Hlavní navigace

Po ránu voda s citronem, panák oleje nebo banán… Které zaručené rady jsou nesmysl?

11. 11. 2019

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Někdo vsází nalačno na teplou vodu, jiný na hrnek kávy, nebo dokonce panáka olivového oleje. Jeden snídá, hned jak vstane, druhý si dává snídani pomalu před obědem. Existuje univerzální recept na to, co jíst a pít po ránu a co nám naopak ublíží?

S kávou a zeleným čajem počkejte, banánu nalačno se nebojte, „panáka“ olivového oleje pro odvážnější. A k pravidelnému vyprazdňování pomůže pár minut jógy. U hlavní výživové poradkyně KetoDiet Martiny Dvořákové jsme zjistili, co si máme po ránu dopřát na lačný žaludek, aby nám to udělalo dobře.

Snídám. V kolik?

Jestli patříte k těm, komu doporučení najíst se třicet minut od probuzení přidělává vrásky na čele, protože půl hodiny poté, co vylezete z postele, jste schopni tak maximálně něco vypít, buďte klidní. Podle Martiny Dvořákové se od těchto striktních doporučení už naštěstí ustupuje a mnohem více se respektují ranní biorytmy každého z nás:

Zaručený recept, kdy ráno jíst nejdříve a kdy nejdéle, neexistuje. Každý jsme jiný, jinak tedy funguje i naše trávení. Někdo se probouzí hladový a potřebuje se nasnídat hned po probuzení. Jiný zase potřebuje delší čas a snídá až mnohem později. Obojí je správně, důležité je naslouchat potřebám našeho organismu,“ shrnuje výživová poradkyně.

Pro vás je zásadní vypozorovat signály těla. A taky přihlédnout k tomu, že ať už potřebujete ráno cokoliv, jedna věc by měla být všem společná – zdravé je vyprázdnit střeva.

Střeva, pracujte

Pravidelné vyprazdňování je pro organismus velmi důležité. Proč obvykle běžíme na záchod právě po ránu? Protože tlusté střevo dokončuje trávicí proces dříve, než se ráno probudíme.

„Den tak začínáme poslední fází trávení. Jakmile vstaneme a začneme se hýbat, povzbudíme tak naši potřebu k vyprázdnění,“ upřesňuje Martina Dvořáková. „Pokud se správně stravujeme a denně sníme dostatek vlákniny z ovoce, zeleniny nebo cereálií, jako jsou například ovesné vločky, máme pravidelný pohyb a dostatečný pitný režim, nebudeme mít s největší pravděpodobností ani potíže s vyprazdňováním.“

To ale není jisté u všech. Proto kolují různá doporučení, co ráno ano a co určitě ne. Ať už snídáte, nebo spíš už svačíte třeba až dvě hodiny poté, co vám zvonil budík, hlídejte především pitný režim. A to platí už od probuzení.

Galerie: Recept na anglickou snídani? Hodně času a dobré suroviny

„Tělo je totiž po noci, kdy nepřijímá žádné tekutiny, mírně dehydrované, a proto bychom jako první měli ráno doplnit tekutiny,“ vysvětluje Martina Dvořáková.

Na jistotu

Sklenice vody je univerzální vždy a všude, tedy i v povzbuzování činnosti střev. Podle odbornice příliš nezáleží na tom, jestli do ní přidáte občas doporučovanou citronovou šťávu. Voda by měla být vlažná, ne studená. Překvapivý efekt ale může mít i trocha pohybu a nemusíte zrovna hodinu běhat.

„Taková ranní jóga zabere jen pár minut. Například několik pozdravů slunci nám nejen protáhne svaly a bude mít pozitivní vliv na naši psychiku, ale ovlivní i činnost našich střev,“ doporučuje Martina Dvořáková.

Káva počká

Chodíte ještě s polozavřenýma očima postavit na kávu, protože je to vás ranní rituál a životabudič? Počkejte s ní až k snídani. Podle výživové poradkyně není vhodné začínat den právě kávou a nejde tu o to, jestli si dáváte černou, nebo s mlékem:

„Káva v prázdném žaludku podporuje tvorbu žaludečních kyselin a to může vést například k pálení žáhy či syndromu dráždivého tračníku,“ varuje před ní Martina Dvořáková. „Káva navíc naše tělo ještě víc dehydruje. Já bych opravdu začala sklenicí vody a kávu si dopřála až společně se snídaní.“ Když totiž tělo potřebuje zavodnit, aby se střeva povzbudila k práci, je pak káva spíš kontraproduktivní. Jak upozorňuje dietolog Pavel Suchánek, záleží také na tom, nakolik je člověk a jeho organismus na kávu navyklý.

Čaj? Ne zelený

Po ránu si v klidu vychutnejte černý nebo ovocný. Na oblibě stoupá pití zeleného čaje, protože nás umí hezky probrat díky obsahu kofeinu. Navíc na rozdíl od kávy jsou jeho účinky dlouhodobější, i když nastupují pomaleji. To způsobuje aminokyselina L-theanin, která mírní účinek kofeinu a navozuje pocit bdělosti. Martina Dvořáková ale doporučuje i v případě zeleného čaje dát si šálek až později:

„Kvalitní silný zelený čaj napomáhá i snížení hladiny krevního cukru. Proto ale není úplně vhodné jej konzumovat nalačno, kdy je hladina krevního cukru po noci nízká. Snadno by nám mohl způsobit nevolnost. Pití silného zeleného čaje nalačno také může podráždit žaludeční sliznici, podobně jako káva. Proto doporučuji zelený čaj popíjet až po snídani.“

„Panák“ olivového oleje

Už jste ho zkusili? Pro mnohé z nás to není příliš lákavá představa, což potvrzuje i Martina Dvořáková: „Upřímně, nedoporučuji svým klientům nic, co si neumím přestavit, že bych konzumovala já. Říká se ale, že olivový olej nalačno je ideální proti zácpě a nadýmání.“

Pokud nemáte s ranní činností střev problém, asi se do oleje nenuťte. Pomoci ale určitě může.

Banán neurazí

Tohle exotické ovoce, které u nás zdomácnělo a jíme ho téměř tak často jako třeba jablka, je velké ranní téma. Leckde se totiž dozvíte, že je špatně stravitelný, plný cukru a tělu nepřináší žádný užitek. Dokonce je prý banán pomaleji stravitelný a nalačno způsobuje nadýmání. Co na to Martina Dvořáková?

Kromě značného množství vitaminu B a C banán obsahuje i vitamin E a K. Z minerálů pak draslík, hořčík a železo. Díky vysokému obsahu rozpustné i nerozpustné vlákniny má i výborný sytící efekt a vyšší množství sacharidů nám po ránu dodá energii.“ Banán nalačno je tak dobrá a rychlá volba.

Jogurt ano, ale…

I o jogurtech už bylo napsáno mnohé. Že to bez nich po ránu nejde, nebo že naopak způsobí překyselení žaludku a raději byste je měli vynechat. Jogurt s obsahem probiotických kultur každopádně zajistí správný chod zažívacího systému a to potřebujete.

Sám o sobě ale jogurt není zárukou vyvážené snídaně. „Doporučuji ho proto v kombinaci s oříšky nebo semínky, ovocem či různými typy vloček. To zajistí skvělý start do nového dne,“ uzavírá Martina Dvořáková.

Odborná spolupráce:

Martina Dvořáková

Výživová specialistka a dietní koučka, hlavní výživová poradkyně KetoDiet.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zaměřuje se především na problematiku zdravého životního stylu, sportu, nemocí a jejich řešení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).