Hlavní navigace

Plíseň a myšince: Tady se vyrábělo tofu prodávané v SAPĚ

8. 4. 2016

Sdílet

 Autor: SZPI.cz
Prohlédněte si fotografie otřesných hygienických podmínek, ve kterých se vyrábělo tofu mířící do SAPY.

Pokud v prodejně či výrobně najde inspekce potíže, provozovatel si může být jistý, že se kontroloři ze SZPI co nevidět opět na místo činu dostaví. Když Inspekce odkrývá zákulisí kontroly potravin, tak se toho dozvíte o kontrolách opravdu mnoho. Náš článek ale zřejmě nečetli ti, kteří byli už dvakrát, krátce za sebou, načapáni při stejném prohřešku, a to sice při nelegálním prodeji živočišných produktů neznámého původu (viz Další maso pochybného původu mířilo do SAPY). Podnikatel tak má co vysvětlovat. Problematické, ale jak se zdá, nebylo jen maso ze SAPY, teď se smráká i nad výrobcem tofu, který své výrobky do stejné tržnice dodával.

Katastrofální hygienické podmínky vedly k uzavření

SZPI ve spolupráci s Policií ČR zjistila nelegální provozovnu na výrobu tofu v Praze. Kontrolovaná osoba Bich Thuy Nguyen provozoval výrobu na adrese K Hrnčířům 43, 149 00 Praha. Inspektoři SZPI zde při kontrole zjistili nepřijatelné hygienické podmínky, které neumožňovaly zajistit bezpečnost při výrobě potravin. Stropy, stěny a podlahy byly v dezolátním stavu, zaplísnění inspektoři zaznamenali v celé provozovně stejně jako výskyt myšího trusu a provozovna nebyla nijak zajištěna proti pronikání škůdců.

Z dalšího šetření se inspektoři dozvěděli, že provozovatel nabízel zde vyrobené tofu v areálu tržnice SAPA. Proto ihned inspekce uložila zákaz užívání prostor a zároveň zakázala dále zpracovávat a uvádět do oběhu sójové boby v celkové hmotnosti tisíc šest set padesát kilogramů. S provozovatelem inspekce zahájí správní řízení o uložení pokuty.

Zdroj: TZ SZPI.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).