Hlavní navigace

Pomáhá citron na ledvinové kameny? Jak pečovat o ledviny, aby vás nepostihla kolika

29. 4. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Zažít silné bolesti, které doprovázejí ledvinovou koliku, si nikdo nepřeje. Jejím původcem bývají ledvinové kameny, kterým je přitom možné předcházet životním stylem, zejména vhodnou dietou.

Ledvinové kameny trápí desetinu naší populace, přičemž čtyřikrát častěji jsou zasaženi muži než ženy. Velký podíl na vzniku ledvinových kamenů má přitom životní styl, který každý může ovlivňovat. K příčinám potíží s ledvinami patří nekvalitní strava, stres či zvýšená konzumace alkoholu.

Tím vším ledviny trpí a diagnózu ledvinových kamenů či rovnou koliky si postupně v ordinaci vyslechne více a více pacientů. Jejich léčba je z velké míry závislá na úpravě stravy a pitného režimu, který ale řada pacientů nedodržuje důsledně. Proto recidiva onemocnění přichází až v 70 % případů.

Co se dozvíte v článku
  1. Ledvinové kameny se často opakují
  2. Jak poznáte, že se vás kameny také týkají
  3. Příznaky ledvinových kamenů
  4. Příčiny vzniku ledvinových kamenů
  5. Jak se zbavit ledvinových kamenů
  6. I čerstvý citron může pomoci

Ledvinové kameny se často opakují

  • postihují 10–12 % obyvatel,
  • bez specifické medikamentózní léčby se výskyt kamenů často opakuje,
  • po roce po prvním výskytu dojde k opakování u 15–20 % pacientů, do 5 let jejich podíl vzroste na 50 %.

Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

Jak poznáte, že se vás kameny také týkají

Vznik ledvinových kamenů ovlivňuje celá řada faktorů. Nejrizikovější faktory tvoří nadváha, kouření a přijímání vysokoproteinové potravy. Močové kameny vznikají tehdy, je-li pH moči dlouhodobě příliš nízké.

O tom, že máte ledvinové kameny, nemusíte nějakou dobu vůbec vědět. Někdy se projeví jako postupně se objevující nepříjemné bolesti. Jindy až v podobě silně bolestivé ledvinové koliky, se kterou většinou musí pacient zamířit rovnou do nemocnice.

„Kolika je vyvolána blokujícím stavem odchodu moči z horních do dolních močových cest,“ vysvětluje urolog Pavel Drlík z Ústřední vojenské nemocnice v Praze. Mezi další příznaky patří pobolívání v bedrech, krev v moči nebo zánět ledvin. Můžete vyzkoušet orientační test, který změří vaše aktuální riziko onemocnění ledvin:

Příznaky ledvinových kamenů

Rozsah postižení se pohybuje od zcela bezpříznakového stavu až po bolesti, které mají charakter ledvinové koliky. K hlavním příznakům patří:

  • silná bolest v boku, která vystřeluje do třísla
  • bolest při močení při vylučování kamenů
  • bolest v podbřišku
  • nevolnost a zvracení
  • krev nebo hnis v moči
  • snížený objem moči
  • zablokování proudu moči přes močovod

Příčiny vzniku ledvinových kamenů

Na vznik ledvinových kamenů, ke kterému dochází při přesycení moči kamenotvornými látkami, má ve většině případů vliv kombinace více různých faktorů. Patří sem například:

  • dědičnost
  • nevyvážená strava
  • nedostatečný příjem tekutin
  • zvýšená koncentrace látek tvořících kameny
  • překážky ve vyprazdňování močových cest
  • časté infekce močových cest
  • primární metabolické poruchy
  • jiná onemocnění (například Crohnova nemoc)

Další okolnosti, které mohou mít vliv na vznik tohoto onemocnění, zahrnují nesprávné užívání některých léků, obezitu, nedostatek pohybu nebo také vysoký krevní tlak.

Zdroj: Zdraví.Euro.cz

Jak se zbavit ledvinových kamenů

Pitným režimem a dietním opatřením lze zabránit opětovnému tvoření ledvinových kamenů. „Soubor preventivních a léčebných opatření vzniku ledvinových kamenů se nazývá metafylaxe. Jde mimo jiné o úpravu pitného režimu a diety s eventuálním využitím farmakoterapie k zabránění nebo omezení recidivy vzniku ledvinových kamenů s ohledem na zjištěnou poruchu,“ říká doktor Drlík a vysvětluje, proč je často na vině právě nevhodná strava:

„V dnešní době se pokládá za největší rizikový faktor nadbytek kyseliny močové v moči ve formě krystalů, které vytvářejí jádra budoucích kamenů. Vhodnými inhibitory vzniku ledvinových kamenů jsou především citráty a hořčík, které jsou součástí různých preparátů.“

1. Dostatečný příjem tekutin

Jako první je třeba upravit pitný režim. Pacienti s ledvinovými kameny by měli přijímat minimálně 2 litry tekutin denně a v letních měsících až 3 litry. Při navyšování příjmu tekutin je důležité brát v potaz vlastní tendenci k pocení, teploty, ve kterých se pohybujete a míru aktivity.

2. Méně mléčných výrobků i masa

„Pacientům, kteří trpí na ledvinové kameny, doporučujeme restrikci příjmu živočišných proteinů, soli a normální příjem vápníku. Mléčné výrobky je ideální přijímat mezi hlavními jídly. Část vápníku a šťavelanů se tak totiž vysráží ve střevním traktu a odejde se stolicí,“ radí Pavel Drlík.

3. Doplňte citráty a hořčík

Pozitivní vliv na boj s ledvinovými kameny mají i některé bylinky, třeba Chanca Piedra. Ta podle odborníků přispívá k udržování normální funkce močové soustavy, činnosti močového měchýře a toku moči.

Pomoci mohou také citráty. Jsou to soli kyseliny citronové, které mají v lidském organismu schopnost vázat se s vápníkem, snižují jeho koncentraci v moči, a tak mohou pH moči zvýšit. Za příznivých okolností navíc alkalizace může vést k pomalému rozpouštění některých kamenů a zabránit jejich další tvorbě.

I čerstvý citron může pomoci

Lidé se často ptají i na efekt čerstvých citronů proti tvorbě ledvinových kamenů. Podle lékařů může být prospěšná voda s citronem. Citrony jsou z citrusových plodů nejbohatší na citran, obsahují ho například pětkrát více než pomeranče.

Podle ze studie Výzkumného centra Mario Negri a Všeobecné nemocnice v Bergamu, které se zúčastnilo dvě stě pacientů, je citronová šťáva účinným pomocníkem proti ledvinovým kamenům. „Studie prokázala, že čerstvá citronová šťáva může být alternativou k lékům užívaným ke snížení rizika opakovaného vytváření ledvinových kamenů,“ uvádí k tomu české Informační centrum bezpečnosti potravin.

Studie trvala dva roky, přičemž účastníci denně konzumovali stanovené množství citronové šťávy. Cílem výzkumu nebyl jen vliv na ledvinové kameny, ale i na komplikace, které se při této chorobě mohou vyskytovat, jako jsou infekce močových cest a koliky a také vliv na počet pobytů v nemocnici.

Konzumace čerstvé citronové šťávy jako doplněk každodenní stravy může snížit riziko opakovaného vytváření ledvinových kamenů u pacientů, kteří dosud tímto problémem trpěli, zní závěry studie: „Obvyklé léky obsahují citran draselný a jejich denní dávka odpovídá obsahem citranu polovině šálku čerstvé citronové šťávy. Šťáva se proto stává účinnou alternativou.“ Nicméně stejně jako příčiny potíží s ledvinami, i jejich řešení by mělo být vždy komplexní.

Odborná spolupráce:

MUDr. Pavel Drlík

Urolog, působí na urologickém oddělení ÚVN Praha a v soukromé urologické ambulanci. Dlouhodobě se zabývá problematikou léčby a prevence ledvinových kamenů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).