Hlavní navigace

Porovnání olejů – přehledná čísla o tom, co který obsahuje

19. 11. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Vyznat se v rostlinných jedlých olejích se může zdát nesnadné. Dýňový, chia, lněný, makový, olivový, ořechový, palmový, řepkový, sezamový, slunečnicový… Odborníci předkládají data založená na reálných rozborech olejů, která pomohou v orientaci.

Téměř nekonečné množství textů týkajících se konzumace tuků, a zejména pak konzumace rostlinných jedlých olejů, znamená pro většinu spotřebitelů tak široké spektrum informací, že je často velmi obtížné se v nich vyznat.

Zvláště pak, když prakticky veškeré rostlinné oleje jsou označovány jako velmi zdravé, univerzálně použitelné, a navíc jako zdroje pro člověka potřebných omega mastných kyselin. Jde však o to, jakých omega mastných kyselin, a také o to, zdali tyto rostlinné zdroje neobsahují zároveň velký podíl nežádoucích nasycených mastných kyselin (například palmitové a stearové).

Složení rostlinných olejů

Podrobný přehled složení vybraných rostlinných jedlých olejů prezentoval nedávno spolek Český modrý mák. Právě makový olej obsahuje nejvyšší podíl omega-6 mastných kyselin (kyselina linolová) ve výši 72 procent, další v pořadí dýňový olej pak 61,3 procenta a třetím nejvydatnějším zdrojem omega-6 mastných kyselin má být olej z vlašských ořechů s podílem 59,7 procenta.

Při sledování podílu omega-3 mastných kyselin (kyselina linoleová) naopak suverénně vítězí olej z chia semínek (podíl 64,1 procenta) před lněným olejem (58,3 procenta) a olejem z vlašských ořechů (13,2 procenta).


Autor: zpracováno podle podkladů z tiskové konference Český modrý mák

Nejvyšší podíly nežádoucích nasycených mastných kyselin má pak palmový olej (48,8 procenta), dýňový (19,4 procenta) a olivový (14,9 procenta).


Autor: zpracováno podle podkladů z tiskové konference Český modrý mák

Tyto informace jsou jistě důležité, nelze je však vnímat vytržené z kontextu, jak dále vysvětlují odborníci.

Zásadní je komplexní pohled

Ještě daleko podrobnější rozbor složení rostlinných jedlých olejů v porovnání se složeným tuků živočišného původu ale přináší aktualizované vydání publikace Vyznejte se v olejích a tucích, kterou za finanční podpory Ministerstva zemědělství ČR zpracoval Svaz pěstitelů a zpracovatelů olejnin (SPZO). Právě tato brožura by přitom měla být podle všeho základem k orientaci spotřebitelů ve spotřebě a doporučených dávkách konzumace tuků všech druhů, už i proto, že je přehledně graficky zpracována. Ne každý ale pročte podrobně celý, zhruba třicetistránkový dokument.

Publikace Vyznejte se v olejích a tucích je volně ke stažení na webu Svazu pěstitelů a zpracovatelů olejnin
Autor: SPZO

Publikace Vyznejte se v olejích a tucích je volně ke stažení na webu Svazu pěstitelů a zpracovatelů olejnin

Základním poselstvím je přitom doporučení, podle něhož by spotřebitelé v ČR měli zvýšit konzumaci potravin, které jsou zdrojem omega-3 mastných kyselin, zachovat (tedy ne omezit, jak je občas doporučováno) konzumaci potravin, které jsou zdrojem omega-6 mastných kyselin a snížit příjem nasycených mastných kyselin ve stravě.

Jak přitom upozorňuje docent Jiří Brát, jeden z autorů uvedené publikace, složení rostlinných olejů i tuků je nutné posuzovat komplexně. A udává konkrétní příklady:

Plusy a minusy některých olejů

Pokud bychom se drželi čistě čísel, jako nejlepší zdroj omega-3 a zároveň jistý zdroj omega-6 mastných kyselin vychází olej z chia semínek. Přesto je jeho konzumace v současné době regulována legislativou EU, a to vzhledem k tomu, že chia semínka patří mezi takzvané nové potraviny, u nichž je uplatňován princip předběžné opatrnosti.

Podle doc. Bráta by proto neměl být chia olej konzumován v množství přesahujícím 2 gramy denně. Již uvedené dva gramy nicméně dodají do organismu více než 50 procent denního doporučeného množství omega-3 mastných kyselin.

Vhodným zdrojem těchto kyselin je i lněný olej, ten je však velmi náchylný k oxidaci. Je tak využitelný zejména ve studené kuchyni, obdobně jako v úvodu zmiňovaný makový olej, který sice omega-3 mastné kyseliny neobsahuje, zato je velmi dobrým zdrojem omega-6 matných kyselin.

Univerzální tip je olej řepkový

Jako nejvhodnější pro použití v domácnosti vychází řepkový olej, opakují odborníci. Již jedna porce 10 g dodá přibližně 40 procent požadovaného denního množství omega-3 mastných kyselin, aniž by se nějak významně zvyšoval příjem nasycených mastných kyselin nebo energie, a příjem omega-6 mastných kyselin se udržuje na požadované hodnotě. Vzhledem k univerzálnímu použití řepkového oleje v aplikacích studené a teplé kuchyně lze bezproblémově uvažovat s běžnou konzumací 20 g řepkového oleje denně,“ uvádí publikace Vyznejte se v olejích a tucích. 

Brožura zároveň obsahuje kromě základních charakteristik jednotlivých olejů také doporučení hodnoty příjmu tuků, olejů a jejich složek, což je zřejmě pro spotřebitele ta nejdůležitější informace:


Autor: na základě publikace Vyznejte se v olejích a tucích

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).