Hlavní navigace

Po Hřebenech Brd pěšky i na kole

2. 6. 2011

Sdílet

 Autor: Andrej Halada
Označení hřebeny je pro krajinné útvary univerzální, ale ty nejznámější jsou jen kousek od Prahy. Lesnatý hřbet se táhne od Zbraslavi až k Brdům, kde přechází v téměř horskou krajinu.

Hřebeny jsou jedno z nejznámějších i nejpopulárnějších míst pro většinu turistů a cyklistů z hlavního města. Lesnatý hřeben – jméno skutečně vystihuje charakter místa – má mnoho kladů a výhod. Nejde o oblast příliš vzdálenou, dostupnost je snadná díky každou hodinu (v pracovní dny půlhodinu) jezdícímu vlaku Praha-Beroun.

Kudy kam?
Autor: Mapy.cz

Kudy kam?

Je tu několik zajímavých památek, například barokní areál Skalka u Mníšku pod Brdy, nedaleký zámek Dobříš a Čapkova Strž. Je tu i spousta značených a neznačených tras. Sice tu prší trochu víc než dole u Berounky, ale v zásadě je zdejší podnebí docela mírné a když fouká, můžete se v hustých lesích dobře schovat. Výška celého hřebenu je okolo 600 metrů, Berounka teče ve dvou stovkách.

Hřebeny se dají krásně projet hřebenovou túrou, stačí vyrazit ze zbraslavského náměstí a skončit můžete po 50 kilometrech u brdských Jinců, kde začíná zdejší vojenský prostor. Je to nádherná trasa pro středně vyspělé jezdce, která přináší místy pohodlnou jízdu po širších zpevněných cestách, jinde vás zase čeká terén s kamením a překonáváním kořenů. Pro pěší turistiku se hodí naopak výlet, kterým překonáte hřeben Hřebenů kolmo. Vyrazíte například z Řevnic a dojdete až do Mníšku pod Brdy. Nejdřív jen nahoru, pak jen dolů.

Základna Klondajk

Hřebeny skýtají i nejrůznější tajemství. Například před rokem 1989 tu byla vojenská základna, o které se říkalo, že jsou zde připravené atomové zbraně. Ve skutečnosti tady „jen“ sídlili vojáci protiletadlové raketové obrany. Také se tvrdilo, že tato obrana slouží k ochraně Prahy, ale ve skutečnosti měly rakety chránit západní hranici Čech. Základna přezdívaná Klondajk byla vybudována počátkem 80. let a k jejímu zrušení došlo až v roce 2001. Betonové stavby pro radary a odpaliště raket dodnes stojí, ale vidět je nelze, jsou na pozemku obehnaném zdí.

Vyberte si zajímavá místa s dobrou vyhlídkou:

Základnu dnes při své hřebenové túře pohodlně objedete, pokračovat můžete po široké asfaltové cestě, která tu v souvislosti se stavbou byla na počátku 80. let vybudována. Stále jihozápadním směrem se dostane k rozhledně na Studeném vrchu (660 metrů), která nabízí skvělé výhledy – ale bývá otevřena jen teď v červnu a během prázdnin, a to pouze o víkendech.

Jen o kousek dál na tzv. Kuchyňce ale najdete výhledy lesními průseky, které také mohou poskytnout skvělé pohledy do krajiny. Jak na celou oblast u Berounky, tak směrem k Dobříši, ale i dál, až k Vltavě a dokonce k Prčicím. Kuchyňka se vyznačuje i výrazně kamenitým terénem, cyklisticky je to tu obtížnější.

Vrchol hřebenové trasy obstarává výjezd až k zvláštní stavbě: obrovské řadící páce. Ve skutečnosti je to kulovitá věž řízení letového provozu. Pod „koulí“ je ukryt radar, který se stále točí a monitoruje letecký provoz nad Českou republikou. Radar stojí na vrchu Písek (690 metrů), který už je na rozhraní Hřebenů a Brd, je odtud dobře vidět směrem ke Karlštejnu. Vyplatí se vyšlapat sem po asfaltové silničce: místo má zvláštní atmosféru opuštěnosti a přitom lidské, či spíše technické přítomnosti. A cesta dolů do Běštína – to je přes pět kilometrů dlouhý sjezd.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Publicista, pracoval v týdeníku Reflex a televizi Public, zajímá ho oblast kultury, historie, ale také turistika a minulost a současnost české krajiny. Věnuje se aktivně cyklistice a golfu a o obou sportovních činnostech píše (www.navzduchu.cz).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).