Hlavní navigace

Polská jablka obsahují pesticidy. Kde všude se prodávají, se neví

30. 11. 2017

Sdílet

 Autor: SZPI.cz
Do České republiky bylo dovezeno tisíc pět set šedesát kilogramů jablek, která obsahovala šestkrát více pesticidů, než je v Česku povoleno. Kde jablka můžete koupit? To nikdo neví.

V akreditované laboratoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) bylo zjištěno, že jsou na tuzemském trhu jablka kontaminovaná nepovoleným množstvím pesticidu chlorpyrifos. Jednalo se o jablka odrůdy Prince, polského původu, která byla do ČR distribuována v množství tisíc pět set šedesát kilogramů.

6× vyšší koncentrace pesticidu

Právní předpisy stanovují maximální limit pesticidu chlorpyrifos na 0,01 miligramů na kilogram (mg/kg), laboratorní rozbor ale potvrdil šestkrát vyšší koncentraci v množství 0,066 mg/kg. Toto zjištění bylo notifikováno v evropském systému rychlého varování RASSF a s kontrolovanou osobou inspekce zahájí správní řízení o uložení pokuty.

Chlorpyrifos

Toxická látka narušující funkci hormonů v lidském těle způsobuje pocit sucha v krku, poruchy spánku, zhoršení paměti, dezorientace, bolesti hlavy, poruchy řeči. Je toxický i pro mořské kraby a ryby.

Nízká až střední expozice chlorpyrifosu během nitroděložního vývoje může vést k dlouhodobým změnám ve struktuře mozku dítěte. Děti vystavené chlorpyrifosu dosáhly horších výsledků v testech paměti, inteligence a dalších mozkových funkcí.

Zdroj: Wikipedie

Vzorek jablek s pesticidy byl odebrán ve velkoobchodní provozovně big.fresh.fruit s.r.o., K Radotínu 492, Praha 5. Dodavatelem byla polská firma P.H.U. Tompol Rafal, Tomicki, ul. Stibrawska 17, 54–211 Wroclaw.

Z předložených dokladů nebyla kontrolovaná osoba schopna doložit a identifikovat další pohyb nevyhovující potraviny v tržní síti ČR.

Pesticidy v potravinách nejsou až tak výjimečné

Není to přitom prvně, co se v tržní síti našly potraviny s obsahem pesticidu. Jistě vzpomínáte na nedávnou kauzu s pesticidem fipronilem, která zasáhla jak vejce, tak i další výrobky, do nichž vadná vejce přišla. Pesticidy se v nedávné době našly i v máku, a to nejednou, objevily se dokonce i v superpotravině goji. Snad to ale není tak zlé, když Evropský úřad pro kontrolu potravin (EFSA) říká, že 97 % potravin neobsahuje rezidua pesticidů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).