Hlavní navigace

Podle nosa poznáš kosa: už ve starověku spojovali pohlaví s nosem

18. 1. 2019

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Tohle pořekadlo prý platí. Tvrdili to už starověcí lékaři, kteří spojovali mužské pohlavní orgány s nosem či ústy. Zkrátka a dobře – jak nahoře, tak i dole.

Dr. Catherine Blackledgeová se ve své knize Vagina mimo jiné věnuje i spojitostem nosu a úst s pohlavními orgány muže a ženy. Tato analogie není ničím neznámým, v historii se jí věnovala řada lékařů a učenců.

V podstatě se dá říci, že podle těchto teorií nos odpovídá mužskému penisu nebo také klitorisu u žen, ústa pak představují vagínu. To vše má pochopitelně také jistý zdravotní aspekt.

Pohlaví uprostřed tváře

Spojitosti, které hledali dávní i nedávní učenci mezi nosem a pohlavními orgány, popisuje Catherine Blackledgeová v knize Vagina

Už starověký učenec Aristoteles ve svém spise Physiognomics píše o vztahu velikosti a tvaru nosu k penisu. Už od dob antiky byl velký nos známkou dobře vyvinutého mužství a výraznějšího chtíče, nozdry pak poukazovaly na zdravotní stav jejich nositele.

Podle známého lékaře Hippokrata odpovídaly přirozeně vlhké nozdry u muže velkému množství vodnatého spermatu, což bylo obecně pokládáno za příznak dobrého zdraví. Rýma se údajně dala vyléčit souloží, ale lékař Celsius naopak jakékoli pohlavní aktivity v průběhu smrtelné mužské nemoci na sedm písmen zakazoval. Jakmile muž pocítil první příznaky nachlazení, měl se „zdržet tepla a žen“, protože by mu sexuální radovánky mohly podráždit nos a zhoršit zánět.

„Chci tě!“ říká nos ženy

Také stav nosu u ženy může prý o ledačems vypovídat. Například o jejím vztahu k sexu či o sexuálním vzrušení. „Podle staré čínské sexuální příručky Tajné pokyny týkající se nefritové komnaty jsou druhou z pěti známek sexuální touhy u ženy ztuhlá ňadra a potící se nos. Příručka to doplňuje o poznatek, že roztažený nos a ústa ženy znamenají, že si přeje, aby muž do ní vsunul penis,“ píše dr. Blackledgeová.

Ve středověku se věřilo, že u žen se dokonce dle tvaru nosní chrupavky nebo změny hlasu může potvrdit nebo vyvrátit její panenství či těhotenství.

Léčba nosu při gynekologických potížích

Aby toho nebylo málo, lékař Hippokrates na spojení nosu a pohlaví důsledně dbal při doporučované léčbě a diagnostice zdravotních obtíží. Například suché, neprůchodné a nerovné nozdry vypovídaly o uzavřeném a pokřiveném děložním vchodu, vlhký nos u žen se považoval za znak dobrého zdraví – odpovídalo to totiž dostatečné produkci sekretu ve vagíně. Krvácení z nosu v době puberty nebo na konci těhotenství bylo ukazatelem počínající menstruace, anebo porodu. Hippokrates tvrdil: „Pokud chybí menses, pak je dobře, když krev vytéká nozdrami.“

Zajímavými spojitostmi mezi genitáliemi a nosem se zabýval i Charles Darwin. Biologové a vědci začali tyto souvislosti zkoumat i na základě ryze biologických, fyziologických či hormonálních procesů. Na konci 19. a počátku 20. století dostal své slovo také psychoanalytik Sigmund Freud a jeho kolegové, kteří zkoumali propojení mezi nosem a ženskými pohlavními orgány, tedy mezi čichem a sexualitou. Zabývali se vlivem menstruace a těhotenství na nos ženy, zkoumali případné záněty a bolesti nosní sliznice, její krvácení a zduření v souvislosti s ženským cyklem nebo těhotenstvím. Později se hovořilo o hormonálním propojení, zvýšené citlivosti vůči různým pachům v různých stadiích celého reprodukčního období ženy.

Je to pravda odvěká, bez čichu by lidstvo určitě vymřelo, protože právě díky různým čichovým vjemům a tomu, jak si partneři navzájem „voní“, většinou dochází k jejich sexuálnímu spojení. A jak na to tak koukám, například takové kýchnutí je vlastně podobné orgasmu. Na základě všech těchto skutečností bychom třeba mohli usuzovat, že je astma léčitelné pravidelnými uspokojivými sexuálními aktivitami, anebo že si přemírou nezřízeného sexu můžeme přivodit rýmu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí redaktorka a copywriterka píšící pro webové i tištěné magazíny. Zaměřuje se na oblast zdraví, historie medicíny, psychologie, filozofie, etikoterapie a alternativní medicíny.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).