Hlavní navigace

Porod z pohledu otce: Doma, nebo v porodnici? Zažil jsem obojí

26. 2. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
První porod jsme měli v porodnici. Druhý porod byl doma. Dozvíte se, proč to tak nakonec dopadlo, na co je dobré se připravit před porodem, co nepodcenit, co nepřecenit. A proč si myslím, že by se i ti, co chtějí rodit v porodnici, měli připravit na případný porod doma. A naopak.

Článek bude subjektivní. Názor je čistě můj, má žena má jiný názor, vy si utvořte svůj vlastní.

Abych zamezil zbytečné diskuzi, uvádím největší problémy tohoto srovnání:
1. Porovnávat dva případy je bláhové. Běžné výzkumy mají problém dosáhnout statistické významnosti u řádově více případů, tohle je řádově ještě horší. 2. První a druhý porod bývají výrazně odlišné téměř u každé rodičky. 3. Oba porody odděluje období tří let, mění se léčebné postupy, porodnice, rodička, prostředí. 4. Každý novorozenec je jiný, jiné geny, jiné těhotenství, jiné chování rodičky.

Porod první: porodnice

První porod v roce 2014 jsem moc neřešil. Běžný pohled chlapa: prostě ji včas dovézt do porodnice, tam se o ni postarají. Důležité je vybrat tu správnou porodnici s dobrou referencí s možností nadstandardního pokoje. Vědět, jak se tam dostat co nejrychleji, a to jak v noci, tak v době dopravní špičky. Znát dopravní předpisy, v krajní nouzi mohu porušovat předpisy (především jet po dálnici bez dálniční známky, překračovat rychlost). Nemaje moc času, kývli jsme na odběr pupečníkové krve.

Ověřit v praxi porušení dopravních předpisů nebylo nutné. Od nočního prasknutí vody do narození to trvalo nějakých osmnáct hodin. Až po porodu jsme se dozvěděli mylnou informaci, že dotepání pupečníku nelze zkombinovat s odběrem pupečníkové krve. Celý porod byl stres z častých kontrol (vyrušování a tím prodlužování porodu, dle ženy: co otázka na ni či vyšetření, to zpomalení porodu), ze sdělování pokynů typu: „Pokud neporodíte do x hodin od prasknutí plodové vody, dáme vám antibiotika… Pokud neporodíte do hodiny od začátku druhé doby porodní, budeme vyvolávat…“ A to nemluvím o tlačení na břicho rodičky během porodu nudícím se personálem čekajícím na odběr pupečníkové krve. Neustále nabízeli prášky proti bolesti – které nakonec zjistili, že nemohou podat. Podali jiné, které nepomohly. Žena byla víceméně dotlačena k poloze na zádech. Nástřih jsme si oba výslovně nepřáli. Na explicitní otázku jsme odmítli. Nicméně při porodu byla nastřihnuta s omluvou, že „to bylo nutné“, pak zašita a pak se léčila několik týdnů. A pak rutinně podán oxytocin pro porození placenty. Pro mě jako otce byla celá záležitost dost stresová. Nicméně chápu svou roli jako podporovatele a uklidňovače.

Po porodu jsme měli čas na společné chvilky s novorozencem, ale v zavinovačce. Pak jsem odešel vyspat se domů, bylo plno tak, že žena zůstala na poslední volné posteli, natož aby byl volný nadstandardní pokoj. Ženě dítě odebrali na cca osm hodin a pak nechali na kojení. Dítě „nechtělo“ kojit, bylo zesláblé. Ženě se ztrácela laktace – kojení se pomalu s mnohými stresy upravilo až na plné kojení v průběhu několika týdnů. Žena vyfasovala kloboučky na kojení a pěkných pár měsíců je používala.

 

Můj názor: stresování termíny, časté vyrušování, nástřih, porod na zádech, tlačení na břicho, neznalost kombinace dotepání a odběru pupečníkové krve, to vše bylo více či méně škodlivé. Odnesení a separace dítěte měly vliv na kojení na mnoho měsíců, kloboučky už byly neideální řešení nežádoucích účinků předchozích postupů.

Co máme v ČR na výběr

Druhé dítě jsme chtěli jinak. Méně stresově, víc se informovat, připravit. Osobně bych preferoval porodní dům, fungující nejlépe v zahraničí, v ČR bohužel tato forma není podporovaná. Na výběr je porod v porodnici s hospitalizací, ambulantní porod v porodnici, asistovaný nebo neasistovaný domácí porod. Každý má své výhody a nevýhody, zde uvedu jen ty pro mě nejdůležitější argumenty. Neasistovanému domácímu porodu se dále nevěnuji.

Porod v porodnici

Je jednoduchý pro muže. Musí se pouze dovézt rodička včas do porodnice. Víc informací škodí, protože o to více hrozí, že si všimne případných chyb, pochybení personálu. Navíc pokud máte více informací, je vhodné se připravit na argumentaci s porodnicí, připravit si porodní plán nebo lépe dříve vyslovené přání, popř. trvat na hojně porušovaných právech. První dny (cca 4 dny) je o rodičku i dítě nějak postaráno. Z hlediska svědomí je toto řešení nejlepší, kdyby se rodičce i dítěti něco stalo, muž udělal vše, co mohl. (Nebo ne?)

Dle WHO by měl být počet císařských řezů cca patnáct procent, ale to všech, tedy i plánovaných, ale ona to téměř naplňuje statistika pro porodnice pouze pro ty akutní, mluví se o epidemii císařských řezů. Obecně porodnice preferují rychlá řešení, často bez ohledu na dlouhodobý vliv na dítě po propuštění z nemocnice. Typickým příkladem je řešení problémů s kojením, rychlým a jednoduchým řešením jsou umělé mléko, dudlík, kloboučky. Ale jedná se i o zbytné léky upravující „parametry“ porodu do tabulek. Všechna tato rychlá řešení mají svůj význam i příležitost, jen jsou užívány příliš brzy a často. V neposlední řadě se jedná i o jídlo v porodnici, nezvyklé, v malém množství a nevhodné frekvenci, což má vliv na psychiku a laktaci.

Ambulantní porod

Je porod v nemocnici v bledě modrém, ale rodička si zkrátí stres z cizího prostředí, stres při jednání s některými zdravotníky… To vše může mít vliv na schopnost kojit, prospívání. Matka i dítě musí být v dobrém stavu, ne třeba matka neschopná chodit. Zvláště vhodný je, pokud rodíte druhé a další dítě, protože starší dítě může hůře nést, že je bez mámy, může to brát, že právě narozené dítě mu vzalo mámu na dobu v porodnici.

Domácí porod

Ve vyspělých státech přispívá k celkově nižším rizikům při porodu (např. ve Švédsku je mnohem méně císařských řezů a lepší čísla novorozenecké úmrtnosti, i když jsou porody doma častější). Kvůli naší legislativě odhaduji, že riziko u domácího porodu bude v ČR vyšší než jinde. Porodní asistentka má prakticky zakázáno asistovat u porodu doma s rizikem miliónových pokut, je tedy těžké a pokoutné ji sehnat, většinou uspějete jen tehdy, když máte známou. Je málo porodních asistentek, které přes možný právní postih dělají dál svou práci, což tedy opět znamená vyšší riziko pro porod, když porodní asistentka nebude dostupná. O výběru porodní asistentky, se kterou si sednete co nejvíc, si spíše nechte jen zdát.

Navíc náklady domácího porodu nejsou hrazeny ze zdravotního pojištění na rozdíl od vyspělých zemí, i když je levnější. Na rozdíl od všeobecného přesvědčení domácí porod je doporučován WHO pro normální porod. Český překlad z roku 1999 je k dispozici na stránkách Hnutí za aktivní mateřství (najdete tam i definici normálního porodu, která se mezi zdroji mírně liší). Ve čtivější formě naleznete další argumenty na základě studií na webu prirozeny-porod.eu. Pro znalé statistik doporučuji článek o manipulaci novorozeneckou úmrtností.

Aby byl domácí porod opravdu méně rizikový, je dle mě třeba, aby byla přítomna porodní asistentka, která ví, co je běžné a kdy je třeba řešit problémy v nemocnici nebo po porodu raději dítě či rodičku zkontrolovat nepřenosnými přístroji. Bohužel z důvodu legislativy porodní asistentka nemůže bez rizika sankce doprovázet takto rizikový případ do nemocnice a předat veškeré odborné informace nemocnici osobně na místě a dle potřeby. Mějte pro předání těchto informací aspoň plně nabitý mobil, kterým zavoláte porodní asistentce a předáte mobil personálu nemocnice. Opět naprosto zbytečné zvýšené riziko v ČR pro tyto případy.

A teď babo raď.

Chcete rodit v porodnici? Připravte se i na porod doma

I když jste stokrát přesvědčeni rodit v porodnici. Porod může být rychlý, z doslechu vím o případu, kdy uběhlo jen patnáct minut od okamžiku, kdy žena začala tušit, že se něco děje. Zvláště druhý a další porod bývají rychlejší. Pokud byste byli připraveni jen na porod v porodnici a byli nuceni rodit doma, bude porod doma pro vás zbytečně rizikovější z důvodu stresu, neschopnosti reagovat a nepřítomnosti porodní asistentky. Nespoléhejte se na sanitku z důvodů dojezdnosti, zácpy, neprůjezdné silnice, dopravní nehody. V sanitce nejede specialista na porody. Mějte prostě svůj plán B. Mimo jiné to přispěje k vašemu většímu klidu, méně stresu pro rodičku, méně rizika, když se to stane. Ke skutečně rychlému porodu ani porodní asistentka nedojede před narozením. Předem si tedy zjistěte, co pro tento vámi nepreferovaný případ mít pro jistotu nachystané. Alespoň deku, jednorázové podložky, mísu na placentu, a to na jednom místě, o kterém ví otec.

Pro vámi preferovaný scénář, porod v nemocnici, si pokud možno sežeňte porodní asistentku se smlouvou s vámi vybranou porodnicí. Výhodou je, že při porodu se o vás stará osoba, se kterou se více či méně znáte a především ona zná víc vás. Výrazně sníží množství stresu.


Autor: Photo on Unsplash, podle licence: Public domain

Odnesení a separace dítěte od matky může mít vliv na kojení na mnoho měsíců

I když chcete rodit v porodnici, studujte, ptejte se, konfrontujte nepřímo odborníky mezi sebou. Nicméně i kdyby odborník byl špička ve svém oboru, pokud podceňuje lidská hlediska (také zmiňovaná ve WHO), vaše specifika, výsledek nebude ideální. Nezná vás tak, jak vy můžete znát sebe, své tělo, např. pro mou ženu je typické, že má nižší teplotu těla i tělesný tlak vždy. Nepodceňujte vliv psychiky, stresu, noceba, placeba – jedna věc jsou měřitelné věci a druhá věc tyto těžce či přímo neměřitelné vlivy, které přes svou neměřitelnost vliv mají. Když si na zubařském křesle budete představovat bolest, bude vás to opravdu více bolet, třeba kvůli zatnutým svalům, než když budete v pohodě. Jako chlap nemám a ani nebudu mít praktickou zkušenost, ale takhle si představuji, že má vliv to, jak se k rodící ženě a jejím přáním staví personál. Navíc adrenalin zastavuje porod, aby žena zvládla utéct do bezpečí atp.

TIP: Strach z porodu je naučený

Pokud se rozhodnete pro porod v nemocnici, zjistěte si informace o nejčastějších problémech českého porodnictví: porodní poloha, indikace císařského řezu, nástřih hráze, (ne)dotepání pupečníku, oxytocin, kojení dle hodinek a ne dle potřeby novorozence, zbytné stresování měřením, vážením, sledování ukazatelů, separací kojence a rodiče, bonding, jedení a pití při porodu, nelegální poplatky za otce, možnosti doprovázení jinými osobami, především dulou či porodní asistentkou se smlouvou. Téměř všechny zmíněné zákroky mají svůj důvod, nicméně si myslím nejen já, že se provádějí zbytečně často a zbytečně přísně.

Připravte se na porod v porodnici, i když jste pevně přesvědčeni rodit doma

Rozhodněte se, do které porodnice v kterém případě případně pojedete. Nastudujte cestu jak pro případ nočního provozu, tak pro případ zácpy. Jak chcete, aby porod v porodnici vypadal? Nachystejte si porodní plán nebo dříve vyslovené přání, stručné, strukturované, přehledné. (Dříve vyslovené přání si nechte od svého gynekologa nebo praktického lékaře podepsat. Gynekolog nemusí s dříve vysloveným přáním souhlasit, podepisuje, že podal vysvětlení, upozornil na případné alternativy a rizika vámi žádaných postupů.)

I když vše během těhotenství bude probíhat ideálně, při porodu se mohou stát nečekané události, na které je třeba adekvátně reagovat. Např. domluvená porodní asistentka se může zdržet u předchozího porodu, vážně onemocnět, mít dopravní nehodu, kvůli legislativě se těžko shání jedna, natož další rezervní. Po porodu může mít novorozenec nějaké nestandardní chování. Neváhejte využít zdravotní pojištění, když už zdravotnímu systému šetříte finanční prostředky za váš porod.

Porod druhý

Byli jsme připraveni na obě varianty. Těhotenství bylo bezproblémové. Výhled až na pár drobností dobrý. Ženu v noci probudily kontrakce. Zavolala porodní asistentku, aby se připravila. Hned další kontrakce byla taková, že jsem posílal SMS, aby raději hned jela. Na porodnici jsme ani nepomysleli. Žena se nechala vést tělem, zkoušela různé polohy, nakonec rodila nad vodu, vana se nestačila ani napustit. Kvůli nízkému železu a menší konstituci byla po porodu dost zesláblá. Nicméně když dostala do náručí právě narozenou dceru, viděli jste najednou, že bolesti se snížily, stres byl pryč a okamžitě měla víc energie.

Později jsme pro jistotu šli s malou do nemocnice, oprávněně – i to patří k domácímu porodu, poznat, že něco není úplně standardní. Je možné, že paradoxně v porodnici by se to zjistilo později, protože nepřisátí a spavost by až tak neřešili (aspoň u prvního dítěte jiný problém řešili umělým mlékem a zabývali se jím seriózněji až po značném váhovém úbytku). I z toho důvodu je důležitá dobrá porodní asistentka.

Rodit doma, nebo v porodnici?

Nebudu vás přesvědčovat k domácímu porodu ani k porodu v porodnici, rodit doma znamená věnovat minimálně desítky hodin zjišťování informací – tyto informace se hodí i při porodu v porodnici, ale i úplně nepřipravení v porodnici nějak porodíte, na rozdíl od domácího porodu.

U normálního porodu zvýšené riziko porodu v porodnici není tak velké, aby nebylo hravě dorovnáno důsledky nevhodné české legislativy nebo vaším nepříjemným pocitem, zvláště pokud je to váš první porod. Tedy nepodceňujte rizika spojená s vaší osobou, vašimi pocity, vaším bydlištěm, nesednutí si s porodní asistentkou. Najděte ten správný kompromis mezi kooperací a asertivitou. Nejsem příznivcem dominance, ať už odborníka, tak „pacienta“.

Porodem vše nekončí, končí to jen pro porodníka a i tím jsou ovlivněna jeho rozhodnutí. Jeho většinou nezajímají účinky jeho rozhodnutí na další měsíce, roky, další porod, pro něj je důležité snížit rizika, za která by byl snadno průkazně zodpovědný. Vy a vaše dítě v praxi budete čelit všem důsledkům rozhodnutí, ať už příliš opatrným, nebo příliš odvážným.

Galerie: Historie porodnictví. Málokteré dítě přežilo

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).