepohoda, někdo krvácí hodně a dlouho a další zase například menstruuje každé tři týdny. V naší současné civilizaci jsme si zvykly, že tak to prostě je a nepřemýšlíme o tom, že menstruace, kterou provázejí všelijaké nepříjemné symptomy, vlastně není v pořádku, a že stavy, které kolikrát odstaví ženu od běžných činností na několik dní, jdou ovlivnit a napravit. Jak?

Odpovědi nabízí tradiční čínská medicína, jež má problematiku menstruace velmi podrobně zpracovanou a problémy účinně řeší.

Jak vypadá normální menstruace

Podle starých Číňanů vypadá fyziologická menstruace zdravé ženy tak, že přichází pravidelně za dvacet osm dní (plus mínus tři dny je norma) a trvá tři až sedm dní. Krvácení není bolestivé, maximálně může jít o lehký diskomfort, tedy stav, kdy o ní víme, ale fungujeme bez pomoci analgetik. Krvácení by mělo být kontinuální, tedy nepřerušované a v krvi by se neměly objevovat sraženiny.

Vše ostatní už znamená, že jde o patologii. Chceme-li se cítit dobře, je potřeba to řešit. Prvním krokem je návštěva dobrého terapeuta TCM, který začne diagnostikou dotazováním, z jazyka a pulzu a navrhne další postup. Samoléčba různými preparáty volně dostupnými na trhu se nemusí vyplatit. Při každé poruše menstruace vidí terapeut několik subdiagnóz, které laik nemůže při nejlepší vůli dohlédnout. Každá subdiagnóza má svůj vlastní princip léčby, používají se jiné byliny, jiné akupunkturní body atd.

Nejobvyklejšími poruchami jsou bezesporu předčasná či naopak prodloužená menstruace. Jak na ně čínská medicína nahlíží?

Předčasná menstruace

Značnou část žen trápí předčasná menstruace, která jednak ženy obtěžuje „neustálým“ krvácením a rovněž vyčerpává organizmus. Za předčasný je považován cyklus zkrácený o více než tři dny. Z hlediska čínské medicíny se zde prolíná několik patologií.

Obecně se dá říci, že pokud jsou přítomny únava, bolest beder či kolenou, závratě, bledost, krev je světlá, vodnatá, bude se jednat o syndrom nedostatku. Terapeut vám pravděpodobně navrhne bylinnou směs obsahující byliny, které doplňují energii Qi (čchi) a vyživují. V těchto směsích se potkáte s veleznámým ženšenem, který dokáže mocně posílit organizmus nejen na fyzické, ale i mentální úrovni. K fytoterapii bude vhodná i harmonizace akupunkturních drah. Do popředí se dostanou akupunkturní body, které posilují a doplňují chybějící substance. Dobře fungovat v těchto případech bude moxibuce neboli požehování. Zapáleným pelyňkovým doutníkem se zahřívají vhodně vybrané body, a tím se stimulují. Pozor, metoda není vhodná při samotné menstruaci, ale jenom mimo její průběh!

Předčasná menstruace může být způsobená i syndromem nadbytku. Krvácení bude výraznější, krev může být zahuštěná a obsahuje sraženiny či hlen. Ženu obtěžují večerní návaly horka, žízeň, akné, otoky. Syndromy nadbytku se řeší logicky zase jinými bylinnými směsmi, které mají za úkol vypudit z těla nechtěnou substanci (horko, hlen). Jednou z velmi oblíbených bylin je kořen pivoňky bělokvěté. Tato účinná léčivka dokáže zchladit a přitom silně vyživit organizmus a postupně doplnit rezervy, které si člověk vlivem stresu, emocí či přepracovanosti vyčerpal. Vhodný výběr akupunkturních bodů posílí a urychlí celý proces harmonizace.

Opožděná menstruace

Za opožděnou menstruaci se považuje prodloužení cyklu o více než tři dny. Často se stává, že prodloužení cyklu stále postupuje, až se vyvine takzvaná amenorea, stav, kdy menstruace nepřichází vůbec. S tímto problémem často přicházejí mladé ženy v produktivním věku, které by rády otěhotněly, ale při nepravidelné až chybějící menstruaci to není možné. Čínská medicína opět nahlíží na problém z pohledu nedostatku či nadbytku a od toho se odvíjí výběr vhodných bylinných směsí či akupunkturních bodů.

Jde-li o syndrom nedostatku, ženy většinou udávají slabší krvácení, bolest v bedrech a kolenou, někdy zimomřivost. Tělo je v tomto případě velmi vyčerpáno a šetří. Jednou ze základních bylin je děhel čínský, nazývaný též ženským ženšenem. Kořen této bylinky dokáže velmi dynamicky doplnit zásobárny ženského organizmu, což je zde velmi vítané. Opět je vedle terapie bylinami vhodné zařadit i stimulaci akupunkturních bodů. Zejména některé z bodů na dráze jater jsou hojně využívané.

Při syndromu nadbytku se často setkáváme mimo jiné s blokádou energie. Menstruace přichází opožděně, krev je tmavá a obsahuje sraženiny, žena má premenstruační syndrom (PMS), pnutí v prsou. Menstruace bývá poměrně bolestivá. Principem terapie je v tomto případě energii rozhýbat. Z bylin se zde uplatňují zejména dvojice květ světlice barvířské a pecka slivoně. Obě patří mezi takzvané „rozhýbávací“ byliny, které dokáží rozbourat nežádoucí stagnace v těle. Kromě nadbytku v podobě blokády můžeme mít ještě nadbytek chladu či hlenu. Chlad se projeví zimomřivostí a častým močením, hlen například výtokem. Proto je důležitá vstupní diagnostika, aby terapeut mohl správně určit, o který typ patologie se jedná a podle toho zvolit další postup.

Náprava chvíli potrvá

Dejte svému tělu čas minimálně několik týdnů až měsíců a výsledky se dostaví. Vždyť většinou trvá roky, než se organizmus vyčerpá a je tedy logické, že i náprava bude trvat nějaký čas.

Během terapie čínskou medicínou můžete vhodně pozměnit stravu dle principů čínské medicíny, a tím podpořit celý proces uzdravování. Konkrétní potraviny, které vám každý terapeut TCM rád doporučí, se budou lišit podle jednotlivých syndromů, ale určitě nic nezkazíte tím, že zavedete teplé obilné kaše k snídani, zvýšíte podíl obilovin, luštěnin, tepelně upravené zeleniny a vyřadíte mléčné výrobky.

Zrovna tak můžete po celou dobu terapie (a možná již pořád) cvičit Qi Gong (čchi kung). Jde o jednoduché, fyzicky nenáročné, jemné cviky, při kterých si nacvičíte dýchání do břicha a díky kterým vnesete do svého života chvíle klidu a míru. I toho si vaše tělo určitě všimne a začne pomáhat při uzdravení.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Mgr. Jana Škrletová

Certifikovaná terapeutka tradiční čínské medicíny (www.eosan.cz), kterou studium prastaré metody naprosto uchvátilo. Z minulé profese v oboru public relations si odnesla zálibu v psaní článků zejména se zdravotní tematikou.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).