Hlavní navigace

Podkožní akné se nedá vymáčknout

15. 12. 2017

Sdílet

Hluboké projevy akné dokáží znepříjemnit život. Jak se podkožnímu akné nejlépe bránit? Poradí dermatoložka.

Akné – různé vyrážky na tváři a dalších částech těla nás dokáží pořádně potrápit. Věděli jste ale, že existuje i takzvané podkožní akné? Kdy se tvoří a jaké problémy a komplikace nám může přivodit? Na to jsme se zeptali korektivní dermatoložky z Laserového centra Anděl Gréty Wohlové.

Galerie: 6 „pupínků“ na obličeji, které byste neměli zaměňovat

Oslovená odbornice uvádí, že pojem „podkožní akné“ není běžným odborným termínem a kvůli tomu je trochu matoucí. „Na internetu mu lidé často nerozumí,“ podotýká lékařka Gréta Wohlová a pokračuje: „U pacientů se často objevují takzvané hluboké projevy akné – tedy v hloubce uložené, bolestivé, červenofialové zánětlivé uzly, které většinou nemají bílou čepičku a nedají se tudíž ‚vymáčknout‘,“ říká s tím, že tyto uzly se poměrně dlouho hojí. Také po nich často zůstávají pozánětlivé změny barvy kůže – červené či hnědé skvrny. Mnohdy dochází k jizvení – na obličeji po nich zůstávají typické vkleslé jizvičky, na krku, na zádech či v dekoltu mohou zanechávat jizvy vystouplé – hypertrofické či keloidní.

Objevují se i takzvaná milia. Jedná se o nezánětlivé bílé kuličky – cysty, které nejsou projevem akné. „I tyto ale při neodborném odstraňování mohou vyvolat zánět a následné jizvení,“ upozorňuje dermatoložka. Malé tvrdé kuličky se často objevují v obličeji pod kůží či na lícních kostech. Zmiňované milie se neobjevují jen u dospělých lidí, ale i u novorozenců. Vyskytují se u zhruba poloviny narozených dětí.

Kožní onemocnění jsou úzce propojena s psychikou a většinu lidí proto také zajímá to, zda je podkožní akné při běžném pohledu nějak viditelné. Podle lékařky jsou hluboké projevy akné na pokožce velmi dobře zřetelné. Naopak uváděná milia jsou nenápadná.

Jaká je nejlepší prevence?

Bohužel stoprocentní prevence vzniku podkožního akné neexistuje. Vhodnou léčbou ale lze napomoci hojení a zamezit tvorbu jizev. „Nejlepší je navštívit kožního lékaře. Existuje řada prostředků na zlepšení projevů akné – od lokální léčby roztoky a krémy s obsahem antibiotik a protizánětlivých léků přes celkovou léčbu vnitřně užívanými léky – antibiotiky či isotretinoinem (Roaccutane, Aknenormin) až po fyzikální možnosti léčby pomocí světelných zdrojů či laserů. Z laserů je pro léčbu zánětlivých projevů akné účinný například Smoothbeam, laser, který termálně-tepelně poškozuje a zmenšuje mazovou žlázku,“ uvádí specialistka.

Trápí vás akné?

Co se další prevence týče, je dobré pravidelně pít. Doporučuje se také snížit příjem sladkostí. Dobré je konzumovat mléčné výrobky či ryby, neboť obsahují pro naše tělo potřebný vitamín A. Vhodné jsou i různé doplňky stravy, které obsahují omega mastné kyseliny.

Pár pupínků, ale i vážné záněty na tváři, zádech či krku

Akné patří k nejběžnějším onemocněním, se kterým se kožní lékař setkává. Raritou však nejsou ani těžké případy s hlubokými zánětlivými projevy ve tváři, na zádech, krku a v dekoltu. Právě u těch je celková léčba isotretinoinem doslova spásou, protože vede k dlouhodobému zlepšení i vymizení zánětlivých projevů. „Jde ale o léčbu celkově zatěžující organismus, je proto určena jen pro těžší případy akné. Nemůže být použita u každého, vhodnost nasazení musí zvážit lékař. A jako pro jakoukoli jinou léčbu akné platí, že nemusí být účinná pro každého. Nejlepších výsledků většinou dosahujeme kombinací různých léčebných metod,“ vysvětluje Gréta Wohlová. Pokud už se akné objeví, je samozřejmě dobré navštívit kožního lékaře.

Galerie: Dermatilománie – nemohou si pomoci a rýpou se v kůži

Kdo je k tomuto onemocnění nejvíce náchylný

Akné se podle oslovené lékařky nejčastěji vyskytuje v pubertě u obou pohlaví přibližně stejnou měrou. „Vyloženě těžké formy akné jsou ale častější u chlapců. Může se ale vyskytovat i v dospělosti. Ani pacienti po třicátém roce věku nejsou výjimkou,“ říká odbornice.

Výskyt akné může také souviset s léky, které pacient užívá. Jedná se například o kortikosteroidy, anabolika či léky s obsahem halogenů – chloru, fluoru a bromu. Častější projevy akné mají také lidé pracující se sloučeninami dehtu. Akné může být také vyvoláno nevhodnou kombinací běžných kosmetických přípravků.

Akné je obecně nejčastějším chronickým kožním onemocněním. A obecně se tvoří kvůli zvýšené produkci mazových žláz, v nich se totiž usazují bakterie, které se zde množí a způsobují různé záněty. A proč akné vlastně vzniká? Na vině je dědičnost, ale například i hormonální změny.

Odborná spolupráce:


MUDr. Gréta Wohlová

Korektivní dermatoložka z Laserového centra Anděl

Praxi v oboru dermatovenerologie získala na kožní klinice FN Bulovka a kožní klinice FN Motol. Pracovala v soukromých centrech estetické dermatologie – Ars Cosmetica a Pražském dermatologickém centru. V současné době se korektivní dermatologii věnuje v LC Anděl.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář, který stál u začátku i konce projektu Naše adresa. Byl editorem v Deníku, regionálním redaktorem i hudebním publicistou. V současné době spolupracuje na různých PR zakázkách a externě píše do několika médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).