Hlavní navigace

Podprsenky po ablaci: pro ženy s jedním prsem

8. 10. 2015

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Protetické podprsenky jsou speciální podprsenky určené ženám, které prodělaly nádorové onemocnění prsu. Střih je přizpůsoben nošení epitézy, při správné volbě zajistí pohodlí a přirozený vzhled.

Karcinom prsu představuje v naší republice jeden z nejzávažnějších ženských zdravotních problémů. Je zde každoročně zjištěno více než 5 500 nových případů onemocnění.

Onemocnění a léčba jsou pro všechny ženy velkou životní zkouškou. Z toho důvodu je důležitý výběr nejen správné podprsenky, ale také prsní epitézy, které pomáhají ženám posílit jejich sebevědomí a správné držení těla.

Abychom mohli poskytnout ženám co nejširší informace při výběru vhodných zdravotních podprsenek, zeptali jsme se odbornice Hanky Nekolové z Poradny správných velikostí podprsenek v Bílé labuti.

Čemu se říká zdravotní podprsenka?

Zdravotním podprsenkám se také říká protetické, jsou to speciální podprsenky vyrobené pro ženy po ablaci (odstranění) prsu. Vypadají jako klasické podprsenky, ale mají:

  • kapsy na prsní epitézu
  • příjemný neprůhledný materiál, který může mít antibakteriální úpravu
  • širší elastická ramínka zvyšující pocit pohodlí a odlehčující ramenům
  • vysoký střed a boky
  • uzavřenější střih, který podporuje tvar epitézy
  • elastické zpracování výstřihu
  • vysokou pružnost kostic

Je možné žádat na zdravotní podprsenku příspěvek od zdravotní pojišťovny?

Bohužel, zdravotní podprsenky nejsou zařazeny do systému úhrad zdravotnických prostředků pojišťovnou. Na druhou stranu jejich cena je srovnatelná s cenou klasických běžných podprsenek, stojí cca 600 až 900 Kč.

Vyrábí se také plavky pro ženy po operaci prsu?

Se zdravotními plavkami je to podobné jako se zdravotními podprsenkami. Tyto speciální plavky jsou téměř k nerozeznání od plavek běžných. Mají hezký design, všité kapsy na epitézu, vyšší střih ve výstřihu, košíčky bývají jak vyztužené, tak bez výztuže. Do plavek se nosí průsvitné epitézy. Cena zdravotních plavek je obdobná jako u běžných kvalitních plavek, vyjdou zhruba na 1300 až 1700 Kč.

Jaký je rozdíl mezi epitézou a protézou?

Protéza je umělá náhrada části těla, která plní funkci chybějícího orgánu.

Epitéza je umělá náhrada části těla, která má pouze kosmetický význam.

Tip na závěr

Zdravotní podprsenku i epitézu je nutno vybírat v klidu, nespěchat. Doporučuje se, vždy na podprsenku s epitézou obléci tričko, které tělo obepíná, aby byl dobře vidět výsledný tvar ňader, jejich posazení a případné rozdíly mezi prsy.

Galerie: 10 tipů pro správnou podprsenku

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).