Hlavní navigace

Po čem všem vám zhnědnou zuby

16. 8. 2017

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Možná budete překvapeni, ale zdravý chrup není čistě bílý. Jeho barva je však světlá a bílé se blíží. Dokud si to nepokazíme.

Ani při sebelepší péči o chrup se mnohdy nelze vyhnout mírnému zabarvení zubů. To ovlivňuje řada faktorů – od genetických dispozic přes konzumaci určitých potravin či nápojů až po užívání některých léků nebo kouření.

Galerie: 7 vlivů na barvu zubů

Povrch zubu tvoří průsvitná sklovina, která chrání část pod ní, dentin neboli zubovinu. Ta je vždy tmavší než sklovina, a protože pod sklovinou prosvítá, právě ona z velké části určuje barvu chrupu.

Vliv č. 1: genetika

Hlavní vliv na barvu našeho chrupu mají podle odborníků genetické dispozice. Kombinací genetických informací od matky a otce vznikne u každého z nás jedinečná barva chrupu, která však není čistě bílá, jak si mnoho lidí myslí, překvapují stomatologové.

Zdravý chrup je však světlý a jeho odstín se bílé blíží. Alespoň v ideálním případě, pokud si barvu „hollywoodského úsměvu“ něčím nepokazíme. Máme k tomu pestrý výběr možností:

Co ovlivňuje barvu zubů?

  • genetika
  • ústí hygiena
  • potraviny: červená řepa, červená paprika, maliny, borůvky, mrkev, sójová omáčka ad.
  • nápoje: káva, čaj, červené víno, džusy ad.
  • kouření
  • léky a fluoridy
  • úrazy zubu, ev. další příčiny

Vliv č. 2: pigmenty z potravin

Sklovina přijímá pigmenty, se kterými se ústa a zuby denně setkávají při konzumaci stravy a nápojů – a i tyto pigmenty barvu zubů výrazně ovlivňují. „Mezi potraviny, které zuby mohou zabarvit, patří například kečup, červená řepa, červená paprika, maliny, borůvky, mrkev či sójová omáčka. Z nápojů jsou to především káva, čaj, červené víno nebo džusy. V tom, nakolik barviva v nich obsažená zuby zbarví, hraje roli četnost jejich konzumace, ale také správná péče o zuby,“ říká Monika Sojková, dentální hygienistka z Dentální kliniky Jan Stuchlík.

Vliv č. 3: ústní hygiena

Nedostatečná ústní hygiena se obecně podílí nejen na zbarvení chrupu, ale především také na jeho poškození. Usazeniny zubního plaku způsobují nejen nepříjemný zápach z úst a žluté zuby, ale také vznik zubního kazu, zánět dásní, parodontitidu a mohou mít vliv i na další onemocnění celého organismu.

Zuby je třeba čistit nejméně dvakrát denně, ráno po snídani a večer před spaním, a po večerním čištění už nic nejíst a pít jen vodu. „Zuby čistěte mechanicky kartáčkem s měkkými vlákny především v oblasti krčku zubu tak, aby vlákna dosahovala do dásňového žlábku každého zubu, provádíme malé krouživé pohyby. Jakmile vyčistíme zuby zepředu, tedy plošky, které jsou v kontaktu se rty a tváří, vyčistíme stejným pohybem a přiložením kartáčku i plošky, které jsou v kontaktu s jazykem, tedy zadní plošky zubů. Neměli bychom zapomínat ani na zadní plošky posledních stoliček,“ radí Monika Sojková. Alespoň večer pak prostory mezi zuby ještě dočistěte mezizubním kartáčkem a zubní nití.

Vliv č. 4: kouření

Chrup a dutinu ústní velmi negativně ovlivňuje také kouření. „Toxické látky z cigaretového kouře narušují chemickou rovnováhu v ústech, čímž usnadňují tvorbu zubního plaku a zvyšují kazivost zubů a riziko vzniku zánětu dásní a parodontitidy,“ popisuje všeobecný dopad zubní lékař Jakub Váša z Dentální kliniky Jan Stuchlík.

„Co se týká vlivu na barvu zubů, kouření vede ke žloutnutí chrupu nebo hnědočernému až černému zabarvení povrchu zubů i umělých náhrad,“ varuje dentista.

Vliv č. 5: léky

Zabarvené zuby mohou mít původ i v minulosti. „Dříve se poměrně často i dětem, kterým se vyvíjely stálé zuby, podávala tetracyklinová antibiotika. Při dlouhodobějším užívání se v zubech usazovala a způsobovala jejich zabarvení,“ říká Jakub Váša. Dnes se tetracyklinová antibiotika dětem sice již nepodávají, ale u dospělých, kteří v dětství tato antibiotika užívali, je problematické vzniklé zabarvení chrupu odstranit.

Vliv č. 6: fluoridy

Dalším rizikovým faktorem může být – možná pro někoho překvapivě – nadměrný přísun fluoridů. Fluor je obsažen v zubní pastě, ústních vodách či některých potravinách, a pokud bychom jej přijímali ve velké míře a dlouhodobě, mohl by způsobit bělavé fleky na zubech. Možnost nadužívání fluoru je ale podle odborníků velmi nepravděpodobná.

Další příčiny zbarvení zubů

Existují i další příčiny, které mohou chrup zbarvit, například úraz zubu. Nejprve vše může vypadat zcela neškodně, někdy ani neteče krev a zub drží. Po čase ale poškozený zub ztmavne. „Je to dáno tím, že se utrhne nervově-cévní svazek, a zub tak ztratí výživu. Tím, jak se rozpadne krevní zásobení, rozpadnou se zbytky krevního barviva, hemoglobinu, a způsobí začernání,“ vysvětluje doktor Váša a dodává: „Zub přitom nemusí bolet ani způsobovat jiné problémy. Člověk si kolikrát ani neuvědomí, že se něco stalo – někdy totiž stačí málo, třeba se jen při jídle ťuknout příborem.“

Co s tmavými zuby?

Proti pigmentaci, tedy tmavému zbarvení skloviny, se nabízejí různá řešení. Ne všechna odborníci schvalují. „Na pigmentace nedoporučuji používat bělící prášky, případně jen jednorázově, raději si nechte zuby vyčistit šetrně, profesionálně,“ doporučuje Lucie Hronková, dentální hygienistka z Dental office H33.

Odborníci připomínají, že bělit lze pouze zdravé zuby, a také upozorňují na rizika různých „lidových“ receptur. Tradované bělení jahodami, jedlou sodou nebo octem na bělost zubů žádný zásadní vliv nemá, naopak je dokonce může nenávratně poškodit.

„Dentální hygienistka vám pigmentace odstraní například depurací, což znamená za pomoci speciálního rotačního kartáčku a depurační pasty. Je to výkon zcela bezbolestný,“ popisuje Lucie Hronková. „Dalším způsobem odstranění pigmentací je technika Airflow. Při ní je proudem vzduchu a vody veden jemný písek, který zub očistí. Je určen pro velmi šetrné odstraňování povlaku, pigmentaci a leštění zubů i v těžko přístupných místech. Tento výkon může být pro někoho nepříjemný, je však maximálně účinný.“ Zuby si ale také můžete pod odborným dohledem bělit i doma. Na dentální hygieně vám na míru zhotoví nosiče z průhledné fólie, do nichž si pak sami aplikujete bělicí gel. Přečtěte si více o metodách bělení.

Ať se člověk rozhodne pro jakoukoli metodu, musí počítat s tím, že ho čeká tzv. bílá neboli bezbarvá dieta. Během doby vlastního bělení a tři dny po ukončení bělení, kdy se uzavírají póry a fixuje se konečný odstín zubů, je třeba dbát na to, co jíte a pijete, jinak přijde veškerá snaha vniveč. Nejde jen o jídlo a nápoje, ale i některá další opatření, především kouření. Ovšem pozor, ženy by si měly dát pozor i na rtěnky.

Odborná spolupráce:

Lucie Hronková, DiS.

Dentální hygienistka

Specializuje se na bělení zubů v Dental office H33.


Monika Sojková, DiS.

Dentální hygienistka

Pracuje na Dentální klinice Jan Stuchlík.


MDDr. Jakub Váša

Zubní lékař z Dentální kliniky Jan Stuchlík

Poskytuje komplexní zubní péči se zaměřením na konzervační stomatologii a estetiku.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).