Hlavní navigace

Podniky s vtipnými názvy: Lehká hlava Jakoby V melounovém cukru

10. 5. 2017

Sdílet

 Autor: Restu.cz
Vtipný, úderný, jednoduchý, svižný, retro, výstřední – alespoň jedno z těchto kritérií by měl splnit název restaurace, kterou si hodláte otevřít. Správný název je základ.

Čím prostější název, tím lepší zapamatovatelnost, čím originálnější, tím poutavější. Někdy už samotný název podniku láká, nebo naopak odrazuje, baví, nebo nechává chladným. Je to rozhodně jedno z nejdůležitějších rozhodnutí, které provozovatel kavárny či restaurace musí udělat: musí zvolit správný název. 

Prádelna café

Krásnou historii názvu má za sebou pražská Prádelna café. „Kdysi jsem na internetu viděla stínidla na lampy vytvořená z oblečení a hrozně se mi to líbilo. Doma by mi to neprošlo, ale teď, když jsem zařizovala kavárnu, se mi tenhle nápad hodil. Darem jsem dostala troje bombarďáky, ty jsem pověsila ke stropu a byla z toho jasná Prádlovna. Později jsem usoudila, že by to lidé komolili, proto je to Prádelna,“ vyprávěla nám Lenka Milíčová, majitelka Prádelna café, a doplňuje: „Ale k tomu názvu vám ještě musím vyprávět krásný příběh: To jsme měli otevřeno tak tři týdny a do dveří vstoupil pán, který říkal, že nic nechce, že se chce jen podívat, jak to tu teď vypadá, že prý tu jeho babička měla čtyřicet let prádelnu. Neskutečná náhoda, že?!“

Lehká Hlava

Název vymysleli majitelé spolu s architektem Kurtem Gebauerem – Lehká hlava je místo, kde můžete hodit starosti za hlavu a kde si vychutnáte lehké vegetariánské jídlo. Název je také trochu paralela na Dutou Hlavu, což byla restaurace jednoho z majitelů. Zajímá vás i logo „psací e“? Navrhl ho designér Viktor Koreis a znázorňuje ramena bez tíže, tedy lehkou hlavu.

Proti proudu

Bistro Proti Proudu jde proti proudu! A to doslova i do písmene. Majitelé si při vymýšlení názvu uskutečnili svůj malý sen být opravdu originální, lišit se od všech a jít proti všem, proti proudu. Restaurace navíc stojí na břehu Vltavy, nečekaně proti proudu.

Čestlická vejmrda

Vejmrda je staročeská příloha k pečeným masům. V Čestlicích je specialitou ke kolínku na černém pivu. Zdánlivě neobvyklý název podtrhuje zalíbení v tradiční české kuchyni našich babiček, kterou si zde vychutnáte.

Králík v rádiu

Že kavárna bude mít v názvu králíka, bylo majitelům jasné hned od začátku. Když ale po bazarech hledali vhodný nábytek, objevili staré rádio z 60. let a napadlo je, že by z toho mohl být fajn domeček pro králíka a že tedy koupí i toho králíka. A tak vznik Králík v rádiu. „Králíka stále máme, jmenuje se Znělka, je to kluk, ale vyrostl, tak jsme mu koupili velkou třípatrovou klec. Rádio máme také, ale jsou v něm Ztráty a nálezy,“ vysvětlila s úsměvem majitelka.

Jakoby

Název Jakoby se odvíjí od historie domu, kde restaurace sídlí. V roce 1906 byl dostavěn hotel Plzeňský dvůr, který později dostal název U Jakuba. Majitelé se střídali, ale U Jakuba zůstávalo a tradici chtěli ctít i ti současní. „Chtěli jsme zachovat Jakuba v názvu a vzniklo Jakoby. Je to často používané slovo a to nám přišlo jakoby dobrý,“ vysvětlila s úsměvem Kateřina Šebele.

Kafe v kufru

Připadá vám tento název tak trochu surrealistický? A čekáte, kdo bude lít hodiny do vany? Nebojte se, v této kavárně si sednete pouze do kufru. Kufry tu totiž slouží jako nábytek, a že jich je! Spočítáte je všechny?

V melounovém cukru

V melounovém cukru se skutky dály a naplňovaly, jako se můj život děje a naplňuje v melounovém cukru. To je podtitul knihy, podle které se brněnská kavárna jmenuje. Knihu V Melounovém cukru si můžete dokonce zapůjčit na baru a přečíst, zatímco si dopřejete vynikající kávu a domácí dort.

Zdroj: Restu

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).