Hlavní navigace

Po bariatrické operaci lidé hubnou více než 30 kg za rok

9. 1. 2019

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Bariatrie může být řešením pro ty, jimž se nedaří zhubnout jinou cestou. Pomáhá i lidem s II. a III. stupněm obezity a s cukrovkou 2. typu.

Bariatrie je léčba obezity pomocí operace žaludku. Přestože je pro indikované pacienty plně hrazená pojišťovnou, patří u nás k minimálně využívaným metodám, ročně ji podstoupí 1500 pacientů. Odborníci přitom udávají, že je vhodná pro řadu Čechů s cukrovkou 2. typu a II. a III. stupněm obezity.

Těžká obezita je spojená nejen s fyzickými, ale také psychickými komplikacemi. Lidé opakovaně prožívají pocit selhání, kdy při snaze zhubnout nepřichází požadovaný výsledek, případně hubnutí vystřídá jojo efekt a opětovné přibývání na váze. Odsuzování okolí při neúspěšném hubnutí pak vede k depresím, které obézní často řeší opět jídlem, a tedy zvýšením příjmu energie. Zacyklení nezdravých mechanismů a další přibírání hmotnosti na sebe nenechá dlouho čekat.

Ven ze začarovaného kruhu

„Vznik obezity má jistě více příčin, základním principem však je přebytek přijímané energie. Od určitého stupně je nutné obezitu považovat za nemoc a podle toho se k obezitě také chovat,“ říká Martin Hrubý, zástupce primáře chirurgie Nemocnice Turnov.

Galerie: Jsou morbidně obézní. Jídlo je zabíjí

Nerovnováha mezi příjmem a výdejem energie je příčinou obezity u 99 % pacientů. To ale neznamená, že vina je vždy pouze na pacientovi. Svou roli hraje do určité míry dědičnost, zvyklosti v rodině, psychické komplikace, ale i změna denního režimu, například jiné zaměstnání či nezaměstnanost.

Obezita přímo souvisí se vznikem dalších zdravotních komplikací, jako jsou např. vysoký krevní tlak, vysoký cholesterol v krvi, diabetes, nemoci kloubů nebo spánková apnoe (porucha spánku, při níž pacient přestává dýchat). Operace žaludku jejich riziko zmenšuje a umožňuje snížit množství užívaných léků. „90 % diabetiků se dokonce obejde do jednoho roku po operaci bez užívání inzulinu,“ uvádějí odborníci z webu mojelecbaobezity.cz, kde se této problematice věnují.

Strava po bariatrické operaci? Čeká vás změna

V boji proti obezitě je důležité dodržování zdravého životního stylu, což zahrnuje vhodnou stravu a dostatek pohybu. Pokud ale patříte k těm, u nichž konzervativní postup není úspěšný, můžete se obrátit přímo na bariatrické pracoviště. Tam posoudí, zda je pro vás tato metoda vhodná.

 

Příprava na operaci nespočívá pouze v konzultaci s operatérem, ale též internistou, výživovým poradcem a případně psychologem. Ti pacienta připraví na život „PO“. I když bezprostředně po operaci je nutná několikatýdenní dieta, poté se již mohou pacienti stravovat podobně, jak byli zvyklí. Změnou je množství a počet jídel denně. Vzhledem ke zmenšení žaludku, které je podstatou operace, je důležité nepřejídat se a jíst šestkrát denně menší porce. Jen tak má tělo i při hubnutí dostatek všech potřebných látek. Též je důležité zařadit více bílkovin, rostlinných tuků, ovoce a zeleniny, které v jídelníčku obézních velmi často zcela chybí. Pokud je vše v pořádku, kontroly u lékaře jednou za tři měsíce se prodlouží na jednu návštěvu ročně.

„Ani bariatrická operace bohužel není ‚mávnutí kouzelným proutkem‘. Operace pomáhá díky zmenšení žaludku a zmírnění nebo zmizení pocitu hladu ke snížení energetického příjmu. Je však rovněž nutno zvýšit energetický výdej. To je však pro pacienta, který výrazně zhubne, značně jednodušší. Pacienti, kteří takové změny provedou, dosahují dlouhodobě velmi dobrých výsledků,“ uvádí MUDr. Hrubý. Výsledkem dodržování režimu je průměrné zhubnutí o třicet kilogramů během jednoho roku po operaci.

Bariatrické postupy

Operace žaludku, které jsou podstatou chirurgické léčby obezity (bariatrie), probíhají laparoskopicky, tedy pomocí několika malých řezů. O tom, který typ operace je nejvhodnější, rozhodne lékař s ohledem na další související onemocnění a celkový zdravotní stav pacienta. Nejčastěji používané metody ve světě jsou tubulizace žaludku a gastrický bypass. Vítanými vedlejšími výsledky operace mohou být snížení počtu buněk vytvářejících tzv. hormon hladu, které vede k vymizení pocitu hladu, antidiabetický efekt a snížení krevního tlaku a hladiny cholesterolu v krvi.

  • Gastrický bypass spočívá v rozdělení žaludku na menší (horní) část, která zůstává funkční, a na větší (dolní) část, která se při operaci vyřazuje „z provozu“. Při operaci dojde k napojení tenkého střeva na horní část žaludku. Tím se zmenší objem žaludku a plocha pro vstřebávání potravy.
  • Tubulizace žaludku je operace, při které odborníci provedou zúžení žaludku odstraněním jeho části. Díky operaci se nejen zmenší žaludek, ale také se sníží počet buněk vytvářejících tzv. hormon hladu, a tedy i ke snížení nebo zmizení pocitu hladu. Dalším efektem těchto operací je též dlouhodobé a výrazné zlepšení cukrovky u pacientů s diabetem II. typu. Po operaci se upravuje také krevní tlak, snižuje se hladina tuků v krvi a zlepšuje se spánková apnoe.
  • Bandáž žaludku je operativní zákrok, který spočívá v přiškrcení horní části žaludku pomocí silikonového kroužku. Díky bandáži mají pacienti i po velmi malých porcích jídla pocit, že jsou plni. Od této operace se postupně ustupuje vzhledem k horším výsledkům – žaludek nad bandáží se velmi často roztahuje a efekt operace se snižuje.
  • Plikace žaludku je ve světě považována za experimentální metodu a využívá se velmi málo. Při operaci se část žaludku zanoří dovnitř a podélně se zašije. Díky zanoření se zmenší prostor uvnitř žaludku a pacient v něm má méně místa.

Zdroj: mojelecbaobezity.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).