Hlavní navigace

Putování za růžovým tankem

28. 4. 2011

Sdílet

 Autor: Andrej Halada
Cestou kolem Sázavy navštívíme místo, které proslavil zločin na hradě, plovárnu jak z Rozmarného léta i Zbořený Kostelec. Až vás ruiny omrzí, u řeky najdete i slavný tank ze Smíchova.

Sázava je s Berounkou snad nejoblíbenější českou řekou. Sázavský dolní tok je sice obsypán chatami, ale pořád tu najdete místa pěkná i klidná. Co takhle vyrazit na dvě hradní zříceniny?

Obec Zlenice leží přímo na Sázavě, kousek pod Senohraby – tam staví vlak příměstské dopravy Praha-Benešov. Zlenice jsou dnes poněkud přebujelým rekreačním střediskem, kde sice v zimě není skoro živáčka, zato v létě to tu frčí. Podél řeky výletničí pěší i cyklisté, po řece plují vodáci.

Historickou detektivku z hradu Zlenice natočila Česká televize v roce 1971
Autor: www.ceskatele­vize.cz

Historickou detektivku z hradu Zlenice natočila Česká televize v roce 1971

Zlenice proslavil detektivní román Radovana Šimáčka Zločin na Zlenicích hradě L. P. 1318, který původně vyšel v roce 1941, ale většina čtenářů ho zná v úpravě pro mládež z roku 1968; zdařilý byl i televizní přepis z roku 1971. Dnešní zlenický hrad nabízí už jen malou část původní stavby, ta však spolehlivě splní turistovo očekávání v podobě romantické zříceniny. K hradu je to od řeky jen kousek lesní pěšinou do kopce.

Zlenice jsou zajímavé tím, že je tu nejen hrad, ale pod ním také malebná plovárna jak z časů Vančurova Rozmarného léta. Jezdí tu převoznická pramice, kterou se dostanete na druhý břeh řeky, k stylovému hotelu Kormorán. Zlenice jsou ideálním místem pro jarní výlet, kdy jsou dny už teplé a sedět lze někde u řeky. Litovat, že se v Sázavě přece jen ještě nedá koupat jako v horkých parnech, nemusíte. Řeka tu není moc hluboká.

Ze zříceniny k ruinám

Zlenická hradní zřícenina sice nenabízí příliš daleké výhledy do okolí, ty vám ale poskytne další pozůstatek středověkého opevnění: Kostelec u Týnce nad Sázavou. Ze Zlenic se sem dostanete po červené turistické značce, anebo můžete prostě jen sledovat tok Sázavy. Po červené je to zhruba patnáct kilometrů, trasa se dá dobře jet i na kole.

Kostelecký hrad se někdy nazývá i Zbořený Kostelec – a ruiny to opravdu jsou. Hrad se uvádí jako opuštěný už v 16. století, tedy zhruba dvě stovky let po svém založení. Na Kostelec se stejně jako na zlenický hrad dostanete po nedlouhé cestě vzhůru od řeky. Tady jste ale už odměněni skutečně pěkným pohledem do kraje a především na záhyb řeky pod vámi. Okolní krajina je sice výrazně poznamenána rekreační zástavbou, ale zrovna tohle místo nabízí ještě hodně luk i lesů.

Kudy kam?
Autor: Mapy.cz

Kudy kam?

A navíc: blízko je Hornopožárský les, který je protkán docela hustou sítí turistických značek všech barev. Jedním z cílů bývá vyhlídka Panská skála, která kdysi skýtala dobrý pohled na Posázaví u Týnce nad Sázavou. Dneska je to ale místo, kam turista dorazí a spíše protáhne obličej zklamáním. I když se snažíte sebevíc, prokouknout skrz větve stromů jde jen obtížně. Ale cyklistům zdejší okolí vše vynahradí, jezdí se tu po místních cestách (občas asfaltových, občas zpevněných) velmi dobře. Ale od řeky a k řece je to vždycky hodně nahoru a dolů.

Vyberte si zajímavá místa s dobrou vyhlídkou:

Růžový tank

V tomhle kraji je ještě jedno atraktivní místo. U Lešan, kde kdysi strávil mládí básník František Hrubín, je dnes umístěno Vojenské technické muzeum.

Disponuje největší sbírkou tanků, děl a další obrněných vozidel u nás; je tu i slavný růžový tank ze Smíchova.

Do muzea je vstup zdarma, otevírá se 21. května velkou akcí, Ženijním dnem.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Publicista, pracoval v týdeníku Reflex a televizi Public, zajímá ho oblast kultury, historie, ale také turistika a minulost a současnost české krajiny. Věnuje se aktivně cyklistice a golfu a o obou sportovních činnostech píše (www.navzduchu.cz).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).