Hlavní navigace

Podběl lékařský: sbírají se jen zčásti rozvinuté květy

8. 3. 2019

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Jaké byliny můžeme na jaře sbírat volně v přírodě? Již několik let je stálou „mediální hvězdou“ česnek medvědí, přitom u nás roste celá řada neprávem opomíjených rostlin s příznivými účinky na lidský organismus. Jednou z nich je podběl lékařský, který má dokonce tuto vlastnost vtělenu přímo do svého názvu. A právem.

Na rozdíl od česneku medvědího je přitom podběl lékařský velmi dobře viditelný, velmi snadno identifikovatelný a značně rozšířený.

Podběl si nespletete

Podběl najdeme téměř všude – na krajích lesů i polí, cest, na rumištích i pod různými keři nebo na písčitém podloží. Do okolí svítící žluté květy podbělu si nelze splést s jakoukoli jinou planě rostoucí rostlinou; kromě typické barvy a vzhledu květu je neklamným znamením jarních podbělů absence listů, které se objeví až později, kdy už ale podběl nekvete. I listy mají přitom léčivé účinky.

Tradiční bylina lidového léčitelství

Že je podběl tradiční bylinkou pro lidové léčitelství a praktické využití, dokazuje i řada krajových názvů, jako je mateří líčko, líčko Panny Marie, babuška, úbytník, májík nebo lopušnice, přičemž poslední název připomíná právě listy podbělu poté, co bylina odkvete.

Zřejmě nejvýznamnějšími složkami podbělu jsou minerály zinek a draslík, a dále třísloviny a silice. Květy pak obsahují (jako každá část rostlin výrazných barev) flavonoidy, přičemž zdrojem žluté barvy jsou xynthofyly. To je ale moc cizokrajných názvů najednou, lepší tak bude připomenout si účinky podbělu lékařského na náš organismus.

Podběl nejen na kašel

Účinky bylinky jsou zejména na jaře, v období rýmy a kašle, veskrze praktické, protože podbělu jsou přisuzovány zejména protizánětlivé účinky. Čaj nebo vývar z podbělu se proto používá při zánětech horních cest dýchacích i pro snadnější odkašlávání, k léčení chřipky, astmatu či bronchitidy.

Má také mírné močopudné účinky a pomáhá údajně i při zánětech močového měchýře. Podběl je také vhodný pro osoby s cukrovkou, neboť zmíněný zinek, který bylina obsahuje, napomáhá využití inzulínu.

Naopak pravidelná konzumace čaje či vývarů z podbělu se nedoporučuje dětem a těhotným ženám kvůli obsahu některých alkaloidů. Nicméně – alkaloidy obsahují prakticky všechny rostliny, včetně těch nejzdravějších. Vždy tak záleží na zkonzumovaném množství, přičemž v praxi nelze předpokládat, že by někdo pil po dlouhou dobu několik šálků čaje z podbělu denně. V lidovém léčitelství je pak podběl doporučován i při zánětech žil a hojení ran. Jinými slovy má tato bylina hodně univerzální využití.

Sbírají se jen zčásti rozvinuté květy

Jak již bylo řečeno, v současné době lze sbírat zatím jen květy podbělu lékařského; doporučuje se přitom sbírat ne zcela rozvinuté květy, tedy ne květy těsně před odkvetením, protože ty se pak při následném sušení rozpadají. Teplota sušení by neměla překročit 40 stupňů Celsia, ideální je předsušit květy na slunci, pokud na vhodné místo v bytě svítí.

Chuť květů i čaje z nich je mírně hořká, což je způsobeno přítomností tříslovin. I proto je vhodné kombinovat čaj z podbělu s dalšími bylinami, třeba s usušeným květem hluchavky nebo s některým z druhů violek, které také rostou brzy na jaře a mají naopak chuť nasládlou.

Pokud by si chtěl někdo udělat čaj pouze z podbělu, pak recept zní svařit lžičku usušených květů a listů ve čtvrt litru vody a následně nechat vývar zhruba patnáct minut louhovat.

Galerie: Co všechno se dá v přírodě na jaře sníst? 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).