Hlavní navigace

Otravný známý PMS: Jednoduché tipy na premenstruační syndrom

20. 11. 2014

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Většina žen ho důvěrně zná. Příznaky premenstruačního syndromu zvaného PMS se objeví asi týden před menstruací, zasáhnou psychickou i fyzickou složku a je obtížné si s nimi poradit. Jak na to?

Asi týden před menstruací mívají některé ženy období, kdy jsou rozladěné, plačtivé, všechno se jich dotýká, touží po sladkostech a dostávají záchvaty vzteku a zlosti. Dále je může trápit únava, nadýmání, bolesti prsů… Tento stav je charakterizován jako premenstruační syndrom – PMS.

Premenstruační syndrom – PMS
  • Souhrn příznaků podmíněný hormonálními změnami, které se objevují v druhé polovině menstruačního cyklu, zejména několik dnů před vlastní menstruací, a ustávají se začátkem krvácení
  • Část příznaků mívá aspoň v mírnější formě většina žen.
  • K nejčastějším patří pocit duševního napětí, podrážděnost, citová labilita, únava, neobvyklý hlad či žízeň, nespavost, bolesti v podbřišku a v prsech, bolesti hlavy, vegetativní obtíže poruchy trávení či oběhu, zadržování tekutin se vzestupem hmotnosti.
  • U těžších forem tohoto syndromu je vhodné zvážit trvalejší léčbu psychofarmaka, popř. hormonální preparáty.

Zdroj: Velký lékařský slovník www.lekarske.slovniky.cz

Lékaři se domnívají, že premenstruační syndrom může pocházet z nerovnováhy ženských hormonů – estrogenu a progesteronu v druhé polovině cyklu, po ovulaci. Zvýšená hladina estrogenu v kombinaci s příliš malým množstvím progesteronu může být spojena se změnami rovnováhy mozkových chemických látek, které mají pod správou náladu a bolestivost. Tato hormonální nerovnováha může způsobovat náladovost a zvýšenou touhu po sacharidech. Nerovnováha je také spojována se zvýšenými hodnotami hormonu prolaktinu, v důsledku toho se objevuje citlivost prsů.

Příznaky PMS mohou být rovněž způsobeny nízkými hodnotami serotoninu (neurotransmiteru), který má pod patronací přenos signálů mezi mozkovými buňkami.

PMS spouští emoce

Premenstruační syndrom může vlastně být i takový spouštěč emocí, obvykle odmítání ženskosti a přirozených ženských procesů. Už dlouhou dobu se přeje spíše mužským hodnotám – myšlení, průraznosti, sebeprosazování a kontrole. Ženské hodnoty byly tak nějak zatlačeny do kouta. Přichází však doba, kdy se začínají zase rozvíjet a hýčkat kvality, jako je intuice, jemnost, vnímavost, přirozenost, mateřství, kreativita, soucit či schopnost otevřeně projevovat své emoce. Tyto hodnoty jsou zásadní pro život každé ženy. Pomocí PMS se mohou hlásit i potlačené křivdy (obvykle z dětství a dospívání). Určitě je dobré se na tyto emoce podívat „zblízka“, nejlépe pod vedením zkušeného terapeuta.

Jak zvládnout příznaky PMS

Ženy by měly dbát na dostatečný přísun vitaminů skupiny B, železa, zinku, hořčíku a vápníku. Hořčík a vápník najdeme například v mandlích a máku. Místo chroupání ořechů, můžeme konzumovat přímo z nich vylisovaný olej, doporučuji toto množství 1× denně 1 lžičku mandlového oleje a 1 lžičku makového oleje. Zinek, železo a vitaminy skupiny B obsahují zase dýňová semínka, užíváme 1× denně 1 lžičku dýňového oleje.

Pomůže bylinný čaj nebo kapky.

Ženský čaj

Tento čaj si připravujeme 2× denně po 7 dní před předpokládanou menstruací.
Potřebujeme: 1 lžičku kontryhelu, 1 lžičku drmku (drmek obecný) a 1 lžičku řebříčku, 1 lžičku třezalky, 3 dl vroucí vody
Postup: Léčivky přelijeme vroucí vodou a vše necháme 10 minut louhovat, poté přecedíme a po douškách a můžeme popíjet.

Ženské kapičky

Potřebujeme: 1 lžičku kontryhelu, 1 lžičku drmku (drmek obecný) a 1 lžičku řebříčku, 1 lžičku třezalky, 2 dl 60% lihu
Postup: Léčivky přelijeme lihem a vše necháme 14 dní na klidném místě louhovat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat (aby se uvolnily léčivé látky). Po uplynutí této doby přecedíme a 7 dní před plánovanou menstruací užíváme 3× denně 20 kapek.

PMS často provází nadýmání a pocity plnosti

Spousta žen si před menstruací stěžuje na problémy s nadýmáním. V těchto případech si můžeme pomoci například kmínem a fenyklem.

Kmínový čaj proti nadýmání

Potřebujeme: půl lžičky drceného kmínu, půl lžičky drcených fenyklových semínek, 2 dl vroucí vody
Postup: Koření přelijeme vroucí vodou a vše necháme 10 minut louhovat, poté přecedíme a popíjíme během dne.

Premenstruační syndrom a vůně rostlin

Aroma levandule, ylang-ylangu, vanilky či bergamotu uvolňují organismus a pomáhají tak vyrovnávat emoce. Proto jsou účinnými prostředky při zmírňování nervozity a proměnlivých nálad, které PMS často provázejí.

Směs na uvolnění organismu (do aromalampy)

Potřebujeme: 3 lžíce vlažné vody, 2 kapky levandule, 2 kapky ylang-ylangu a 2 kapky bergamotu, čajovou svíčku
Postup: Do misky v aromalampě nalijeme vodu, přidáme silice, zapálíme svíčku a necháme provonět místnost.

Uvolňující masáž podbřišku

Potřebujeme: 10 lžic mandlového oleje, 4 kapky éterického oleje z levandule, 2 kapky ylang- ylangu, 2 kapky mandarinky
Postup: Přísady smícháme dohromady a hotovou směsí si jemně masírujeme oblast podbřišku.

Uvolňující koupel

Potřebujeme: 2 lžíce oleje nebo smetany, 3 kapky levandule, 1 kapku meduňky, 2 kapky ylang- ylangu
Postup: Přísady smícháme dohromady, vzniklou směs přidáme do vody ve vaně a může začít příjemné uvolnění.

Procházka, cvičení, hudba…

Na PMS chmury platí pravidelný pohyb. Třicet minut svižného aerobního pohybu denně pomůže získat lepší náhled na svět. Rovněž procházka zimní přírodou je učiněným balzámem na duši.

Půlhodinová relaxace vyrovnává tok energie v těle a napomáhá tak minimalizovat škodlivé účinky stresu, napětí a nervozity. Jak na to? Třeba s pomocí hudby. Hudba má vliv na změnu mozkových vln. Toho můžeme využít při harmonizaci i samotné léčbě nejrůznějších potíží. Harmonizovat se dá jednoduchými, uklidňujícími zvuky, jako je například zpěv ptáků, delfínů, hučení mořských vln, praskání ohně atd., všechny tyto zvuky přispívají k relaxaci. Terapie zvukem je proto vhodná především k odstranění nervozity, nevyrovnanosti, stresu, úzkostných stavů a dalších emočních problémů. Zvukovou relaxaci si dopřáváme alespoň 2 – 3× týdně. Týden před předpokládanou menstruací doporučuji denně půlhodinku této relaxace.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Přírodní terapeutka, zabývá se fytoterapií, aromaterapií, celkově zdravým životním stylem. Autorka několika knih…

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).