Hlavní navigace

Po operaci žlučníku: pomůžou dieta i homeopatika

9. 3. 2016

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Máte za sebou operaci žlučníku, ale nemáte vyhráno. Návrat k předchozímu nevhodnému režimu by vám uškodil. Dieta po operaci je nezbytná. Homeopatie pak pomáhá zvládnout časté průvodní potíže.

Dieta po operaci žlučníku

Naprosto nutná jsou dietní opatření, která se podobají dietě při onemocnění žaludku a žlučníku. Tedy bez nadýmajících potravin, bez přepalovaných tuků.

  • Jídla konzumujte spíše častěji a v menších dávkách.
  • Dbejte na dostatečné prožvýkání potravy, jezte pomalu a vždy v klidu.
  • Myslete na dostatek tekutin, postupně se dieta rozšiřuje.

Postupně během měsíce bude pomalý návrat k normální stravě – ale vždy se tím myslí racionální, odlehčená, zdravá strava bez přepálených tuků s dostatkem ovoce a zeleniny. Doporučuje se pět denních porcí ovoce a zeleniny. Součástí teplých jídel by měla být vždy zelenina, ovoce konzumujte zvlášť, v podstatě jako samostatné jídlo.

Dieta po operaci má být dodržována 4–8 týdnů. Po laparoskopickém výkonu je zpravidla kratší, 2–3 týdny.

Problémy po operaci žlučníku

Častým problémem po operaci bývá nadýmání, více o řešení potíží tohoto rázu najdete v článku Nadýmání po jídle spraví kapky i přírodní léčba.

Pooperační stavy také mnohdy provází citlivost v oblasti operační rány nebo průjmy.

Přečtěte si: Léčba průjmu a homeopatika

Po operaci žlučníku pomohou i homeopatika

Jak může v pooperačním období pomoci homeopatie?

  • Lycopodium clavatum je homeopatický lék na harmonizaci trávení – na špatné trávení. Bude vhodný pro ty, kteří mají nadýmání, po několika soustech se cítí být plní, mají říhání, pocit tlaku kolem pupku a v oblasti nad ním.
  • Nux vomica – bude mít detoxikační vliv na celý organismus vzhledem k prodělané narkóze. Lék harmonizuje vylučovací funkce, odstraňuje pálení žáhy, zlepšuje spánek. Mírní i celkové podráždění a celkově zklidňuje.
  • China – bude vhodný lék tam, kde jsou hlavním druhem potíží přetrvávající průjmy a únava.
  • Nezapomeňte také na „jedničku“ po operacích všech typů – na homeopatikum Arnica montana – lék, který zlepšuje hojení pooperačních ran.
  • Všechny zde uvedené léky budou vhodné v ředění 9CH, a to 2× denně 5 granulí.
  • Granule homeopatických léků se užívají mimo jídlo, rozpuštěné v ústech.

Podávání přípravků doporučujeme konzultovat s odborníkem. Informace jsou pouze orientační. Většina homeopatických přípravků může být předepsána při několika odlišných onemocněních, v dávkování lišícím se podle charakteru nemoci, ale také podle konkrétního zdravotního stavu pacienta. Proto není možné uvést jednu přesnou indikaci a konkrétní dávkování u každého léku.

V případě jakýchkoli potíží, zhoršení či dlouhodobého nelepšení stavu vyhledejte lékaře.

K tématu: Žlučníkový záchvat: první pomoc musí přijít rychle

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

MUDr. Eliška Bartlová

Homeopatii se věnuje od roku 1992. Je autorkou publikací pro odbornou veřejnost i nezdravotníky. Provozuje ordinaci v Brně zaměřenou na klinickou homeopatii pro děti a dospělé.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).