Hlavní navigace

Porodní váha dítěte se dá ovlivnit

Sdílet

Výživa je u nás dnes natolik kvalitní, že kromě kyseliny listové těhotná žena nepotřebuje nutně jiné výživové doplňky. „Bohatý přísun bílkovin a doplňků stravy může přispět k vyšší váze plodu,“ říká primář Martin Gregora.

Hmotnost je jedním z prvních údajů, který se o narozeném miminku rodiče v porodnici dozvídají a spolu s porodní délkou a jménem dítěte jej pak všem hrdě oznamují. V dnešní době je gynekolog již schopen z ultrazvuku odhadnout přibližnou váhu plodu, takže cílová porodní hmotnost zpravidla není až takovým překvapením.

„Děti s nízkou porodní váhou mohou mít v pozdějším věku paradoxně potíže se sklonem k obezitě,“ říká primář Martin Gregora

Jaké faktory ovlivňují, kolik bude dítě vážit? Nakolik je porodní hmotnost ukazatelem váhy do budoucna? Čím si lze vysvětlit, že druhorozené miminko v mnohých případech váží více než prvorozené? Do jakého věku to malí tlouštíci ještě vyběhají, a kdy už je na místě ostražitost?

K problematice porodní váhy dítěte a jeho následném přibírání se vyjadřuje neonatolog  Martin Gregora.

Jaké váhové rozpětí novorozence je v normě? Kdy už hovoříme o nedostatečné nebo nadměrné porodní váze? Jaké nejlehčí a nejtěžší miminko jste měl?

Normální váhové rozmezí donošeného novorozence se pohybuje mezi dvěma a půl a čtyřmi a půl kilogramy. Ale bývají miminka vážící i přes pět kilo. Nejtěžší, na které si vzpomínám, mělo pět tisíc dvě stě gramů. Na naší porodnici se rodí obvykle fyziologičtí novorozenci. Nicméně i u nás se občas narodí nezralé dítě s porodní váhou čtyři sta gramů, o které však dále pečuje perinatologické centrum.

Nedonošené děti

  • Za donošeného fyziologického novorozence se považuje miminko s porodní hmotností od 2,7 do 4,5 kg, které se narodí mezi 38. až 42. týdnem těhotenství.
  • V dnešní době již lékaři dokáží zachránit děti, které na začátku 90. let neměly téměř šanci přežít.
  • V současnosti je péče zahajována u dětí s porodní hmotností většinou od 500 g, které se narodily alespoň ve 23.–24. týdnu těhotenství.
  • Za posledních dvacet let se snaha o přežití nedonošených dětí přesunula do snahy o co nejlepší kvalitu jejich života.
  • Více v rozhovoru: Je fascinující, že máme tak málo handicapovaných dětí, říká primář o předčasných porodech

Na čem vlastně záleží, jak rychle a dobře miminko v mateřském lůně přibývá? Na jakých faktorech závisí cílová porodní hmotnost novorozence? Hraje zásadní roli zejména genetika?

Porodní váha dítěte je jedním z ukazatelů toho, jak probíhalo těhotenství, jak byl plod cestou placenty v lůně matky vyživován. Jistěže genetika může hrát určitou roli, ale nejdůležitější je správně fungující placenta, která je ústředním orgánem výživy plodu. Výživa a životospráva matky před a během těhotenství hraje jednu z klíčových rolí.

Znamená normální porodní hmotnost lepší start do života? Lepší přizpůsobení životu mimo dělohu, lepší spánek, sání?

Normální porodní hmotnost je jedním z atributů zralého donošeného novorozence. Neznamená to však, že takové dítě nemůže mít obtížný vstup do života, například z důvodů infekce či jiných komplikací vzniklých bezprostředně kolem porodu.

Někdy se hovoří o tom, že užívání vitaminových doplňků stravy způsobuje vyšší porodní hmotnost plodu. Je to skutečně tak?

Ano, je to v zásadě tak. Výživa populace v rozvinutých zemích, mezi které se počítáme, je dnes natolik kvalitní, že kromě kyseliny listové těhotná žena nepotřebuje nutně jiné výživové doplňky. Bohatý přísun bílkovin a doplňků stravy může k vyšší váze plodu přispět.

Souvisí nějak váhový přírůstek ženy v těhotenství s porodní váhou dítěte? Když maminka přibere víc, rodí zpravidla děti s vyšší hmotností, a naopak?

Souvisí toliko s tím, že plod a matka jsou jedno těleso. Ale jinak i štíhlá drobná rodička může mít překvapivě větší plod, a obráceně. Záleží na mnoha okolnostech, především na funkci placenty.

Proč druhorozené miminko váží zpravidla více než prvorozené?

To není pravidlo. Někdy to tak je, jak říkáte, jednoduše proto, že matky, které první dítě porodily hraničně zralé nebo nezralé, rodí další děti o něco zralejší.

Nakolik je porodní hmotnost ukazatelem váhy do budoucna? Znamená vyšší porodní váha dispozice k vyšší hmotnosti v dospělosti, a obráceně?

Samotná porodní hmotnost není přesvědčivým ukazatelem váhy v dospělosti. Je ale skutečností, že děti s nízkou porodní váhou, nižší, než by odpovídala jejich zralosti, mohou mít v pozdějším věku paradoxně potíže se sklonem k obezitě.

Podle MUDr. Gregory rozhodně neplatí, že chlapci mívají vyšší porodní hmotnost než děvčata. „Připomíná mi to rčení, že novorozeným chlapečkům jsou cítit nožky, zatímco holčičkám ne.“

Často můžeme zaslechnout hlášku, že „malí tlouštíci“ z toho vyrostou, vyběhají to. V jakém věku dítěte se ale už dá usuzovat na to, že vysoké BMI dítěte může signalizovat rozvoj nadváhy v dospělosti a pravděpodobně z toho už „nevyroste“?

Zlomový je často již batolecí věk. Ale ani to není úplným pravidlem. Malý tlouštíci, v kojeneckém věku, to snadno mohou vyběhat, když začnou chodit a mají více fyzické aktivity. Jestliže ale v batolecím věku zůstávají při těle, pak je namístě ostražitost a úprava jídelníčku a životosprávy. Ale jde to špatně. Upřímně řečeno, obézním batolatům a předškolním dětem se moc hubnout nedaří.

Jak se hodnotí váha a výška dítěte po narození? 

Existují percentilové grafy, které zohledňují váhu a výšku dítěte. Rodiče je dostávají ve zdravotním a očkovacím průkazu (jsou také ke stažení na webu Státního zdravotního ústavu, pozn. red.). Tam mohou naměřené hodnoty zaznamenat a hned vidí, zde jejich dítě roste podle normálních, fyziologických křivek, nebo ne. Stejně je to s hmotností a obvodem hlavy, což je u kojence velmi důležitý parametr.

Kdy hovoříme o nedostatečném a kdy o nadměrném přibírání miminek po porodu?

Základem je spokojenost dítěte, dobrá souhra mezi kojící matkou a sajícím kojencem a vzestupná váhová křivka. Vše ostatní je třeba řešit s praktickým dětským lékařem, který si miminka zve zprvu minimálně po čtrnácti dnech.

 

Máte takovou zkušenost, že se naprostá většina miminek vejde do růstových a hmotnostních grafů? Přibírají děti zpravidla podle tabulek? A musí být maminky skutečně nešťastné, pokud podle grafů jejich dítě nepřibírá?

Grafy a tabulky byly vypracovány podle růstových a hmotnostních dat většiny populace, takže to musí fungovat i obráceně. Na druhou stranu samotná stagnace váhy nemusí nutně znamenat problém. Záleží na věku dítěte a dalších okolnostech.

Do jaké míry se podílí na přibírání po narození vlivy genů a do jaké míry další faktory?

Bezprostředně po narození se geny nijak zvlášť neuplatní. Tam je rozhodující, kolik mléka matka má, jak kojí a jak dítě pije. Případně jak ho živí umělým mlékem.

Za jak dlouho váhově dožene dřívější „start“ nedonošené dítě? V jakém věku zpravidla už nejde rozpoznat, že bylo miminko nedonošené?

Většinou to bývá do dvou let. Děti, které měly veškerou komplexní péči včetně rehabilitace, mohou být v batolecím věku od těch termínových téměř k nerozeznání.

MUDr. Martin Gregora

Pediatr a neonatolog

Primář dětského oddělení nemocnice Strakonice, autor populárně-naučných knih pro rodiče.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psaní článků pro internetové magazíny se věnuje již od roku 2010. Na serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na zdravotní problematiku.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).