Hlavní navigace

Popálení tavnou pistolí: lepidlo ihned odstraňte

8. 12. 2017

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Popálení horkým lepidlem z tavné pistole není v době adventu až tak výjimečné. Ne každý hned vyhledá odbornou pomoc, což je v tomto případě většinou chyba.

Výroba adventního věnce a dalších vánočních dekorací je oblíbenou činností, do které zhusta zapojíme i děti. Pokud si pomáháte tavnou pistolí, která snadno nalepí všechny ty třpytivé ozdoby na váš adventní věnec, buďte opatrní. Rozžhavené lepidlo či horká tryska pistole mohou způsobit nepříjemná poranění. Co pak?

Lepidlo odstraňte a chlaďte

Na Klinice popáleninové medicíny Fakultní nemocnice Královské Vinohrady končí většina případů popálenin nejen z Prahy, patří mezi největší popáleninová centra v Evropě. V období Vánoc se tu setkávají i s poraněními způsobenými tavnou pistolí. Podle primáře kliniky Igora Pafčugy jde nejčastěji o popálení rukou, lepidlo ale může skápnout a poranit třeba holou kůži na noze. Při práci je proto dobré myslet i na vhodné oblečení a pokožku chránit. K úrazům podle zkušeností uživatelů dochází také při plnění tavné pistole „náboji“, tedy tuhými tyčinkami s lepidlem, a další manipulaci.

První pomoc doma spočívá podle lékaře především v chlazení tekoucí vodou. Lidé mnohdy neví, zda horké lepidlo z kůže odstranit, nebo ne. „Dcera křičela z bolesti a šoku a já jsem si v tom zmatku nebyla jistá, zda mám vrstvu lepidla z kůže odtrhnout. Měla jsem strach, abych jí ještě víc neublížila,“ vzpomíná jedna z maminek. Lepidlo nakonec sundala a dobře udělala. Lepidlo bychom podle prim. Pafčugy měli, pokud je to možné, ihned odstranit, místo chladit a vyhledat pomoc lékaře. „Definitivní ošetření probíhá na ambulanci,“ říká primář s tím, že vesměs se jedná o zranění povrchové. Většinou jde o popáleninu druhého stupně, kdy dochází k částečnému poškození kůže a vyžaduje ambulantní ošetření.

Popálení tavnou pistolí

První pomoc při popálení:

  • Ihned odstraňte lepidlo z kůže,
  • ránu chlaďte čistou studenou vodou o teplotě ne nižší než 8 ºC (nejlépe tekoucí vodou – sprchou),
  • vyhledejte pomoc lékaře.

Prevence:

  • Chraňte si holou kůži,
  • nepůjčujte tavnou pistoli dětem,
  • mějte po ruce misku se studenou vodou, pokud se dotknete lepidla či pistole, ponořte ihned postižené místo do vody.

Jde o velmi bolestivé poranění, přestože obvykle naštěstí nedochází k hlubokému poškození kůže. Při povrchovém poškození je kůže zarudlá a tvoří se na ní puchýře, které neodstraňujeme, nepropichujeme a neostřiháváme. „Čím silnější je puchýř, tím hlubší je popálenina. Při správné léčbě se popálenina zahojí do čtrnácti dnů bez následků,“ uvádějí odborníci z Fakultní nemocnice Královské Vinohrady ze Spolku Bolíto, který se věnuje pomoci popáleným dětem. Lékaři ale znají i případy, kdy se po popálení horkým lepidlem puchýř nevytvoří, může jít i o několik milimetrů hlubokou ránu, která zpočátku mokvá.

Tavné pistole nejsou hračka pro děti

Tavné pistole pracují s vysokými teplotami až kolem dvou set stupňů Celsia. Některé tavné pistole mají dvoje nastavení teploty, kdy na tvoření s tepelně citlivými materiály postačí nižší teplota než pro materiály s vysokým bodem tavení. Nejde o žádné nástroje zkázy, to bychom nemohli užívat třeba ostré nože, ale je třeba zachovávat opatrnost při práci a hlídat zejména děti, kterým tavné pistole do ruky nepatří.

Sami výrobci radí mít pro všechny případy při práci s tavnou pistolí po ruce misku se studenou vodou. „Pokud se vám stane, že se omylem dotknete lepidla či pistole, ponořte ihned postižené místo do vody,“ doporučují. Ale pamatujte si, že jakmile je poškozena spálením kůže, měl by úraz vidět a ošetřit lékař. Jak se říká, každá popálenina je jiná; speciálně horké lepidlo na pokožce stále „pracuje“ a může způsobit i hlubší poranění, které coby laik nepoznáte.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).