Hlavní navigace

Poruchy funkce štítné žlázy: proč jsou ženy náchylnější

23. 6. 2022

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Štítná žláza je životně důležitý orgán umístěný v oblasti krku. Produkuje hormony nezbytné pro řízení řady tělesných funkcí. Pro svou správnou činnost potřebuje dostatek jodu. Pokud ho nemá, může dojít k poruše funkce štítné žlázy a nepříjemným zdravotním komplikacím.

Na přísun jodu by si měly dávat větší pozor ženy, ty jsou totiž na nemoci štítné žlázy náchylnější. Převážně pak ženy těhotné a kojící, které značnou část této látky předávají svému dítěti. Jestli štítná žláza funguje správně, lze zjistit z krevního testu.

Zdravá štítná žláza produkuje přesně tolik hormonů, kolik tělo pro své fungování potřebuje. Z různých důvodů se ale může stát, že dojde k poruše její funkce a hormonů začne vytvářet málo, nebo naopak příliš mnoho, což může mít neblahý vliv na kvalitu života.

Co se dozvíte v článku
  1. Snížená a zvýšená funkce štítné žlázy
  2. Poruchy štítné žlázy v kostce
  3. Štítná žláza potřebuje dostatek jodu
  4. Problém mají hlavně ženy, je to dáno hormonální zátěží
  5. Potížím lze předejít krevním testem

Snížená a zvýšená funkce štítné žlázy

Když štítná žláza produkuje hormonů málo, hovoříme o hypotyreóze, hypofunkci štítné žlázy. Ta může být vrozená, ale i získaná, a to právě například z důvodu nedostatku jodu v organismu. „Mezi nejčastější příznaky hypotyreózy patří celková únava, spavost a zimomřivost, suchá kůže, vypadávání vlasů, zpomalená či nepravidelná srdeční činnost a poruchy menstruačního cyklu. Nemoc může být také příčinou problémů s otěhotněním,“ vysvětluje lékařka Andrea Kačenková z laboratoře Synlab.

nadměrné funkci štítné žlázy, tedy hypertyreóze, hovoříme v případě, že hormonů vytváří příliš mnoho. Tato porucha vzniká například jako důsledek poškození štítné žlázy autoimunitním procesem. Některé z jejich příznaků mohou být podrážděnost, úzkost, nadměrné pocení, třes rukou, zrychlená srdeční činnost a poruchy menstruačního cyklu. Hypertyreóza může vést také k úbytku kostní hmoty a následné osteoporóze.

U obou typů onemocnění štítné žlázy platí, že pokud jsou neléčené, nebo nejsou odhalené včas, může se na těle jako další z příznaků objevit také takzvaná struma, tedy viditelně zvětšená štítná žláza. Ta někdy způsobuje útlak dýchacích cest a jícnu, a člověk tak může špatně polykat nebo obtížně dýchat.

Poruchy štítné žlázy v kostce

  • Při onemocnění štítné žlázy dochází k tomu, že tento orgán vytváří buďto příliš velké (hypertyreóza), nebo příliš malé (hypotyreóza) množství hormonů. 
  • Dalším zvláštním jevem je zvětšení štítné žlázy neboli struma. Ne vždy je struma znakem toho, že štítná žláza nepracuje tak, jak má.
  • I tak je však třeba mít se na pozoru, protože ve zvětšené štítné žláze může docházet také k rozvoji zhoubných nádorů.
  • Sníženou funkcí štítné žlázy trpí v ČR 525 000 lidí, zvýšenou funkcí štítné žlázy kolem 105 000 lidí.
  • Až 40 % žen nad 50 let má uzly ve štítné žláze (zvětšenou štítnou žlázu).
  • Potíže se štítnou žlázou mají ženy 8× častěji než muži.
  • V ČR probíhá každoročně osvětová kampaň Týden štítné žlázy, která zvyšuje povědomí veřejnosti o poruchách tohoto orgánu.

Více v článku Tisíce těhotných nevědí o nemoci štítné žlázy.

Štítná žláza potřebuje dostatek jodu

Pro svou správnou funkci a tvorbu adekvátního množství hormonů potřebuje štítná žláza jod.

„Hlavní prevencí onemocnění štítné žlázy je dodržování dostatečného denního příjmu jodu ze stravy. V tom mají nespornou výhodu přímořské národy, hlavními zdroji jodu jsou totiž mořské ryby a plody. Obsažen je ale i v některých druzích zeleniny. Optimální denní příjem jodu pro udržení správné funkce štítné žlázy by měl u dospělého člověka činit kolem 150 mikrogramů,“ říká Andrea Kačenková.

Jod ve větším množství obsahuje i minerální voda Vincentka nebo sůl, do které je v České republice tato látka přidávána. Zdrojům tohoto prvku nezbytného ve výživě se podrobněji věnujeme v článku Podceňovaný jod: je v potravinách i tabletách.

Nejbohatší zdroje jodu v potravinách

  • mořské ryby, plody a řasy
  • mléko a mléčné výrobky
  • sůl obohacená jodem (obyčejná mořská sůl obsahuje jen malé množství)
  • některé minerální vody (Vincentka, Hanácká kyselka…)
  • potraviny, při jejichž výrobě byla použita sůl obohacená jodem
  • kojenecké mléčné výživy
  • česnek, cibule, bazalka, višně, maliny, citron, rybíz a rajčata

Problém mají hlavně ženy, je to dáno hormonální zátěží

K poruchám štítné žlázy jsou obecně náchylnější ženy, u kterých je riziko dokonce až osmkrát větší než u mužů. To je dáno větší hormonální zátěží v jejich životě. Obzvlášť v období těhotenství a menopauzy, kdy se hladina hormonů v těle rychle mění, může být jejich štítná žláza velmi vyčerpaná.

Doporučený denní příjem jodu se tak v období těhotenství a kojení zvyšuje, a to cca o 100 mikrogramů, tedy celkem na 250 mikrogramů. Odborníci doporučují suplementaci jodu zejména právě u těhotných žen, ale například také u veganů, případně vegetariánů, kde hraje roli výživa chudší na zdroje jodu.

Potížím lze předejít krevním testem

Hladinu jodu v krvi nelze na základě diagnostických testů bezpečně sledovat. „Jedinou jistotu, že vaše štítná žláza funguje správně, vám dá krevní test, který je ideální absolvovat alespoň jednou za rok. U žen v těhotenství by mělo být vyšetření standardní součástí péče lékaře, jelikož hormony štítné žlázy přímo ovlivňují vývoj nervové soustavy plodu. Plošný screening ale zatím bohužel zaveden nebyl. V případě, že by v těhotenství nebyla odhalena porucha štítné žlázy včas, dítěti hrozí i vážné následky,“ popisuje Andrea Kačenková.

Pokud na sobě zaznamenáváte některý z uvedených příznaků, vyšetření neodkládejte. Poruchy štítné žlázy nechávají lidé pro její nespecifické a mnohdy mírné příznaky často bez povšimnutí. Jako u řady jiných onemocnění ale i zde platí, že čím dříve se na ně přijde, tím lépe jsou léčitelné a jejich následky mírnější.

Ověření správné funkce štítné žlázy netrvá dlouho, stačí se bez objednání dostavit na kterékoli odběrové místo například Synlabu a o vyšetření požádat. Test může také doporučit lékař. V laboratoři pak ze vzorku krve sledují dva parametry – hladinu TSH hormonu, který řídí činnost štítné žlázy, a hladinu vlastního hormonu štítné žlázy thyroxinu. Výsledky vyšetření jsou k dispozici zpravidla do druhého pracovního dne. V případě odchylek v nálezu vám s nastavením správné léčby pomůže endokrinolog, specializovaný lékař na žlázy s vnitřní sekrecí.

Hlídáte si dostatečný příjem jodu?

Odborná spolupráce:

MUDr. Andrea Kačenková

Klinický biochemik, vedoucí sekce biochemie, hematologie a imunologie laboratoře Synlab České Budějovice.

Chcete mít každé ráno v mailu přehled aktuálních článků z Vitalia.cz? Objednejte si náš mailový servis a žádná důležitá informace vám neuteče. Objednat si lze i týdenní přehled nebo také newsletter To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze všech našich serverů. Newslettery si můžete objednat na této stránce.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).