Hlavní navigace

Polské maso z nemocných a umírajících krav je v ČR, potvrdil ministr

1. 2. 2019

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Tři sta kilogramů závadného hovězího z Polska se dostalo do České republiky. Veterinární inspektoři začali prověřovat všechna místa, na kterých by toto maso mohlo být.

Před několika dny byly zveřejněny informace o tom, co se děje na polských jatkách. Dosud nic nenasvědčovalo tomu, že by závadné maso mohlo být i u nás. Nyní ministerstvo zemědělství oznamuje špatnou zprávu: „Zhruba tři sta kilogramů hovězího masa z nelegálních porážek v Polsku odebraly podniky v České republice. Dnes odpoledne o tom Polsko informovalo v celoevropském systému varování pro potraviny RASFF. Inspektoři Státní veterinární správy začali situaci ihned kontrolovat v místech určení.“

Podniky ze čtyř míst v České republice odebraly hovězí pocházející z polských jatek, kde poráželi nemocné krávy. Z jatek se přes distribuční společnosti dostalo maso na naše území. Vyplývá to z distribučních listů k masu, jak dnes Polsko informovalo v systému celoevropského varování RASFF.

„Jsem velmi znepokojen vývojem kolem aféry s polským hovězím. Není přece možné, aby stát Evropské unie nejprve tvrdil, že hovězí z nemocných a umírajících krav neopustilo polský trh, a hned v dalších dnech se zjistilo, že to není pravda. Přes ujištění se dokonce hovězí dostalo i k nám. Je z toho bohužel patrné, že Polsko nemá systém kontrol a veterinárního dohledu dobře nastavený, nebo se tam porušují zákony. Budu po svých polských kolezích chtít záruku, že situaci napraví a změní pravidla veterinárního dozoru tak, aby skutečně fungoval a zajistil, že se podobné aféry už nebudou opakovat,“ řekl ministr Miroslav Toman.

Dejte přednost českému hovězímu

Vzhledem k vážnosti situace odeslal dnes ministr Toman oficiální dopis eurokomisaři Vytenisu Andriukaitisovi. Požádal jej o informace, kdy bude zahájen avizovaný audit Evropské komise v Polsku a jaké konkrétní kroky Komise přijme, aby se podobná situace neopakovala.

Ministr také dopisem vyzval zpracovatele z Českého svazu zpracovatelů masa, aby alespoň do vyřešení kauzy co nejvíce preferovali maso z tuzemských chovů a u dovozového masa důsledně dbali na dosledovatelnost jeho původu.

Prostřednictvím polské velvyslankyně v ČR Barbary Ćwiorové poslal ministr Toman také list polskému ministrovi zemědělství Janu Krzysztofovi Ardanowskému. Žádá ho o aktuální informace a o návrhy na řešení celé kauzy.

„Naší prioritou je ochránit spotřebitele. S ohledem na vážnost situace bych jim proto doporučil, aby se polskému hovězímu vyhýbali. Zároveň je vyzývám, aby vždy dávali přednost potravinám s jasně doloženým původem. Konkrétně u hovězího platí, že v České republice je možné uvádět na trh pouze maso ze zvířat poražených na jatkách, kde každé zvíře projde veterinární prohlídkou před porážkou a následně také po porážce,“ uvedl Miroslav Toman.

Probíhají stovky kontrol

Ihned po ohlášení aféry s polským hovězím začali už před několika dny inspektoři Státní veterinární správy (SVS) s intenzivnějšími kontrolami zboží dovezeného z Polska. Do kontrol se zapojila i Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Ta od pondělí zintenzivnila kontroly v obchodech a provozovnách společného stravování. Jen v tomto týdnu SZPI udělala 644 cílených kontrol, což je zhruba o 50 % více než běžně. V zesílených kontrolách bude inspekce pokračovat až do odvolání.

Do ČR se loni přivezlo téměř 28 tisíc zásilek hovězího z Polska (hmotnost cca 14 300 tun). SVS zakázala uvolnit na trh necelých 8 tun (7,6 tuny kuřecího, 54 kg vepřového, 30 kg drůbežího kebabu a 4 kg masných výrobků), většinou bylo prohřeškem nenahlášení zásilky veterinární správě, jak je podle českých zákonů povinné.

Inspektoři Státní veterinární správy v roce 2017 provedli 7048 kontrol zahraničních potravin, v roce 2018 pak 7175 kontrol.   

Galerie: Nejhorší potraviny roku 2018

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).