Hlavní navigace

Má krabičku jako pomazánkové máslo, ale je to jen levný tuk

Sdílet

 Autor: Svet-potravin.cz
Pomazánkovému máslu zvoní hrana. Jak se od května vyznáme v tom, co dnes běžně kupujeme jako specialitu s dlouhou tradicí? Na trhu je spousta náhražek a my jsme je odhalili.

Spor o pomazánkové máslo, skoro čtyřicet let existující české speciality z kysané smetany, se táhne už od roku 2005. Konec pře je však nabíledni. Evropská komise dala loni v říjnu štempl na rozhodnutí, které zakazuje používání názvu Pomazánkové máslo. Máslo je totiž podle evropské legislativy pouze výrobek s obsahem nejméně 80 % mléčného tuku, „třičtvrtě tučné máslo“ s 60 – 62 % a „polotučné máslo“ s 39 – 41 % tuku. Pomazánkové máslo se svými 31 % do této škatulky nezapadá. Podle stanoviska Komise se v případě „pomazánkového másla“ vyráběného v ČR jedná o roztíratelný tuk a označení „máslo“ tedy pro tento druh výrobku nelze použít.

GALERIE: Poznáte pomazánkové máslo od náhražky?

Od května 2013 tak v chladicích boxech obchodů najdeme pouze „Tradiční pomazánkové“. Což je název, který vzešel z jednání Ministerstva zemědělství s nevládními organizacemi a je zapsán do novelizace vyhlášky, která problematiku názvu pomazánkového másla upravuje a jež aktuálně prochází připomínkovacím řízením. Složení však zůstane identické jako u dnešního pomazánkového másla. Všechny výrobky s jinými názvy budou jen parodií.

Hra na pomazánkové máslo označila špatné herce

Jenže poznáme na první pohled tradiční výrobek? Ne všechno, co má kulatou plastovou krabičku je pomazánkové máslo. „Potravinářská komora ČR (PKČR) společně s MF Dnes a časopisem Svět potravin provedla test pomazánkových másel. Testovali jsme obsah bílkovin, tuku a soli a srovnávali jsme tyto údaje s dosud platnou legislativou určující parametry pomazánkového másla,“ říká Dana Večeřová z PK ČR. Příjemným překvapením bylo, že všechna pomazánková másla označená tímto názvem senzoricky i složením legislativě odpovídala. Barvou, chutí a vůní se vymykalo pouze Bio pomazánkové máslo Amálka, které mělo vyšší obsah tuku a sušiny a naopak nižší podíl bílkovin. Složení ale plně zapadá do zákonné definice pomazánkového másla, takže netřeba ukazovákem pohybovat a pokutou vyhrožovat. 

Na druhou stranu test zkoumal i krabičky, které si na pomazánkové máslo v legislativních mezích hrají. Spojuje je stejný chladicí box a lehce zaměnitelný obal, nikoli složení a technologický postup výroby. Patří mezi ně levnější, často stájové značky velkých řetězců. Zásadní rozdíl tkví v přidání rostlinného tuku nebo jogurtu, který často tvoří až čtvrtinu obsahu.

Dále čtěte: Pomazánkové máslo je český fenomén. Komu vadí?

Pomazánkové máslo za výrazně odlišné ceny

Zajímavostí je nuance v názvech jednoho výrobce, který vyrábí dva druhy těchto lahůdek: Bystřické pomazánkové máslo a Bystřická pomazánka. Zatímco první dostalo Klasu za kvalitu (ve zmíněném testu ale prošel s odřenýma ušima za obsah tuku), Bystřická pomazánka je směsný roztíratelný tuk. Velká část mléčného tuku je zde nahrazena rostlinným. 

Opačným příkladem jsou dva výrobky Jaroměřické mlékárny: Jaroměřické pomazánkové máslo a Pomazánkové máslo vyráběné pro síť Albert. Obsah sušiny, tuku, bílkovin i soli je téměř identický, cena je však u privátní značky o deset korun nižší. To Choceňská mlékárna privátky rozjela ve velkém, umí obyčejné pomazánky pro Makro, pomazánkové máslo pro Penny Market a pro Interspar. Proč má pomazánkové máslo pro Penny Market stejné složení, ale o deset korun nižší cenu než jejich Choceňské pomazánkové máslo, asi zůstane tajemstvím. Obecně mohou privátní značky snižovat cenu třeba nižšími náklady na marketing ap.

Zaujal nás i snadno zaměnitelný obal u dvou produktů řetězce Globus. Jedná se o privátní značky s oranžovým obalem, podobnými názvy, ale odlišným složením. Pomazánkový krém prostě není Pomazánkové máslo. Od května letošního roku se však název druhého produktu bude muset stejně změnit na Tradiční pomazánkové, jinak výrobci (obdobně jako ostatním) bude hrozit pokuta až 3 miliony korun.

Konec pomazánkového másla není definitivní

Ale není všem dnům konec, pomazánkové máslo se dost možná v současné podobě i se stejným názvem na naše pulty vrátí. „Česká republika totiž zažádala Evropskou komisi o udělení označení Zaručená tradiční specialita pro Pomazánkové máslo,“ říká Dana Večeřová. V případě, že by Pomazánkové máslo prošlo bruselskými dveřmi coby tradicí ověnčená specialita, zařadilo by se po bok špekáčků, Liptovského salámu a Spišských párků, na jejichž recepturu a název nesmí nikdo sáhnout.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).