Hlavní navigace

Plíseň na nohách: proti mykózám pomohou bylinky i vhodné ponožky

22. 5. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Léto za dveřmi a hrozba mykózy s ním. Reklama útočí „zázračnými pomocníky“, kteří vás plísní zbaví údajně za pár dní. Ve skutečnosti je to běh na velmi dlouhou trať. Existuje nějaká prevence?

Ano, třeba žabky na nohou. I tak ale můžete nějakou kožní nepříjemnost v bazénu lehce chytit. Navíc jako matka závodního plavce, která už pár bazénů v republice navštívila, potvrzuji nepříjemnou skutečnost: ve spoustě z nich máte s žabkami smůlu a můžete je obout maximálně do sprchy. U vody už po svých a plísněbradavice mají volné pole.

Nejen u tobogánu, nejen na nohou

„Mykózám se daří převážně ve vlhkém a nevětraném prostředí,“ říká dermatoložka Gréta Wohlová z Laserového centra Anděl. „Plísně se mohu objevit kdekoliv na těle, takže nebezpečné jsou nejenom podlahy, ale i ručníky či lehátka.“

Ani s žabkami tak nemáte vyhráno, když si na lehátko nepoložíte svůj vypraný ručník. Mykózu můžete chytit třeba i chůzí naboso po hotelovém koberci.

„Mykóza se přenáší z infikovaného člověka, ale i z půdy nebo od zvířat, a to i od domácích mazlíčků,“ upozorňuje na další nebezpečí Gréta Wohlová.

Proč zrovna já?

…říkáte si možná, když řešíte potíže opakovaně. Třeba patříte do rizikové skupiny. „Více náchylní jsou jedinci s oslabenou imunitou, diabetes či lidé užívající antibiotika. Ovšem mykóza se nemusí vyhnout ani ostatním,“ shrnuje dermatoložka. Základem obrany je podle ní pravidelné mytí a důkladné vysušení kožních záhybů, obzvláště meziprstních prostor. A samozřejmostí by mělo být stejně tak nošení prodyšné obuvi a prádla. Co dělat dál, aby se plíseň včas lekla?


Autor: Photo by Dan Gold on Unsplash, podle licence: Public domain

Obuv by nejen měla být prodyšná, je také třeba ji pravidelně střídat

Koupele a dezinfekce

Nemusíte hned utrácet tisíce. Jako funkční prevenci proti nákaze doporučuje Gréta Wohlová i domácí dezinfekční lázeň – například z hypermanganu nebo bylinek. Rozmarýn oživuje a prokrvuje pokožku, lipové výtažky pronikají do pórů kůže a zabraňují nadměrnému pocení, olej z tymiánu má desinfekční účinky. Účinná je také koupel v octové vodě.

„Z volně prodejných přípravků můžeme využít antiperspiranty, krémy proti pocení nohou, antimykotické zásypy a samozřejmě i pravidelnou dezinfekci obuvi,“ dodává lékařka. To vše ale zajistí menší riziko nákazy, 100% zázrak nečekejte.

Nic nezkazíte ani omezením sladkého v jídelníčku. Cukr je totiž živinou pro houby a kvasinky a ty mají potom na vašem těle lepší podmínky pro množení.

Střídejte boty, zajděte na pedikúru

Pokud se bojíte plísní nebo k nim máte sklony, asi už máte boty, ve kterých se nohy nepotí. Důležité je ale také mít jich na léto více párů – obuv totiž vysychá až osmačtyřicet hodin. Zlatým pravidlem by mělo také být: nikdy si nepůjčuji cizí boty (bowling pro vás tedy není vhodný typ zábavy, pokud na něj nemáte vlastní boty).

Mykóza a možnosti řešení:

  • na trhu je velké množství přípravků, kterými lze léčit plísňová onemocnění,
  • léčba plísní bývá dlouhodobá, jedná se o týdny až měsíce,
  • používají se antimykotika ve formě mastí, krémů, laků na nehty či roztoků,
  • zkusit můžete i „chytrou houbu“ – Pythrium oligantum. Ta se živí parazitickými houbami, které napadají nehtovou ploténku, ale sama lidský nehet nenapadá – to je podstata jejího účinku,
  • na mykózy nehtů se používá i laser – vysoké teploty působí v nehtové ploténce, kde naruší růst plísní. I toto ošetření se musí opakovat a není hrazené ze zdravotního pojištění,
  • zásadní je vydržet i po vymizení klinických příznaků, mykózy se rády vracejí,
  • nejlepší je svěřit se do rukou lékaře. Ten určí přesný druh mykózy a nasadí vám nejúčinnější léčbu.

„Nezapomínáme také na pravidelné odstraňování nadbytečné a odumřelé kůže z nohou. Ideální je jednou měsíčně zajít na pedikúru,“ radí dále Gréta Wohlová.

TIP: Plíseň nehtů se vrátí, pokud nezlikvidujeme spóry, říká pedikérka

Geniální ponožky?

Samozřejmostí by pro vás měl být přírodní materiál, žádná syntetika na nohy nepatří. Hlavní kritérium pro výběr ponožek by měla být možnost prát je na šedesát stupňů, nejlepší jsou tedy bavlněné. A kde jsou kvalitní ponožky, tam se mykóza nedostane.

A co říká lékařka na velký hit – ponožky s obsahem koloidního stříbra?

„Obsah stříbra v ponožkách zabraňuje množení bakterií a vzniku zápachu, prokazatelný antimykotický efekt ale nemá. Ve volbě ponožek je důležitější jejich prodyšnost a možnost praní na vysoké teploty,“ uzavírá Gréta Wohlová.

Odborná spolupráce:

MUDr. Gréta Wohlová

Dermatoložka Laserového centra Anděl. Praxi v oboru dermatovenerologie získala na kožní klinice FN Bulovka a kožní klinice FN Motol. Zaměřuje se na korektivní dermatologii.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zaměřuje se především na problematiku zdravého životního stylu, sportu, nemocí a jejich řešení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).