Hlavní navigace

Podnikatelé musí očkování kontrolovat jen čTečkou, zákazníků se povinnost mít aplikaci netýká

4. 1. 2022

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Všichni provozovatelé či pořadatelé, kteří u zákazníků kontrolují bezinfekčnost, musí od pondělí povinně používat státní bezplatnou aplikaci čTečka. Zákazníci a účastníci různých akcí tím ale o možnost prokázat se papírovým certifikátem s QR kódem nepřicházejí.

Na novou povinnost upozornil server Podnikatel.cz.

„Od pondělí 3. ledna musí podnikatelé, v rámci jejichž činnosti je stanovena povinnost kontrolovat u zákazníků certifikáty o očkování nebo o prodělání covidu, dělat kontroly skrze mobilní aplikaci ministerstva zdravotnictví čTečku,“ uvádí server Podnikatel.cz.

Ministerstvo chce zabránit podvodům

Povinné používání čTečky, tedy bezplatné aplikace ministerstva zdravotnictví, se týká všech, kteří musí bezinfekčnost kontrolovat. Tedy například provozovatelů služeb, jakými jsou kadeřnictví či pedikúra, provozovatelů sportovišť, penzionů, hotelů, zoologických či botanických zahrad nebo pořadatelů různých sportovních či kulturních akcí včetně vesnických veselic.

O povinnosti používat čTečku rozhodlo mimořádným opatřením ministerstvo zdravotnictví, které jej vydalo ve středu 29. prosince.

„Neboť se jedná o způsob zaručující spolehlivé ověření pravosti a platnosti prokazovaného dokladu obsahujícího QR kód, a to i vzhledem k rostoucímu množství zpráv o prokazování se nepravdivými, resp. falešnými potvrzeními,“ uvádí se v odůvodnění mimořádného opatření.

Koho se povinnost kontroly pouze čTečkou týká

  • Provozovatelů holičství, kadeřnictví, pedikúry, manikúry, solárií, kosmetických, masérských a obdobných regeneračních nebo rekondičních služeb a provozování živnosti, při níž je porušována integrita kůže,
  • poskytovatelů krátkodobých a rekreačních ubytovacích služeb,
  • provozoven stravovacích služeb, hudebních, tanečních, herních a podobných společenských klubů a diskoték, heren a kasin,
  • poskytovatelů lázeňské rehabilitační léčebné péče,
  • provozovatelů sportovišť ve vnitřních prostorech staveb (např. tělocvičny, hřiště, kluziště, kurty, ringy, herny bowlingu nebo kulečníku, tréninková zařízení) a tanečních studií, posiloven a fitness center,
  • provozovatelů umělých koupališť (plavecký bazén, koupelový bazén, bazén pro kojence a batolata, brouzdaliště), wellness zařízení, sauny a solné jeskyně,
  • provozovatelů lyžařských vleků a lanových drah, 
  • základních a středních škol, kteří organizují lyžařské kurzy,
  • organizátorů koncertů a jiných hudebních, divadelních, filmových a jiných uměleckých představení včetně cirkusů a varieté, sportovních utkání, zápasů, závodů apod.,
  • provozovatelů zoologických zahrad a botanických zahrad, muzeí, galerií, výstavních prostorů, hradů, zámků a obdobných historických nebo kulturních objektů, hvězdáren a planetárií a konání veletrhů a prodejních hospodářských výstav,
  • pořadatelů veřejných nebo soukromých akcí, při nichž dochází ke kumulaci lidí na jednom místě, jako jsou zejména spolkové, sportovní, kulturní, taneční, tradiční a jim podobné akce a jiná shromáždění, slavnosti, poutě, přehlídky, ochutnávky a oslavy.

Zdroj: Mimořádné opatření MZ ČR ze dne 29. prosince 2021

Zákazníků a účastníků akcí se povinnost mít aplikaci netýká

Naopak povinnost mít státní aplikaci, tentokrát s názvem Tečka, se netýká těch, kteří bezinfekčnost mají povinnost prokázat. Tedy zákazníků či účastníků akce. 

„Podmínka prokazovat se mobilní aplikací Tečka stanovena není,“ potvrdil pro server Vitalia.cz mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob.

Zákazníci a účastníci akce mají i nadále povinnost prokazovat bezinfekčnost dokončeným očkováním. Nemusí to ale dělat Tečkou, mohou mít papírový očkovací certifikát s QR kódem, který by čTečka měla umět přečíst. Pokud tedy papír s kódem není například velmi pokrčený.

Od února ale musí lidé, kteří si prošli jen jednou či dvěma očkovacími dávkami, počítat s tím, že certifikát jim bude platit jen devět měsíců. A to od data podání druhé či jediné očkovací dávky. Zkrácení platnosti platí u očkování provedených v roce 2020 i 2021.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka Vitalia.cz. Vystudovala žurnalistiku a češtinu na Univerzitě Palackého v Olomouci, pracovala v Deníku, na webu TV Nova a iDNES.cz. Píše o zdravotnictví. Je držitelkou novinářských cen Psychiatrické společností ČLS JEP za rok 2021 a 2022. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).