Hlavní navigace

Po EU bez cestovního pojištění?

6. 11. 2017

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
V evropských zemích vám musejí poskytnout zdravotní péči, jako byste byli místní, a to i v případě, že nemáte uzavřené cestovní pojištění. Co se skrývá pod pojmem „nezbytná péče poskytnutá pacientovi v zahraničí“ a jaký je vlastně postup?

Zkráceně si říká EHIC, otevírá dveře do nemocnic v zahraničí a pravděpodobně jej máte v peněžence. Evropský průkaz zdravotního pojištění (European Health Insurance Card) je jednotná evropská průkazka zdravotního pojištění.

Běžně se s ní prokazujete u lékaře v Česku, po jejím předložení v evropských státech máte nárok na nezbytnou péči i tam, a to i v případě, že jste si nesjednali cestovní pojištění.

Kde můžete uplatnit Evropský průkaz zdravotního pojištění?

  • V zemích Evropské unie: Belgie, Bulharsko, Dánsko, Estonsko, Finsko, Francie, Chorvatsko, Irsko, Itálie, Kypr, Litva, Lotyšsko, Lucembursko, Maďarsko, Malta, Německo, Nizozemsko, Polsko, Portugalsko, Rakousko, Rumunsko, Řecko, Slovensko, Slovinsko, Španělsko, Švédsko a zatím ještě i Velká Británie.
  • V zemích Evropského hospodářského prostoru: Island, Lichtenštejnsko, Norsko.
  • Ve Švýcarsku bude váš průkaz EHIC akceptován na základě dohody o volném pohybu osob mezi EU a Švýcarskem, která od 1. dubna 2006 platí i vůči novým členským státům.
  • V Makedonii a v Srbsku bude váš průkaz EHIC akceptován na základě dohody s tamním orgánem zdravotního pojištění.

Zdroj: VZP

Jakou péči EHIC garantuje

S modrým evropským průkazem můžete navštívit jakékoli zdravotnické pracoviště ve zmíněných státech, které je financované z veřejných zdrojů. V praxi to může znamenat, že nezaplatíte ani korunu, nebo po vás budou chtít zdravotní poplatek (spoluúčast), jaký by zaplatil i místní občan. Ten v některých zemích činní částku v přepočtu od 50 do 2000 korun za ošetření, případě hospitalizaci. V ČR jde například o regulační poplatek ve výši 90 korun za využití lékařské pohotovostní služby nebo pohotovostní služby v oboru zubního lékařství.

Co ale zahrnuje ona nezbytná péče? Musí být poskytnuta v takovém rozsahu, aby pacient nemusel odcestovat ze zahraničí dříve, než zamýšlel. Posuzuje se s přihlédnutím k povaze nemoci a předpokládané době pobytu v zahraničí. Nejde o takovou péči, za kterou by daná osoba cíleně vycestovala, ani o péči, kterou by zdravotní stav osoby nevyžadoval. Například preventivní prohlídky a plánované operace nebo zákroky.

Naopak sem patří veškeré akutní problémy. Například zánět slepého střeva, uskřinutí tříselné kýly, žlučníkový záchvat a další. Stejně tak ošetření úrazů, například zlomení nohy, lehké popáleniny a podobně. Zkrátka vše, co jste neplánovali a co je potřeba bezodkladně řešit.

Připojistit by se ale měly cestovatelky v pokročilém stadiu těhotenství. „Úhrada porodu závisí na předpokládaném termínu a dalších okolnostech. Například zda by šlo podle lékařské zprávy o překotný předčasný porod atd.,“ doplňuje mluvčí VZP Oldřich Tichý.

Výdaje za ošetření ve finále zaplatí vaše zdravotní pojišťovna

Onemocníte-li ve smluvních zemích nebo se vám tam stane nějaká nehoda, nemusíte se obávat navštívit místního lékaře (pokud je zapojen do systému zdravotního pojištění) z důvodu nedostatečné hotovosti ve vaší peněžence. Ostatně v některých případech vyrostou náklady do tisíců a pravděpodobně byste se ani nedoplatili. Jen pro představu: operace slepého střeva vyjde v Česku zhruba na sedmadvacet tisíc korun.  

Mluvčí VZP vysvětluje, jak to funguje v praxi: „Klient si v dané zemi zvolí tzv. výpomocnou zdravotní pojišťovnu, která péči na základě EHIC uhradí a následně přeúčtuje vše české pojišťovně, u níž je klient zdravotně pojištěn. Klient sám nic neplatí (kromě případné spoluúčasti, která může být v různých zemích EU odlišná).“ Pokud snad po vás z nějakého důvodu přece jen požadují uhradit platbu za ošetření v hotovosti, nezapomeňte si uschovat účty a po návratu do ČR zažádejte prostřednictvím své zdravotní pojišťovny o refundaci (do výše tarifů platných ve státě, kde byla péče poskytnuta, samozřejmě opět bez zaplacené spoluúčasti).

Má tedy smysl cestovní pojištění?

Při cestě do zahraničí, a to i do zemí, ve kterých uplatníte průkaz EHIC, je samozřejmě na místě zvažovat i cestovní pojištění. Kromě potřebné zdravotní péče si nemusíte lámat hlavu s dalšími službami v plné výši, respektive do hodnoty stanoveného limitu.

Navíc můžete mít k dispozici služby asistence, a to v českém jazyce. Její pracovníci vám doporučí vhodné zdravotnické zařízení, mohou za vás komunikovat s lékaři, v případě nutnosti zajistí váš transport domů. Záleží jen na vás, s jakým poskytovatelem uzavřete smlouvu o cestovním pojištění.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).