Hlavní navigace

Po kom máme postavu: Za co (ne)mohou geny?

3. 9. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Máte hrudník po tatínkovi, ale boky jsou dědictvím z maminčiny strany? Genetika si s námi pohrává, jak se jí zlíbí, a nám nezbývá nic jiného, než se s ní „nějak“ popasovat. Naštěstí není vše dané až do smrti, byť je nutné si přiznat, že s rodinou se sklony k obezitě za zády nepůjde hubnutí lusknutím prstů.

Hubnutí je vždy velmi individuální. Někomu stačí přidat více pohybu, jinému omezit přísun kalorií, dalšímu fungují redukční diety, které omezují například sacharidy nebo tuky.

Že sousedka zhubla, když jedla jen maso a zeleninu? Její kamarádce pomohlo úplně vysadit cukr, jinak mohla jíst cokoli? A vašemu bývalému příteli zase pomohlo cvičit pětkrát týdně a mohl k tomu jíst cokoli? Ano, to všechno je možné, ale důvod je poměrně prostý: na vině je vaše jiná genetická výbava. 

Galerie: Chtějí být jako Ken a Barbie. Končí jako trosky

Po kom máte postavu?

Pokud máte „nadváhu v rodině“ a chcete s ní bojovat, velmi důležitá je psychika. Je dobré smířit se se svou genetickou podstatou a uvědomit si, že geny nejsou překážka, kterou by správný jídelníček a pohyb nedokázal překonat. Za to, že se děti často podobají svým rodičům, mohou spíše než geny stravovací návyky, které si člověk přináší z domova. Pozitivní je, že toto je faktor, který může každý změnit. Stačí začít!

V tom, kolik vážíte, hrají ze 40 % roli naše genetické dispozice a z 60 % zevní příčiny. Geneticky dané je s velkou mírou i rozložení tělesného tuku. Androidní typ postavy, tzv. „jablíčko“, zdědí přibližně 66 % mužů a 46 % žen. Gynoidní typ, tzv. „hrušku“, pak 48 % žen a 28 % mužů. Vlivem genů tak můžete mít k obezitě pouze sklony, což ale v praxi znamená, že udržení optimální váhy či vysněné postavy vás bude stát více úsilí než člověka štíhlého od přírody.

Postavte se sami sobě

Některé studie tvrdí, že zděděné geny mohou mít ještě hlubší kořeny. Pokud jste zdědili geny severských lovců, pak je vhodné přijímat potravu založenou na tuku a mase. Naopak pokud byli vaši předci zemědělci z jihu, pamatuje si vaše genetická výbava, že nejlépe fungujete při příjmu sacharidů. Pokud se však chcete do takového stravování pustit, je nutné projít genetickým vyšetřením, které určí nejvhodnější typ stravování. Ani tehdy ale nesmíte zapomínat na výběr opravdu kvalitních potravin a vyvážení kalorického příjmu pohybem.

Buďme k sobě upřímní – geny mohou převážně za obezitu, která nás dokáže ohrozit na životě.

Galerie: Jsou morbidně obézní. Jídlo je zabíjí

Se „zbytkem“ si bohužel musíte umět poradit sami. Přejídání, nedostatek tekutin, málo pohybu, nepravidelnost. To vše jsou zlozvyky, které geny neovlivňují, ale na vaši postavu mají významný vliv. A důležité je začít co nejdřív, ideálně před třicítkou. Ani po ní není vše ztraceno, ale s každým přibývajícím rokem je hubnutí těžší a těžší. Pokud si nevíte rady sami se sebou, výživoví poradci jsou připraveni poradit vám nejen s jídelníčkem, ale i typem potravin, kterým je dobré se vyhnout.

Proč hubnout?

Někdy je snížení hmotnosti jediným možným krokem ke zdravějšímu životu. Nadváha umí pořádně znepříjemnit život – vysoká váha je hlavním viníkem většiny zdravotních problémů, mimo jiné zatěžuje klouby, ucpává cévy, zhoršuje dýchání a také snižuje sebevědomí a vyvolává nepříjemné pocity třeba při zkoušení šatů v kabince nebo v plavkách na dovolené.

Pokud tedy sami víte, že je nejvyšší čas se do shazování kil pustit, rozhodně neváhejte a začněte. A nepolevujte ani v okamžiku, kdy se nedostavují očekávané výsledky. Hubnutí je totiž běh na dlouhou trať, zvlášť pokud máte pocit, že se vám geny doslova vysmívají. Nevymlouvejte se, najděte v sobě odhodlání postavit se sami sobě a nebojte se ani obrátit se na odborníky, kteří jsou zde pro vás.

Galerie: K čemu vede šílené hubnutí

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Mgr. Alena Balíková Přídová

Hlavní výživová poradkyně Naturhouse

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).